konyvajanlo-frontvonali-vezetoknek

Könyvajánló frontvonali vezetőknek

De olvasnak-e egyáltalán könyveket a frontvonali vezetők?!

Nem nagyon. Esetükben a tanulás elsősorban az élet egyetemén történik! Fejlődésükre a 70-20-10 ökölszabály érvényes. A tanulás 70%-a a saját tapasztalataik feldolgozásából adódik, (tegyük azért hozzá, hogy ez a tanulás közel sem automatikus!) 20% az egymástól való tanulás és csupán 10 % az előadásokból, könyvekből történő tanulás.

Hogyan tanulnak a vezetők - a 70-20-10 modell

Ha csak 10%-ban tanulnak a frontvonali vezetők a könyvekből, előadásokból, akkor az a 10 % az alábbi könyvekből kerüljön ki: 6 időtálló klasszikus mű és egy mai, divatos téma, a coaching.

 

Könyvajánló frontvonali vezetőknek a Forlong Bt.-től:

 

Minél jobbak a kapcsolataid, annál könnyebb lesz vezetned az embereket!

Ma egyre kevésbé tud élni a vezető a formális hatalmával. Meg kell tanulnia úgy vezetni, mintha nem lenne vezető, vagyis inkább a befolyásolás erejével érdemes élnie. Ehhez nagyon kell tudnia, hogyan működnek az emberi kapcsolatok. Carnegie könyvéből megtudhatja. Az ne tévesszen meg senkit, hogy az első kiadás az 1930-as évekből való. A tudomány ma sem tud mást mondani, mint Carnegie. Kihagyhatatlan olvasmány, ha az emberek szívéhez is szólni akar.

Hogyan szerezzünk barátokat

Ne légy se diktátor, se jó fej – Vezetés erős kézzel

Főleg kezdő frontvonali vezetőknek kihagyhatatlan olvasmány Gardiner könyve. Sajnos már nem lehet kapni, de könyvtárakban biztos elérhető. Ez a könyv azon kevés könyvek egyike, ami kifejezetten a frontvonali vezetőknek szól. Abban segít, hogy az új vezető megtalálja a középutat. Ne legyen diktátor, de ne is legyen „jó fej” vezető, aki mindent megenged, csakhogy jó kapcsolatban maradjon munkatársaival. Legyen erőskezű vezető, aki tudja, hogy ő felel az eredményekért, de ugyanakkor ne felejtse el, hogy honnan jött és tisztelje a munkatársait.

vEZETÉS ERŐS KÉZZEL

Minden helyzet más és más¸minden munkatárs más és más – Helyzetfüggő vezetés

Mivel minden munkatárs más és más, egy jó vezetőnek többféleképpen kell tudnia vezetni. Ken Blanchard időtálló, klasszikus könyve ebben ad segítséget. Vezetők generációi nőttek fel ezen a könyvön. Ön se hagyja ki!

A helyzetfüggő vezető - konyvajanlo-frontvonali-vezetoknek

A sikeres vezetőknek jó szokásaik vannak

Melyek ezek? Stephen R. Covey könyvéből megtudhatók. A mentális és viselkedésbeli szokások azért fontosak, mert azok könnyen, szinte erőfeszítés nélkül működnek. A rossz hír, hogy a rossz szokások is könnyen működnek. A jó hír, hogy a jó szokások megtanulhatók. A jó vezetői szokások azért is fontosak, mert a vezetőket a munkatársaik modellezik. Minden, amit a vezető magába fektet, az busásan kamatozik.

A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

A vezetés 5 szintje

A világhírű szerző, John C. Maxwell tapasztalata szerint, amikor egy vezetőt kineveznek, a követők először azért követik, mert muszáj. Ha az évek során tanul a tapasztalataiból, leég róla az egó, talán eljut oda, hogy a követők azért kövessék, mert tudják, hogy milyen ember és hogy mit is képvisel. A könyv hasznos tanács a vezetői életpálya egészének áttekintéséhez, ahhoz, hogy egy vezető a vezetői életpálya minden szakaszában megőrizze energiával teli, motivált belső állapotát.

A vezetés 5 szintje

 

A dolgozók fejlesztése minden vezető mindennapi feladata

Mike Rother könyve a Toyota KATA szemléletváltást jelent a termelő/szolgáltató cégek vezetői körében. A külső tanácsadók helyett a vezetők mindennapos feladatának tartja a dolgozók fejlesztését. A szemléletváltás mellett praktikus tanácsokat is kínál arra, hogyan tegyék ezt a vezetők. Nekünk, külsős trénereknek elsőre úgy tűnik, hogy mindez rossz hír. Mára már azonban örömmel látjuk a megrendeléseinkből, hogy a frontvonali vezetők, középvezetők szívesen ismerkednek meg a felnőttek tanulásának sajátosságaival, azzal hogyan kell hatékonyan betanítani, illetve coachingolni a dolgozókat.

Toyota KATA

Pongyolaságunk forrása

Hankiss Elemér örökbecsű írása a Valóság folyóirat 1986. decemberi számában jelent meg. Kihagyhatatlan olvasmány vezetőknek. Hankiss azt elemezte, miért van az, hogy amikor Ausztria felől jövünk át a határon, az utolsó osztrák falu is takaros, az útszélén le van nyírva a fű, a házak szépen kimeszelve, a kertek takarosan megművelve, szemét sehol. Átjövünk a határon és merőben más kép fogad. Mi az oka ennek? Aki elolvassa a cikket, képet kap arról, hogy mi teszi az embereket fásulttá, demotiválttá, illetve mit lehetne tenni ez ellen. Fél évszázad elvesztegetett időt nem lehet bepótolni, de sohasem késő megismerni, milyen lehetőséget kínál a tudomány a közösségek felemelésére. Már ha valaki ezt akarja …

Pongyola társadalom Hankiss Elemér

 

Aki kedvet kap az olvasás mellett a strukturált képzésre, annak ajánljuk a Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni! című programunkat.

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .