konyvajanlo-frontvonali-vezetoknek

Könyvajánló frontvonali vezetőknek

De olvasnak-e egyáltalán könyveket a frontvonali vezetők?!

Nem nagyon. Esetükben a tanulás elsősorban az élet egyetemén történik! Fejlődésükre a 70-20-10 ökölszabály érvényes. A tanulás 70%-a a saját tapasztalataik feldolgozásából adódik, (tegyük azért hozzá, hogy ez a tanulás közel sem automatikus!) 20% az egymástól való tanulás és csupán 10 % az előadásokból, könyvekből történő tanulás.

Hogyan tanulnak a vezetők - a 70-20-10 modell

Ha csak 10%-ban tanulnak a frontvonali vezetők a könyvekből, előadásokból, akkor az a 10 % az alábbi könyvekből kerüljön ki: 

 

Könyvajánló frontvonali vezetőknek a Forlong Bt.-től:

 

1; Ne légy se diktátor, se jó fej – Vezetés erős kézzel

A könyvajánló frontvonali vezetőknek No1. ajánása ez a könyv. Ha csak egyet tudsz elolvasni akkor ez legyen az a könyv! Főleg kezdő frontvonali vezetőknek kihagyhatatlan olvasmány Gardiner könyve. Sajnos már nem lehet kapni, de könyvtárakban biztos elérhető. Ez a könyv azon kevés könyvek egyike, ami kifejezetten a frontvonali vezetőknek szól. Abban segít, hogy az új vezető megtalálja a középutat. Ne legyen diktátor, de ne is legyen „jó fej” vezető, aki mindent megenged, csakhogy jó kapcsolatban maradjon munkatársaival. Legyen erőskezű vezető, aki tudja, hogy ő felel az eredményekért, de ugyanakkor ne felejtse el, hogy honnan jött és tisztelje a munkatársait.

vEZETÉS ERŐS KÉZZEL

 

2; A „minden nap 1 százalékkal jobb teljesítmény” forradalmi rendszere

James Clear, Atomi szokások című könyvében amellett érvel, hogyha jelentős változásokat akarunk elérni életünkben, eredményeinkben, akkor azokat ne hirtelen változásokkal akarjuk elérni.

A nagy változásokat sokkal könnyebb apró, mindennapi, rendíthetetlen következetességgel elvégzett cselekedetek révén elérni.

Ha minden reggel pár percet tornázom, akkor fokozatosan kialakul, megerősödik bennem, hogy „Én olyan ember vagyok, aki vigyáz az egészségére!” Ettől kezdve már természetes lesz számomra a napi tornázás, sőt azt veszem észre, egyre tovább tornázom, egyre nehezebb gyakorlatokat végzek. Mindezt úgy érhetem el, hogy szerény tudok maradni, nem erősödik meg az egóm.
Ha minden nap 1%-ot tudok fejlődni, akkor a kamatos kamat logikája alapján az év végére 1,01365 azaz 37.78 szoros fejlődést fogok elérni.

Műszakvezetők, csoportvezetők részére itt gyűjtöttünk össze néhány, a gyakorlatból ellesett, pár perces tevékenységet, melyek következetes végrehajtása révén fejlődhet mentális erejük és eredményességük.

Könyvajánló frontvonali vezetőknek - gyakorlatorientált csoportvezető képzés

 

3; Minél jobbak a kapcsolataid, annál könnyebb lesz vezetned az embereket!

Ma egyre kevésbé tud élni a vezető a formális hatalmával. Meg kell tanulnia úgy vezetni, mintha nem lenne vezető, vagyis inkább a befolyásolás erejével érdemes élnie. Ehhez nagyon kell tudnia, hogyan működnek az emberi kapcsolatok. Carnegie könyvéből megtudhatja. Az ne tévesszen meg senkit, hogy az első kiadás az 1930-as évekből való. A tudomány ma sem tud mást mondani, mint Carnegie. Kihagyhatatlan olvasmány, ha az emberek szívéhez is szólni akar.

Hogyan szerezzünk barátokat

 

4; Minden helyzet más és más¸minden munkatárs más és más – helyzetfüggő vezetés

Mivel minden munkatárs más és más, egy jó vezetőnek többféleképpen kell tudnia vezetni. Ken Blanchard időtálló, klasszikus könyve ebben ad segítséget. Vezetők generációi nőttek fel ezen a könyvön. Ön se hagyja ki!

A helyzetfüggő vezető - konyvajanlo-frontvonali-vezetoknek

 

5; A sikeres vezetőknek jó szokásaik vannak

Melyek ezek? Stephen R. Covey könyvéből megtudhatók. A mentális és viselkedésbeli szokások azért fontosak, mert azok könnyen, szinte erőfeszítés nélkül működnek. A rossz hír, hogy a rossz szokások is könnyen működnek. A jó hír, hogy a jó szokások megtanulhatók. A jó vezetői szokások azért is fontosak, mert a vezetőket a munkatársaik modellezik. Minden, amit a vezető magába fektet, az busásan kamatozik.

A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

 

6; A vezetés 5 szintje

A világhírű szerző, John C. Maxwell tapasztalata szerint, amikor egy vezetőt kineveznek, a követők először azért követik, mert muszáj. Ha az évek során tanul a tapasztalataiból, leég róla az egó, talán eljut oda, hogy a követők azért kövessék, mert tudják, hogy milyen ember és hogy mit is képvisel. A könyv hasznos tanács a vezetői életpálya egészének áttekintéséhez, ahhoz, hogy egy vezető a vezetői életpálya minden szakaszában megőrizze energiával teli, motivált belső állapotát.

A vezetés 5 szintje

 

7; A dolgozók fejlesztése minden vezető mindennapi feladata

Könyvajánló frontvonali vezetőknek No7. ajánlása Mike Rother könyve a Toyota KATA.  E könyv is szemléletváltást igényel a termelő/szolgáltató cégek vezetői körében. A külső tanácsadók helyett a vezetők mindennapos feladatának tartja a dolgozók fejlesztését. A szemléletváltás mellett praktikus tanácsokat is kínál arra, hogyan tegyék ezt a vezetők. Nekünk, külsős trénereknek elsőre úgy tűnik, hogy mindez rossz hír. Mára már azonban örömmel látjuk a megrendeléseinkből, hogy a frontvonali vezetők, középvezetők szívesen ismerkednek meg a felnőttek tanulásának sajátosságaival, azzal hogyan kell hatékonyan betanítani, illetve coachingolni a dolgozókat.

Toyota KATA

 

 

Aki kedvet kap az olvasás mellett a strukturált képzésre, annak ajánljuk a Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni! című programunkat.

Kérdésünk Hozzád, kedves gyakorló vezető:

  • Neked melyik könyv a kedvenc olvasmányod? 
  • Milyen könyveket ajánlanál felvenni a könyvajánó frontvonali vezetőknek írásunkba?

 

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Egyénre szabott online vezetőképzés - Forlong Bt - Héder Sándor

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .