vezetői kiválóság - vezetői szemléletmód - vezetői kompetenciák - gyakorlatorientált vezetőképzés - FORLONG Bt

A vezetői kiválóság vegykonyhája

A vezetői kiválóság napjainkban

A vezetői kiválóság önmagában csak azt jelenti, hogy kitűnünk az átlagból. Tom Peters hozta divatba A kiválóság nyomában című könyvében a 70-es években, amikor a fejlődő japán cégek sorra lekörözték az USA-béli versenytársaikat. Tom Peters riadót akart fújni az amerikai vezetők számára. A riadó jól sikerült, a könyv sikeres lett és a vezetői kiválóság beivódott a vezetői elméletekbe. Kis szépségtapasz, hogy szerzőnk évtizedekkel később beismerte, hogy a könyvet minden alapos kutatás nélkül pár hét alatt írta meg és a könyvében szereplő kiváló vállalatok pár év alatt eltűntek az üzleti világ süllyesztőjében.
Magát a kiváló szót leginkább a marketingesek kapták fel és sokszor minden tartalom és etikai korlát nélkül használják termékeik, szolgáltatásaik népszerűsítésre.

 

Mit jelent a vezetői kiválóság nálunk, a Forlong Bt.-ben?

Nos, nézetünk szerint a vezetői kiválóság egyszer egy szemléletmód, másodsorban egy praktikus kompetencia készlet. Harmad és negyedsorban pedig egy folyamatos külső és belső felfedező utazás.

 

A vezetői kiválóság egy szemléletmód

Nézetünk szerint ennek három összetevője a következő:

  1. A vezetői lét szolgálat. A vezetői lét nem arról szól, hogy a környezet végre-valahára felfedezte, hogy van egy zsenije, aki könnyen és gyorsan minden problémát meg fog oldani.
  2. A vezető lét teljes felelősségvállalást követel. Nincs siránkozás, kifogás keresés, mások hibáztatása. A vezető energiáját arra fókuszálja, ami az ő hatáskörében van. Gyorsan adaptálódik azokhoz a körülményekhez, amin nem tud változtatni, sőt a kihívásokban az innováció forrását látja.
  3. Minden problémára, kihívásra úgy tekint, mint az élettől kapott tananyagra. Egy vezetőnek a Carol Dweck-féle rugalmas szemléletmódra van szüksége.

A vezetői szemléletmód 3 összetevője

 

A vezetői kiválóság egy praktikus kompetencia készlet

A dolgozókat közvetlenül irányító vezetők körében 6 kompetenciát tartunk fontosnak.

  1. Vezetői önismeret
  2. Az eredményesség fókuszban tartása
  3. A vezetői kommunikáció
  4. A dolgozók motiválása, fejlesztése (és az azt megkönnyítő emberismeret)
  5. Csapatépítés
  6. A szervezeten belüli kapcsolatépítés

6 vezetői kompetencia a frontvonalon

 

A vezetői kiválóság egy külső világban való utazás

A külső utazás a Steve Jobs-féle „ding” megalkotása,( „I want to put a ding in the universe!”)  egy olyan megkülönböztető, magas értéket képviselő termék vagy szolgáltatás bevezetése, ami a fogyasztók, ügyfelek számára azonos a kiválóság fogalmával.

A külső utazás főbb lépései a legtöbbször: kiváló dolgozó → középszerű vezető → kiváló vezető → kiváló mentor.

Vezetői életpályák és fordulópontok

 

A vezetői kiválóság egy belső utazás

A belső utazást Joseph Campbell írta le értékállóan a Hős útja című könyvében. Campbell vallástörténészként végignézte az emberiség hőseinek életútját, spirituális fejlődését és azt erősítette meg, amire a magyar néphagyomány is rájött és amit József Attila oly szépen énekelt meg.

joseph campbell vezetői kiválóság gyakorlatorientált vezetőképzés

 

Összefoglalás

A vezetői kiválóság felé való utazás egy hosszú utazás! Kezdj neki! Amikor a legnagyobb nehézségekkel szembenézel, meg fognak jelenni a segítők, a mentorok! Bízz a sorsodban!

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

 

 

 

1 thought on “A vezetői kiválóság vegykonyhája”

  1. A dolgozók motiválása egy negatív szeletben. Valamikor a rendszerváltás idején riportot készítettem Osváth professzorral, a híres neurológussal. Elmondta egyebek között, hogy a néphadsereg leépítése számos beteget, vagy legalábbis szorongó embert termel ki, mert többeknek csakis a hadsereg volt a mindene, el sem tudják képzelni az életüket máshol.
    Tehát a saját és a dolgozói motiváció nem szabad(na), hogy egy teljes bezárkózást és rugalmatlanságot okozzon egy ilyen gyorsan változó korszakban. Vagyis nem árt a sokoldalúság szorgalmazása sem!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .