Fiatal vezető – idősebb dolgozók, gyakorlatorientált vezetőképzés

Fiatal vezetők – idősebb dolgozók; a generációmenedzsment másik oldala

FIATAL VEZETŐK – IDŐSEBB DOLGOZÓK

Nagy kihívás!

Legalább akkora, mint a legfiatalabb generációk integrálása a munkaerő világába. A generációmenedzsment elsősorban fiatalabb generációk integrálásával foglalkozik, miközben egyre több a fiatal vezető, akinek meg kell küzdeni azzal a kihívással, hogy hogyan vezessen magánál idősebb dolgozókat. Olyanokat, akik talán a szüleik, netán a nagyszüleik generációjához tartoznak. Ahol jelenleg vezetői tréninget tartunk, ott a legfiatalabb vezető 20 éves és 15 fős csapatot vezet. A legidősebb dolgozó pedig 72 éves és két tizedes jegyű a 65 év feletti munkatársak száma! A népszerű online újság szerint több százezer magyar nyugdíjas kénytelen dolgozni.

Hogyan vezessünk idősebb dolgozókat? Íme a javaslatunk 3 pontban.

Fiatal vezető – idősebb dolgozók -Hogyan vezessünk idősseb dolgozókat - javaslatunk 3 pontban

  1. Vezetői szemléletváltás

A fiatal csoportvezetők, műszakvezetők számára a legfontosabb egy olyan vezetői szemlélet elsajátítása, melyben a vezetés nem irányítás, hanem befolyásolás. Képzéseinken mi Herminia Ibarra vezetői meghatározását használjuk, mely szerint a vezetés:

A vezetés egy olyan folyamat, amelynek során a vezető képes befolyásolni a csapatát egy közös cél elérése érdekében.

  1. A hatalmi eszköztár tudatos használata

A fiatal operatív vezetők a befolyásoláshoz kevésbé tudják használni a pozíciójukból származó hatalmat, sokkal inkább a személyes hatalmukkal kell vezetniük. Ezen belül is a legfontosabb az, hogy a kapcsolatépítő képességeikből származó hatalmukat használják a kezdő vezetők (is). Tudjanak szerények lenni, a megfelelő tisztelettel szólni az idősebb munkatársakhoz. Ha irányítani akarnák az idősebb dolgozókat, ellenállással találnák magukat szemben. Ha ki tudták alakítani a jó kapcsolat, akkor elővehetik a szakmai hozzáértésből származó hatalmukat és meggyőzhetik az idősebb munkavállalókat arról, hogy fiatal koruk ellenére igenis megvan a hozzáértésük.

A vezető hatalmának összetevői - Hogyan vezessünk idősseb dolgozókat

  1. Az érzelmi intelligencia gyakorlása – türelem, türelem

A fiatal frontvonali vezetőknek nagyon jónak kell lennie az érzelmi intelligencia területén is.  Az érzelmi intelligencián belül nagyfokú önkontrollal kell rendelkezniük, nem veszíthetik el a türelmüket, nem lehetnek ingerültek, mert különben elveszítik az előzőekben kialakított kapcsolati tőkéjüket. Rendkívül fontos, hogy a pálykezdő vezetők türelmesek legyen, mert egyrészt az idősebb munkatársakkal a jó viszony, a bizalom kialakításához nagyon sok időre van szüksége. Másrészt türelmesnek kell lenniük, mert az idősebbek általában máshogy állnak hozzá az új dolgokhoz, a változáshoz, mint a fiatalabb dolgozók. Több időre is van szükségük az új dolgok megtanulásához, magabiztos alkalmazásához. (Írom mindezt úgy, hogy elmúltam 60 éves és sok kivétel is van.)

Hogyan vezessünk idősebb dolgozókat - érzelmi intelligencia

 

Mi lesz az előnye, ha valaki megtanul idősebb munkatársakat vezetni?

 

Jobb vezető lesz! Tapasztalataim szerint sok pályakezdő vezető fájlalja, hogy a titulusában ugyan ott van, hogy vezető, de egyből nem kapja meg a jogot arra, hogy fegyelmit vagy jutalmat adjon. „Hogy fegyelmezzek, hogy jutalmazzak ezek nélkül??!!” – hallom sokszor a panaszkodást vezetői tréningjeinken.

Hosszútávon sokkal jobb vezető lesz az, aki úgy áll hozzá a vezetői munkához, mintha nem lenne a szervezettől kapott formális hatalma, mint az, aki a formális hatalmára támaszkodik.

Ma már nekem is az a meggyőződésem, hogy a vezetőknek sokkal tudatosabban kell megismerniük, megtanulniuk, gyakorolniuk az érzelmi intelligenciát. Azt látom, tapasztalom a munkahelyeken, hogy a mindennapok kihívásai közben nem csupán az idős dolgozók vezetéséhez kell a magas fokú érzelmi intelligencia. Olyan komplexek a mai szervezetek, hogy a problémák megválaszolására egyre több emberrel kell egyeztetni, egyre több ideig tart a helyes megoldások megtalálása, miközben egyre nagyobb a külső környezetből származó nyomás.

Aki fejleszteni szeretné a vezetői munkához szükséges érzelmi intelligenciáját, kérem, keressen meg bennünket!

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .