Eljött az autokrata vezetők kora - gyakorlatorientált vezetőképzés

Eljött az autokrata vezetői stílus kora?

Válság idején az autokrata vezetői stílus a legmegfelelőbb?

Az első, zsigeri válaszunk az lehetne, hogy igen, eljött az autokrata vezetői stílus kora, hisz a helyzet ezt követeli meg! A világ egyik leghíresebb tanácsadó cégének a McKinsey-nek a javaslataiból az tűnik ki számomra, hogy inkább az erős ÉS emberséges vezetőknek jött el az ideje! Miért? Mert a világ nagyon komplex lett és azt (akármilyen lángelme egy vezető), egyedül már nem látja át, pl. a mostani vírus okozta komplex problémát. Ha nem látja át, nem tudja meghozni a legjobb döntéseket, amit aztán a szorgalmas beosztottak megvalósítanának. De ne szaladjunk előre. Haladjunk sorjában!

 

A belénk ivódott múlt hatása

Többéves tréneri tapasztalatom, hogy két vezetői modellt azok is ismernek, akik semmiféle formális vezetői tréningen nem vettek részt. A modellek neveit, alkotóit ugyan nem tudják, de a lényegét valahogy igen. Ismerik a Maslow-féle szükséglet piramist és a Kurt Lewin-féle vezetői stílusokat: az autokrata, a demokratikus és a magára hagyó vezetői stílust. Azt is tudják, hogy válságok, haváriák esetén a leghatásosabb az autokrata vezetői stílus. Miért-e két modell? Csak találgatni tudok. A Maslow szükséglet piramis talán az emlékezetes infografika miatt. A Lewin modell meg, valljuk be, nagyon jó megfigyelésen alapszik és aki több vezetőt „elkoptatott”, az pontosan be tudja sorolni eddigi vezetőit.

 

Milyen vezetői stílust, milyen vezetői hozzáállást, és tetteket javasolnak a McKinsey tanácsadói?

Az én vezetésről alkotott filozófiámhoz a McKinsey tanácsai állnak a legközelebb, az ő blogjukat, kutatásaikat szoktam rendszeresen olvasni. Az alábbi 6 javaslatuk van a jelen helyzet kezelésére.

 

1, Fogadják el a cégek, cégvezetők, hogy krízishelyzet van!

Bár mindezt tudjuk a sztoikusok óta, de most is érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy mindennemű megküzdési stratégia feltétele az, hogy fogadjuk el a valós helyzetet.

 

2, Csapatok hálózatát hozzák létre!

McKinsey azt javasolja, a vezetők álljanak ellen az autokrata vezetői stílus kísértésének. (És ne csak koronavírus idején – teszem azt hozzá!) A mai szervezetek annyira komplexek, hogy egy vezető, akármilyen zseniális is, nem látja át az egész szervezetet, a gyorsan változó környezetet. A kiút a gyors problémamegoldásra és cselekvésre létrehozott csapatok mozgatása. A tanácsadó, bár minden cég más és más, a következő négy területre javasolja csapatok felállítását:

  • a munkaerő védelmére,
  • az ellátási láncok stabilitásának megőrzése,
  • az ügyfélkapcsolatok megőrzése, és a
  • pénzügyi stressztűrő képesség erősítésére.

 

3, Tudatosan a nyugalmat és a realista optimizmust sugározni a vezetőknek

Válsághelyzetekben ösztönszerűen a vezetőkre figyelünk. Ha őket határozatlannak, stresszesnek látják a munkatársak, akkor rájuk is átragadnak ezek az érzések. A megalapozatlan optimizmus is olyan káros, mint a határozatlanság. A realista optimizmus segíthet abban, hogy átlássuk a helyzet komolyságát, komplexitását és közben bízzunk magunkban, a közösségünkben.

A reálisan optimista vezető - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

4, A döntéshozás folyamatát tudatosítani és használni az „Állj” gombot!

A döntéshozás nyugodt körülmények között is az egyik legnehezebb feladat, hát még válsághelyzetben! A McKinsey javaslata szerint a bokros teendők, sürgető feladatok közepette álljunk meg egy picit és friss szemmel tekintsünk a helyzetre. Ezután persze tovább folytathatjuk a racionális és intuitív döntéshozás folyamatát. Válsághelyzetben a legtöbbször nincs idő a döntések alapos mérlegelésére, annak közös megbeszélésére, így a vezetőnek gyakran fel kell vállalnia az egyéni döntéshozást. Az egyéni döntéshozás viszont akkor lehet hatásos, ha a vezető minél több helyről, minél alaposabban szerzi be az információit.

 

5, Mutasson empátiát a munkatársai iránt

A válság nem csak a céget érinti, hanem a benne dolgozókat. Számtalan egyedi történet, számtalan egyedi probléma van, néha tragédia. A vezető által mutatott empátia növeli a közösségen belüli bizalmat, erősíti a közös megküzdés erőforrásait. Az erő, a határozottság mellett tehát a vezetőknek empatikusan kell fordulniuk munkatársaik felé.

 

6, Egyenesen, nyitottan kommunikálni, felnőttnek tekinteni a munkatársakat

Információ hiány esetén a munkatársak – az elme működéséből kifolyólag – a legrosszabb jövőképet vetítik maguk elé. Ezt a legrosszabb jövőképet aztán egymással megosztják, felerősítik, ami pedig viszi mindazt az időt, energiát, amit a megküzdésre lehetne fordítani.

 

Az életet csak hátratekintve lehet megérteni, de élni előre nézve kell! Sören Kierkegaard

 

Az életet csak hátratekintve lehet megérteni, de élni előre nézve kell!

Ezt vallja Sören Kierkegaard, a XIX. század híres dán filozófusa. Egyetértünk vele! Szeptember körül sokkal jobban fogjuk látni, mit kellett volna ma tennünk! Persze jó lenne most egy gyors tudásmegosztás a gyakorló vezetők és a tapasztalat tanácsadók között.
Talán még nem késő!

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .