REALISTA OPTIMIZMUS - GYAKORLATORIENTÁLT VEZETŐKÉPZÉS - FORLONG BT

A reálisan optimista vezető

A realistán optimista vezetőt kedvelik a munkatársak

Realistán optimista vezető – neki vannak a legodaadóbb követői. És Peter Drucker óta tudjuk, vezető az, akinek követői vannak. Vezetői képzéseinken rendszeresen összegyűjtjük a résztvevők saját tapasztalatait azokról a vezetőkről, akik a legtöbbet kihozták belőlük. Több száz vezető tapasztalata alapján bátran állítom, a reálisan optimista vezető hozza ki a legtöbbet a csapatából, neki vannak (lesznek) a legkonstruktívabb követői. De mi is ez a realista optimizmus, ki a reálisan optimista vezető?

 

Mi is az a realista optimizmus?

A realista optimizmus egy olyan szemléletmód, mindset, életfilozófia, amely elfogadja az élet nehézségeit, a problémákat, sokszor az igazságtalanságokat és mindezek ellenére megőrzi a jövőbe vetett hitét, fókuszáltságát és cselekvőképességét.
A realista optimizmus fogalma Sandra Schneider 2001-ben, az American Psychologist-ban megjelent cikkével lett népszerű. Az üzleti világ leghíresebb lapja a Harvard Business Review is több cikkében foglalkozik a reálisan optimista vezető szerepével, például itt és itt.

 

A realista optimizmus egyféle pontosítás a naiv optimizmus, a pozitív gondolkodás, a „vonzás törvénye” stb. túlhasznált, túlontúl leegyszerűsítő fogalmakkal szemben. (És egyben vállalva az ezek ellen való szélmalomharcot is).

A reális optimizmus az érzelmi intelligencia egyik megnyilvánulása. A reális optimizmushoz nagyon hasonló jelentéssel bír  a vezetőképzésben is egyre divatosabb reziliencia és a mi általunk kedvelt mentális erő fogalma.

 

Mi a jellemzője a reálistán optimista vezetőnek?

Elfogadja, hogy:

 • A vezetői munka természetes része (még a prosperáló cégeknél is), hogy vannak problémák, nehézségek, kihívások, mélypontok, kudarcok.
 • Hogy ő sem, a munkatársai sem tökéletesek, tele vagyunk kételyekkel, kétségekkel, apróságokon felhúzzuk magunkat és rugózunk rajtuk.
 • Hogy néha van, hogy egy-egy témába vetett energia, idő felesleges volt, mert közbejött változások elsodorták.
 • Hogy sokszor ér bennünket igazságtalanság. Ő megadja a tiszteletet környezetének, de nem mindenkitől kapja vissza.
 • Elfogadja, hogy munkatársai nem fogják szeretni, ha népszerűtlen intézkedések hoz, ha ki akarja őket mozdítani a komfortzónájukból.
 • Tudja és elfogadja, hogy ahogy a kudarcok, úgy a sikerek is időlegesek. A múlt évi eredmények adhatnak magabiztosságot a jövő évi sikerekhez, de biztosítékot nem!

 

Nem úgy fogja fel mindezeket, hogy:

 • Mások direkt betesznek neki, hogy „hülyékkel vagyok körülvéve”, hogy
 • „Miért büntet az Isten, miért büntet a sors ezzel?”
 • Mások miért ennyivel szerencsésebbek?

 

Úgy fogja fel ezeket a problémákat, kihívásokat, hogy:

 • Ez a tananyag, amit az élet elé sodort.
 • Hogyha ezeket a problémákat megoldja, a kihívásokat megválaszolja, akkor tanulni, fejlődni fog.
 • Hogy ő és a csapat soha nem lesz tökéletes, lehet, hogy nem az ő csapatában vannak a legnagyobb koponyák, de ettől az üzleti versenyben még lehet élenjáró a csapata.

 

Cselekvésorientált

 • A problémákról, kihívásokról őszintén, tényekre, adatokra alapozva tájékoztatja munkatársait – kerüli a „marketinges dumát”.
 • Olyan cselekedetekre koncentrál, arra fókuszál, ami az ő hatáskörében meg tud tenni, legyen is az bármilyen kis cselekedet.
 • Olyan cselekedetekre fókuszál, ami akár egy lépéssel is a megoldás irányába hat.
 • Meri vállalni a kockázatokat, az új megközelítéseket.

 

Milyen hatással van a reálisan optimista vezető a dolgozókra?

Fenntartja a morált, a munkakedvet, ezáltal hozzászoktatja őket a megküzdéshez. A megküzdések révén elért sikereket a kollégák valódi sikereknek élik meg.

 

Hol, hogyan fejleszthető a reálisan optimista szemléletmód?

Ajánlom a „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!” és a „Mentális erő fejlesztése” programunkat!

 

A reálisan optimista vezető - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

Maradj éhes, maradj kíváncsi, maradj örök tanuló! 

 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .