Epiktétosz - kiváló művezetők

Hogyan gondolkodnak a kiváló művezetők, csoportvezetők?

A kiváló művezetők, csoportvezetők a gondolkodásmódjuk révén lesznek kiválóak

Az elmúlt négy-öt évben kb. 150 művezető, csoportvezető pályáját tudtam nyomonkövetni. Arra a megállapításra jutottunk az ő vezetőikkel, HR-es kollégákkal egyetemben, hogy a kiváló művezetők és az átlagos művezetők, csoportvezetők között a különbség elsősorban a gondolkodásmódban keresendő és nem pedig a készségekben, a munkában eltöltött időben, az életkorban. Magyarul a megfelelő vezetői gondolkodásmód, a kiérlelt vezetői filozófia eredményekre váltható előnyöket jelent.

 

A legfontosabb gondolkodásbeli különbség az átlagos és a kiváló művezetők, csoportvezetők között a következő:

A kiváló vezető elfogadja, hogy az a feladata, hogy a legjobb tudása szerint megoldja azokat a problémákat, amiket az élet az „arcába nyom”. Nem lázong, nem zúgolódik, nem dühöng, nem stresszeli magát, nem “öli az ideg”, nem szidja a cégét, a vezetőit, nem rúg a gépbe, nem csapkodja a füzeteit, nem hisztizik, hanem szép nyugodtan megoldja az adott feladatot.
A kiváló művezetők, csoportvezetők megértik, hogy számukra az élet egyetemén a tananyag nem könyvekből olvasható ki, hanem azon feladatok megoldása, ami éppen akkor történik.
Ha kevesebben jönnek be dolgozni, akkor az a feladat, azt kell megoldani. Ha elromlik egy gép, egy eszköz, akkor azzal a problémával kell nyugodtan foglalkozni. Ha ügyfél reklamáció van, esetleg elvesztünk egy fontos ügyfelet, akkor arra kell koncentrálnunk.

A vezető hangulatát pillanatok alatt átveszi a csapata is. Ha a vezető pánikol, akkor a csapata is pánikol, ha a vezető nyugodt, akkor a csapata is nyugodt!

 

Mit mond a stresszmentes, nyugodt hozzáállásról egy felszabadított rabszolga, Epiktétosz?

Epiktétosz az I. évszázad második felében tanított, ő a sztoikus filozófia egyik jelentős alakja. Ránk maradt írásai közül a Kézikönyvecskéjéből szeretnék idézni:

VIII.

Ne kívánd, hogy az események úgy alakuljanak, ahogy te szeretnéd. Inkább a kívánságaidat szabd hozzá az események alakulásához, meglátod, nyugodt lesz életed folytatása.

XVII.

Emlékezz arra, hogy színész vagy egy olyan drámában, amilyet a betanítója akar: ha rövidre szabja a szereped, rövid ideig, ha hosszúra, sokáig játszol. Ha a koldus szerepét osztja rád, azt is a természethez hűen alakítsd. Éppen úgy cselekedj, ha nyomorék, uralkodó vagy polgár szerepét osztja rád, mert a te kötelességed az, hogy a rád bízott szerepet szépen eljátszd; a szerep kiválasztása másra tartozik.

V.

Nem a tények zavarják az embereket, hanem a tényekről alkotott vélemények. A halálban például nincsen semmi szörnyű; ha szörnyű volna, Szókratésznak is úgy tűnt volna; hogy azonban a halálról úgy vélekednek, hogy szörnyű, maga ez a tény a szörnyű. – Így hát sohase másokat okoljunk, amikor akadályokra bukkanunk, vagy nyugtalanok és szomorúak vagyunk; magunkat, azaz a magunk véleményét hibáztassuk.

A műveletlen ember szokása másokra panaszkodni, amikor maga cselekszik helytelenül.

Aki tanulni kezd, az magát hibáztatja, a bölcs pedig sem mást, sem önmagát.

 

Mire taníthatja a XXI. század művezetőit, csoportvezetőit egy kétezer évvel ezelőtt élt filozófus?

 

Kétségtelen, hogy felgyorsult az életünk, kétségtelen, hogy szüntelenül tanulnunk kell, újabb és újabb készségekre van szükségünk. Jönnek a robotok, jön a mesterséges intelligencia, az önjáró járművek.
A gondolkodásmódunkban viszont érdemes visszanyúlni és tanulni a régi korok bölcseitől. Sok időt és energiát, stresszt spórolunk meg magunknak. Ezek a bölcsességek nem titkok, nem védi őket jogdíj, mindenki számára elérhetőek.

Az USA hadserege Epiktétosz tanaira építve dolgozta ki reziliencia tréningjét! A mi vezetőképző programunkban külön blokkot kapott a mentális erő! A frontvonali vezetők 6 kompetenciája közül az önismeret/önszabályozás – az egyik kedves hozzászólóm szerint a legfontosabb kompetencia – ahol szintén visszaköszön az epiktétoszi gondolkodásmód!  

 

Fejleszthető-e a vezetői gondolkodásmód?

Igen, de míg az új készségek gyorsan elsajátíthatók, addig a gondolkodásmód-változás kialakítása sok időt és következetes munkát igényel. Alapvető fontosságú, hogy mi képzők jó kapcsolatot alakítsunk ki a művezetők, csoportvezetők feletteseivel, hogy a képzéseken ugyanazokkal a gondolatokkal találkozzanak, mint amit a vezetőiktől hallanak.

Persze ennél összetettebb a kép. Szívesen megosztom, kicserélem az érdeklődőkkel a tapasztalataimat. Kérem, keressenek e-mailben vagy akár telefonon is +36 30 9 578 515

 

 Minden kiváló vezető mögött egy kiváló mentor található!

 

Nagy Sándor és tanítómestere Arisztotelész

Nagy Sándor, Periklész, Julius Cézár – fiatal korukban mentoraik révén életre szóló inspirációt kaptak. Vajon kiktől kapnak inspirációt a mai fiatal vezetők?

Vélemény?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .