vezető, aki lehúz az életről - gyakorlatorientált vezetőképzés

A vezető, aki túl sokat beszél, lehúz az életről!

Mindenkit lehúz az életről az a vezető, aki túl sokat beszél!

A vezető, aki túl sokat beszél, lehúzza a csapatát, beosztottait az életről, dühíti feletteseit és menekülésre készteti vezetőtársait. Vezetői tréningjeink előkészítésénél a legtöbbször szóba is kerülnek:

 • „Jó vezető, de mindig akkora feneket kerít a mondandójának, hogy nem győzőm végighallgatni!”
 • „Ádámnál és Évánál kezdi a történetét, alig győzőm kihámozni, mit is szeretne!”

 Vezetői tréningeken nekünk trénereknek is szép feladatokat adnak, mert ugyan jókat mondanak, de nekünk figyelni kell a csoportdinamikára is, arra, hogy mindenki elmondhassa véleményét, dilemmáit, feltehesse kérdéseit.

 

Miért esnek bele a vezetők könnyen a „túl sok beszéd” csapdába?

 

Mit okoz egy vezető, aki túl sokat beszél?

 • Sok beszédnek sok az alja! – eltűnhet a lényeg, eltűnhet a fő üzenet, a fókusz.
 • Ha a vezető mondja meg mindig a tutit, akkor egy idő után leáll a munkatársak gondolkodása, ezzel együtt a motiváltsága.
 • Ha a vezető mondja meg mindig a tutit, nő a dolgozók frusztráltsága.
 • Ha sok a beszéd, kevesebb hangsúly jut a cselekvésre, márpedig cselekvés nélkül nem lesznek eredmények.
 • A munkatársak kiválóan kialakítják az „egyik fülünkön be, a másikon ki” szokást.
 • Minél többet mondja, ismétli egy vezető gondolatait, azok annál inkább rögeszméjévé válnak.

Minél többet beszélsz, annál inkább elhiszed, hogy igazad van vezetőképzés

 

Szeretnéd elkerülni a „vezető, aki túl sokat beszél” csapdát? Tedd ezt:

 • Gondold át, mi a vezetői munka lényege és aszerint alakítsd ki kommunikációs szokásaidat. (Itt írtunk, a vezetői munka lényegéről.)
 • Tudatosan használd az induktív, deduktív érvelést. (tölcsér, fordított tölcsér). Ha kiváló vezető akarsz lenni, nem elég, ha bátran és sokat tudsz beszélni. Tanuld meg, hogyan kell hatásosan felépíteni a mondandódat, hogy az érzelmeket váltson ki, cselekvésre ösztönözzön, és megváltoztassa a hallgatóságod gondolkodását. A karriered szempontjából az egyik legjobb befektetésed ez lesz! (Már ha érdekel a karrier, pénz stb.)
 • Az emberek szeretnek magukról beszélni! Hallgasd meg a munkatársaidat, javaslataikat, dilemmáikat, problémáikat, félelmeiket, örömeiket. Olyan információkat kaphatsz, amiket felhasználva jobb vezető lehetsz.
 • Ahogy említettem a beszéd hatalmi státuszt is jelez, és jó érzést okoz. Légy erős és emberséges vezető, vezess alázattal és add meg a beszéd lehetőségét munkatársaidnak.
 • Tanulj meg kérdezni és hallgatni. Az őszinteség, a kíváncsiság, a megismerés szándékával feltett kérdéseid, figyelmes hallgatásod jelzi a munkatársaidnak, hogy fontosak, hogy tiszteled őket. A kíváncsiságot tükröző kérdéseiddel, figyelmes hallgatásoddal tudsz kapcsolatokat építeni, a túl sok beszédeddel meg rombolhatod a kapcsolataidat.
 • Van olyan szituáció, amikor vezetőként tényleg beszélned kell a csapatodhoz, a csapattagokhoz. Ilyenkor úgy tervezd meg a fő üzenetedet, mondandódat, hogy az 30 mp-be beleférjen. Gyakorolj! Használd az okosórádat, mérd, hogy mennyit beszélsz! A kevesebb, a több.

A füleddel nyered el mások tiszteletét és a száddal veszítheted el - vezetőképzés

 

A nemzetközi szakirodalomban itt olvashatsz a utána avezető, aki túl sokat beszél” témának!

 

Barátsággal:

 

Héder Sándor

 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .