SZERVEZETI HIERARCHIA = MORÁLIS HIERARCHIA - - vezetőképzés

Szervezeti hierarchia = morális hierarchia?

A szervezeti hierarchia tetején lévők morálisan is többet érnek?

Jelent-e a szervezeti hierarchia morális hierarchiát? Természetesen nem.  Azonban, ha a szervezeti hierarchia adott szintjén lévők összehasonlítják magukat az alattuk lévőkkel, könnyen elhiszik magukról, hogy ők többet érnek.  Könnyen elhiszik magukról, hogy ők fontosabbak, nekik több joguk van, ők többet megengedhetnek maguknak. Könnyen elhiszik, hogy rájuk más szabályok vonatkoznak, mint az általuk vezetettekre. Az agy kémiája is támogatja őket ebben. Minél magasabban áll valaki a szervezeti létrán, annál több (a Simon Sinek által vezetői hormonnak nevezett) oxitocint állít elő a szervezete, ami jó érzéssel tölti el. Ha eredményes a cég, a csapat, akkor meg a dopamin a jutalom, ami „a még, még, még többet” jutalomhormon. Ezzel párhozamosan – Dacher Keltner kutatásai szerint – csökken a vezetőben az empátia, az együttérzés, nő az impulzivitás és a durva nyelvhasználat.

A szocializáció is támogatja a hierarchia magasabb szintjein lévőket abban, hogy ők különbek.

A a történelem tele van olyan vezetővel, akik magát, szervezetét, népét, faját többre tartotta, mint a többit.

 

Milyen következménnyel jár, ha a szervezeti hierarchia adott szintjén lévők morálisan többre tartják magukat az alattuk lévőknél?

Dr. Melanie Joy kutatásai szerint, ha egy vezető, vagy egy vezetői réteg többnek gondolja magát, alatta lévőknél, akkor a szervezeti hatalmukat uralkodásra (power-over) használják.  Az ily módon használt hatalom elnyomáshoz, igazságtalanságokhoz, az emberek közötti különbségtételhez, a gazdagok és szegények közötti szakadékhoz vezet. Ha a többség különbnek tartja magát, mint a kisebbség, akkor az a kisebbség szegregálásához vezet. Ha az emberiség többnek tarja magát a Föld többi élőlényénél, akkor az a környezet pusztításához, az állatok kegyetlen körülmények között való tartásához és táplálkozás vagy ipari célú felhasználásukhoz vezet.

De ne szaladjuk előre és maradjunk csak az üzleti világban.

 

Uralkodás hatalma – egyirányú kommunikáció

Ha egy vezető különbnek tartja magát a szervezeti hierarchiában alatta lévőknél, akkor könnyen úgy gondolja, hogy neki kell megmondania, hogy az alatta lévők mit csináljanak, hogyan gondolkodjanak, hogyan érezzenek. A szervezettől kapott hatalmát uralkodásra használja. Az, hogy többre tartja magát, mint az alatta lévők, megjelenik a verbális, nem verbális kommunikációjában, mikroüzeneteiben. Kommunikációja zömében egyirányú lesz. Rendszeresen ítélkezik az alatta lévőkről: ki jó dolgozó, ki nem, milyenek a mai fiatalok, stb. Az alulról érkező ellenvetéseket, kérdéseket viszont támadásként értékeli: „Látom, te nem akarod tolni a közös szekeret!”

 

Belerúgok a kutyába!

Mindezek következtében az alatta lévők azt érzik, ők és a véleményük nem fontos. Hamar megtanulnak bólogatni és közben habitusuktól függően vagy ellenállnak a feletteseik döntéseinek vagy elkezdik kisebbrendűnek, feleslegesnek érezni magukat.  Persze ez rossz érzést kelt bennük és, hogy ezt a rossz érzést valahogy kompenzálják, gyorsan keresnek valakit, aki a szervezetben alattuk áll és azon viszont ők gyakorolhatják a felsőbbrendűséget. Akik pedig a ranglétra legalján vannak, csak hazatérve, a gyereken, ha férfi, akkor az asszonyon gyakorolhatják a hatalmukat és végül még jól belerúghatnak a kutyájukba. (Ne felejtsük el, hogy a  szocializáció révén azt örököljük, hogy család is egy hierarchia, mely csúcsán a férfiember áll. Ezt a nézetet számtalan vallás és törvény is szentesíti. Csak semmi gender szemlélet!)

A hatalom természete - ilyen világban szeretnél élni - gyakorlatorientált vezetőképzés

Összefoglalva:

ha a hierarchiában élők morálisan értékesebbnek tartják magukat a hierarchiában alattuk lévőknél, akkor az egész hierarchiát áthatja, végigfertőzi a power-over, az uralkodás hatalma stílus. Ráadásul, nemcsak áthatja, hanem úgy hatja át, hogy a hierarchián lefelé haladva az felerősödik  – a házmesterek, a kápók hatalmáról széleskörű szakirodalmunk van.

 

Hierarchia nélkül nincs szervezet!
A hierarchia velejárója lehet a zsarnokság, az egyenlőtlenség!
Mit lehet tenni?
Tegyük fel mindkét kezünket?
Harcoljunk ellene?

 

Megint csak az üzleti világra koncentrálva megállapíthatjuk, amióta létezik a tudományos menedzsment, szervezetfejlesztés, a tréning módszer, azóta próbáljuk a hierarchiákat, a hierarchiákon belüli emberi kapcsolatokat hatékonnyá tenni. Számtalan kiváló eszközünk is van. Ilyen pl. az asszertív kommunikáció, a nyertes-nyertes tárgyalási stratégia. Újabban a coaching szemléletet próbáltunk bevezetni a szervezetekben. Trénerként az elmúlt évtizedekben azt tapasztaltam, ha egy vezető különbnek tartja magát a környezeténél, akkor az asszertív kommunikáció eszközeiből manipulációs eszközök lesznek, a nyertes-nyertes kapcsolatokból  pedig NYERTES nyertes kapcsolatok. A coaching szemléletre kiképzett vezető megtanul úgy kérdezni, hogy azt a választ kapja, amit szeretne.

Hosszú tanulási folyamat előtt állunk, jelentős a szocializációs örökségünk.

Robert Greene nagyszerű könyvében 48 kifinomult hatalomgyakorlási módszert mutat be. Szerinte és szerintem is érdemes alaposan megismernünk ezeket a hatalomgyakorlási módszereket. Greene alaptétele szerint a vezetők az uralkodás hatalmát szeretnék megvalósítani, de úgy, hogy ez a környezet számára ne legyen nyilvánvaló. A mérgező vezetők pedig azt próbálják elérni, hogy az alattuk lévők követeljék azt, hogy nekik több járjon. Julius Cézár is csak hosszas unszolásra fogadta el a koronát.

 

A hősök parcellája

Nagyon sok cégnél a frontvonali vezetőknek tartott tréningjeinken azt tapasztalom, hogy a szervezeti hierarchia alsó régióiban elhelyezkedő kisvezetők, ha úgy gondolják, a felettesük nem jó vezető, akkor beleállnak a felettesükkel való harcba. Én ezt nem ajánlom, akármennyire is igazuk van. Ilyenkor ők maguk is az uralkodás hatalmát használják, ami inkább megerősíti azokat, akik ellen harcolnak. A harc végén a hősök parcellája és a dolgozók emlékezete marad nekik: „Volt itt egyszer egy ember, aki el merte mondani a véleményét, de ma már nincs itt!”

 

Az uralkodás hatalma helyett a megvalósítás hatalma

Olvasmányaim szerint már Russell L. Ackoff a rendszergondolkodás úttörője is használta a megvalósítás hatalma (power with) kifejezést.  Az volt a meggyőződése, hogy a növekvő komplexitással egy vezető akkor tud legjobban megküzdeni, ha hatalmát arra használja, hogy minden munkatársát bevonja a közös célok megvalósításáért folytatott küzdelembe, ha minden munkatársa azt érzi, hogy az ő hozzájárulása, ötletei, véleménye is fontos.

A mai tudásunk alapján Ackoff megállapításait megtoldhatjuk azzal, hogy a megvalósítás hatalmának gyakorlására azok képesek, akik nem tartják magukat morálisan magasabb rendűnek a hierarchiában alattuk lévőknél.

A megvalósítás hatalmával élő vezetőnek nagyon erős belső iránytűvel, értékrenddel, intellektuális szerénységgel, letisztult vezetői filozófiával kell rendelkeznie és hosszútávon gondolkodnia. A megvalósítás hatalmára épülő módszereket használó vezetőnek is hosszú idő kell, míg a követőiben kifejlődik a konstruktív követőkre jellemző szemléletmód, gondolkodásmód, felelősségvállalás, gazdaszemlélet. Megint csak Jim Collins nagyszerű Good to Great című könyvére tudok hivatkozni, (és ajánlani vezetőképzésünket).

uralkodás hatalma - megvalósítás hatalma - műszakvezető képzés

 

Az Anyatermészet, a Nagy Rendszergazda az elmúlt hetekben szobafogságra ítélt minket.

Én egyetértek azokkal, akik szerint mindezt nem büntetésből tette, hanem jó szándékból. Azt akarja, picit gondolkodjunk el azon, hogy hol tartunk most a földi utazásunkban, hova akarunk eljutni, mit akarunk képviselni. Meggyőződésem, hogy érdemes elgondolkoznunk arról is, hogy – akár vezetők vagyunk akár nem -, hogy hogyan viszonyuljunk embertársainkhoz, a természeti környezetünkhöz. Abból a meggyőződésből fordulunk feléjük, hogy különbek vagyunk náluk, vagy abból, hogy utazótársak vagyunk?

Ha valaki beszélgetőtársat keres az elgondolkodáshoz, vagy a csapatával együtt szeretne elgondolkozni a vezetésről, szívesen állunk a rendelkezésére akár moderációval, akár mentorálással!

A hatalom természete - könyvajánló - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .