Erős vezető kerestetik, de mit értünk erős vezető alatt - vezetők képzése - vezetőképzés, műszakvezető képzés

Erős vezető kerestetik! Oké, de mit értünk erős vezető alatt??

Miért vágyunk arra, hogy erős vezető vezessen bennünket?

Mert abban bízunk, hogy az erős vezetőnek vannak céljai, tudja, mit akar és azt meg is tudja valósítani. Írásomban amellett szeretnék érvelni, hogy ugyan evolúciós igényünk, hogy erősek legyenek a vezetőink, de azt is fontos, hogy tudatosítsuk, mit is értünk az erős vezető alatt.

Mit jelent az, hogy erős vezető?

Az erős vezető korábban az autokrata, „parancsolgató” vezetőt jelentette, aki bulldózerként megy a céljai felé. Saját érzelmeit, mások iránti empátiáját elnyomja, minden áron el akarja érni céljait. Ereje a szervezettől kapott hatalmára, nagy egojára, manipulációs készségeire, ügyeskedéseire épül. Mi több, ilyenkor érvényesül egy bizonyos holdudvar-hatás is: azt hisszük, aki hangos, határozott, céltudatos az ért is valamihez. Aki dolgozott nagyobb szervezetekben nagy valószínűséggel tapasztalta már, hogy nem törvényszerű, hogy a legrátermettebbek haladnak felfelé a ranglétrán, hanem azok, akik el tudják adni magukat.

Az autokrata vezető erős vezető, de vajon ilyenre vágyunk - vezetők képzése, vezetőképzés, műszakvezető képzés

 

Nézetem szerint erős vezető az, aki a dolgozók bevonásával éri el a szervezeti célokat.  

Aki olyan légkört tud teremteni, olyan rendszereket alakít ki, amelyben motiváltak, együttműködőek a munkatársak és a gyorsan változó VUCA környezetben is tudnak fejlődni.

Persze ezt az erős vezető nem azért teszi, mert ő egy zseni, vagy mert ezt tanulta egy nagyszerű tréningen. Azért teszi, mert tudja, a VUCA világban több elméjű szervezetekre van szükség, ahol mindenki szellemi potenciálja hasznosul!

A ma erős vezetőinek a szimbóluma nem a bulldózer, hanem az iránytű és a gazdagon felszerelt szerszámosláda. Iránytű, hogy ne tévessze szeme elől a célokat, és a szerszámostáska, amelyben olyan eszközök vannak, amelyekkel a menet közbeni problémákat kijavítja és az együttműködés emberi vonatkozásait menedzseli, miközben maga is és csapata is képzettebbé, erősebbé válik.

Erős vezető a dolgozók bevonására építő vezető - vezetők képzése, vezetőképzés, műszakvezető képzés

 

Az erős vezető szerszámosládájában a legtöbb eszköz a zökkenőmentes együttműködéshez, a közös boldogulás menedzseléséhez kell.

Milyen eszközökre gondolok?

 

A ma erős vezetőinek legnagyobb titka, ha úgy tetszik versenyelőnye abban van, hogy rend van a belső világában.

 
 
A kiváló, erős vezető akkor tudja a cél irányába vezetni a csapatát, használni eszközeit a külső környezet kihívásainak menedzselésére, ha rend, nyugodtság és éberség van a belső világában. Nem csak a külső környezetét tudja menedzselni, hanem a belső világát is. Képes megfigyelni, megérteni, menedzselni érzéseit, gondolatait, viselkedését, motivációit. Megtanul együtt élni a kellemetlen érzéseivel, sőt tudatosan vállalja fel a komfortzónáján kívüli, kellemetlen érzésekkel járó helyzeteket, feladatokat is. Ez azt jelenti, hogy a külső változások ugyan kizökkentik őt is nyugodt és éber belső állapotából, de gyorsan visszanyeri belső egyensúlyát. Energiáit nem saját sebeinek nyalogatására fordítja, hanem a külső világ kihívásainak a megválaszolására. Eltéríthetetlen a céljaitól. Pozitív tud maradni, a sok negatív hatás közepette is!

A rossz hír, hogy a belső világunk működését meg kell ismernünk ahhoz, hogy menedzselni tudjuk. Sok vezetőtől azt hallom, erre nincs idejük, másoktól azt, hogy a belső világ, az érzelmek eléggé nehezen megfogható dolgok, így inkább foglalkoznak a kézzel megfogható külső világ dolgaival.

A jó hír, hogy a kiváló vezetők sok-sok vívódás, kísérletezés árán megtanulják belső világukat menedzselni.

A még jobb hír, hogy ma már nagyszerű, tudományosan igazolt, a gyakorlatban bevált módszereink vannak a belső világ menedzselésére, így felgyorsítható ez a tanulási folyamat!

Várjuk azokat a jelentkezőket, akik meg akarják tanulni, hogyan lehetnek erős vezetők, akik emberségesek és a dolgozók bevonásával akarják elérni céljaikat.

 

Erős vezetőre a jövőben is vágyni fogunk, mert ez evolúciós igényünk!

Kedves vezetők, kedves HR-esek! 

Ha nem tanuljuk meg, hogyan kell az emberek bevonására építve erős vezetőnek lenni, akkor mindig vissza-vissza fognak térni az autokrata vezetők. 

Mindig könnyebb lesz hinni egy autokrata vezetőnek, mint a saját sorsunkat kezünkbe venni és megdolgozni azért, hogy céltudatos egyénként lehessünk egy nagyobb közösség része!

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó:

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .