A négy örömhormon - gyakorlatorientált vezetőképzés - középvezetőképzés

Ismerd meg a négy örömhormon működését! Jobban tudsz motiválni!

A négy örömhormon – kiaknázatlan lehetőségek a vezetői munkában

A négy örömhormon szerepét a vezetői munkában Simon Sinek népszerűsítette A jó vezetők esznek utoljára című könyvében. A könyv előkelő helyen szerepel a vezetői könyvajánlónkban is. Elfoglalt vezetőknek nagyon röviden szeretném összefoglalni a négy örömhormon működését, mert azt megértve, jobban tudják motiválni munkatársait. Sőt saját maguk működését is jobban megérthetik a vezetők. A jobb önismeret és a dolgozók motiválása egyébként kettő, a középvezetőként, frontvonali vezetőként elvárt vezetői kompetenciából – csakhogy tovább fokozzam az érdeklődést.

Az evolúció a hormonjaink révén segít abban, hogy túléljük a veszélyeket

Hogyan?

A hormonjaink segítenek abban, hogy megküzdjünk a kihívásokkal!

A dopamin hormon az izgalom érzését adja, ha a túlélésünkhöz fontos dolgot fedezünk fel a világban. Az ősember ha meglátott a távolban egy levadászható állatot, egyből riasztotta a társait és elindultak az állat nyomában. Minél közelebb értek a kiszemelt zsákmányhoz, annál több dopamint termelt a szervezetük, és amikor megszerezték, akkor kaptak még egy nagy dopamin löketet.
A dopamin hormon működést használhatjuk ki napjainkban is, amikor izgalmas, számunkra fontos  célokat tűzünk magunk elé. Már a célelérés megtervezése is izgatottságot, tettrekészséget ad, ami csak fokozódik, amikor közeledünk a célhoz. Az gondolom, mindenkinek ismerős, milyen jó érzés kipipálni, áthúzni az aznapra kitűzött feladat elvégzését.

Az endorfin hormon abban segítette őseinket, hogyha a vadászat közben megsérültek, vagy menekülniük kellett, ne érezzék a fájdalmat, a fáradtságot.

 

A hormonjaink abban is segítnek, hogy összedolgozzunk, támogassuk egymást, miközben megküzdünk a kihívásokkal.

Amikor az őseink meghozták a zsákmányt, akkor a közösség nem kezdett el veszekedni, verekedni, kinek jusson a nagyobb rész, hanem jött egy tekintélyes személy, a törzsfőnök, az alfahím és elosztotta a zsákmányt. A vadászok a nekik jutott étel mellé kaptak egy kis örömhormont is a szervezetüktől.
Az emberiség mindig hierarchiában élt. A szerotonin hormon okoz jó érzést, ha a közösségünkben vagyunk valakik. A szerotonin hormon késztet arra bennünket, hogy olyan dolgokat tegyünk meg a közösségünkért, ami kiváltja a közösség tiszteletét.  A szerotonint Simon Sinek vezetői hormonnak hívja. Ez a jó, a közösséget szolgáló vezetők jutalma.  Persze nemcsak vezetők kaphatnak tiszteletet és az azzal járó szerotonin által okozott jó érzést a közösségtől. Szerotonint váltanak ki pl. a közösség szolgálatáért kapott különféle jutalom, kitüntetés is. Sőt, még akkor is keletkezik szerotonin bennünk, ha a nézőtérről nézzük, hogy a gyermekünk jutalmat kap.

Oxitocin örömhormont akkor kapunk, ha (fizikai) kontaktusba kerülünk embertársainkkal. Legtöbbet a szülő anyák kapnak a gyermekeiktől. A szexuális együttlét alatt is tekintélyes mennyiség keletkezik. A kézfogás, egy elismert, tisztelt, szeretett személlyel való együttlét is termel oxitocint.
Oxitocinra nagy szükségünk van, mert erősíti immunrendszerünket, növeli munkakedvünket, kreativitásunkat. Egy jó, elismert vezető társaságában több a dolgozókban az oxitocin, jobban „odateszik” magukat a munkában.

 

A négy örömhormon - műszakvezető képzés - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

A négy örömhormon mellett nem szabad elfelejtkeznünk a kortizol hormonról sem

A kortizol hormon az egyik stresszhormonunk. Sokan rossz dolognak tartják, hogy van ez a hormon, azonban a kortizol is meg akar védeni bennünket. Ha veszélyt érzékelünk, abban a pillanatban megjelenik egy rossz érzés bennük, ami éberségre, cselekvésre ösztönöz.
Például, őseink vidáman falatoztak a megszerzett zsákmányból, amikor valaki észrevette, hogy vadállat közeledik. Abban a pillanatban a társaságban lecsökkent a közös táplálkozás, az együttlét okozta oxitocin örömhormon szintje és megnőtt a kortizol szint. A kortizol révén egyből az önvédelem kapta a legnagyobb prioritást.
Manapság a kortizol segít bennünket abbahagyni a tévézést, a nassolgatást és nekiállni a holnapi határidős feladatnak.
A mai szervezetekben a legtöbb kortizol a förtelmes főnököktől, a demotiváló vezetőktől, illetve a megnövekedett komplexitásból származik.

 Kortziol a stresszhormon - gyakorlatorientált vezetőképzés - termelésvezető képzés

 

Szeretne többet megtudni arról, hogyan tudja, mint vezető kihasználni a hormonok erejét?

Várjuk a „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!” gyakorlatorientált vezetőképző programunkon!

Megtanulhatja, hogyan kell úgy kommunikálni a mindennapi kommunikációs helyzetekben, hogy az ne kortizol hormont váltson ki, hanem dopamint! Milyen mindennapi vezetői helyzetekre gondolunk? Műszak eleji megbeszélések, problémamegoldó megbeszélések, teljesítményértékelő beszélgetések, visszajelzések adása, rövidebb prezentációk, stb,.

Azt is megtanulhatja, hogyan kell olyan csapatlégkört teremteni, amelyben megjelenhet az oxitocin hormon, és reggelente nem kell „gyomorideggel” felkelniük a dolgozóknak.

Megismerheti, hogyan tud pozitív maradni a sok negatív hatás ellenére is!

Kérdésem hozzád, kedves kiválóságra törekvő vezető:

A te munkahelyeden milyen hormonok jelennek meg benned a leggyakrabban?

 

Barátsággal:
Héder Sándor

forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

p.s.: Ha van műszakvezető vagy csoportvezető barátod, ismerősöd, kérlek, küld nekik tovább írásunkat. Köszönöm!

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .