A négy örömhormon - gyakorlatorientált vezetőképzés - középvezetőképzés

Ismerd meg a négy örömhormon működését! Jobban tudsz motiválni!

A négy örömhormon – kiaknázatlan lehetőségek a vezetői munkában

A négy örömhormon szerepét a vezetői munkában Simon Sinek népszerűsítette A jó vezetők esznek utoljára című könyvében. A könyv előkelő helyen szerepel a vezetői könyvajánlónkban is. Elfoglalt vezetőknek nagyon röviden szeretném összefoglalni a négy örömhormon működését, mert azt megértve, jobban tudják motiválni munkatársait. Sőt saját maguk működését is jobban megérthetik a vezetők. A jobb önismeret és a dolgozók motiválása egyébként kettő, a középvezetőként, frontvonali vezetőként elvárt vezetői kompetenciából – csakhogy tovább fokozzam az érdeklődést.

Az evolúció a hormonjaink révén segít abban, hogy túléljük a veszélyeket

Hogyan?

A hormonjaink segítenek abban, hogy megküzdjünk a kihívásokkal!

A dopamin hormon az izgalom érzését adja, ha a túlélésünkhöz fontos dolgot fedezünk fel a világban. Az ősember ha meglátott a távolban egy levadászható állatot, egyből riasztotta a társait és elindultak az állat nyomában. Minél közelebb értek a kiszemelt zsákmányhoz, annál több dopamint termelt a szervezetük, és amikor megszerezték, akkor kaptak még egy nagy dopamin löketet.
A dopamin hormon működést használhatjuk ki napjainkban is, amikor izgalmas, számunkra fontos  célokat tűzünk magunk elé. Már a célelérés megtervezése is izgatottságot, tettrekészséget ad, ami csak fokozódik, amikor közeledünk a célhoz. Az gondolom, mindenkinek ismerős, milyen jó érzés kipipálni, áthúzni az aznapra kitűzött feladat elvégzését.

Az endorfin hormon abban segítette őseinket, hogyha a vadászat közben megsérültek, vagy menekülniük kellett, ne érezzék a fájdalmat, a fáradtságot.

 

A hormonjaink abban is segítnek, hogy összedolgozzunk, támogassuk egymást, miközben megküzdünk a kihívásokkal.

Amikor az őseink meghozták a zsákmányt, akkor a közösség nem kezdett el veszekedni, verekedni, kinek jusson a nagyobb rész, hanem jött egy tekintélyes személy, a törzsfőnök, az alfahím és elosztotta a zsákmányt. A vadászok a nekik jutott étel mellé kaptak egy kis örömhormont is a szervezetüktől.
Az emberiség mindig hierarchiában élt. A szerotonin hormon okoz jó érzést, ha a közösségünkben vagyunk valakik. A szerotonin hormon késztet arra bennünket, hogy olyan dolgokat tegyünk meg a közösségünkért, ami kiváltja a közösség tiszteletét.  A szerotonint Simon Sinek vezetői hormonnak hívja. Ez a jó, a közösséget szolgáló vezetők jutalma.  Persze nemcsak vezetők kaphatnak tiszteletet és az azzal járó szerotonin által okozott jó érzést a közösségtől. Szerotonint váltanak ki pl. a közösség szolgálatáért kapott különféle jutalom, kitüntetés is. Sőt, még akkor is keletkezik szerotonin bennünk, ha a nézőtérről nézzük, hogy a gyermekünk jutalmat kap.

Oxitocin örömhormont akkor kapunk, ha (fizikai) kontaktusba kerülünk embertársainkkal. Legtöbbet a szülő anyák kapnak a gyermekeiktől. A szexuális együttlét alatt is tekintélyes mennyiség keletkezik. A kézfogás, egy elismert, tisztelt, szeretett személlyel való együttlét is termel oxitocint.
Oxitocinra nagy szükségünk van, mert erősíti immunrendszerünket, növeli munkakedvünket, kreativitásunkat. Egy jó, elismert vezető társaságában több a dolgozókban az oxitocin, jobban „odateszik” magukat a munkában.

 

A négy örömhormon - műszakvezető képzés - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

A négy örömhormon mellett nem szabad elfelejtkeznünk a kortizol hormonról sem

A kortizol hormon az egyik stresszhormonunk. Sokan rossz dolognak tartják, hogy van ez a hormon, azonban a kortizol is meg akar védeni bennünket. Ha veszélyt érzékelünk, abban a pillanatban megjelenik egy rossz érzés bennük, ami éberségre, cselekvésre ösztönöz.
Például, őseink vidáman falatoztak a megszerzett zsákmányból, amikor valaki észrevette, hogy vadállat közeledik. Abban a pillanatban a társaságban lecsökkent a közös táplálkozás, az együttlét okozta oxitocin örömhormon szintje és megnőtt a kortizol szint. A kortizol révén egyből az önvédelem kapta a legnagyobb prioritást.
Manapság a kortizol segít bennünket abbahagyni a tévézést, a nassolgatást és nekiállni a holnapi határidős feladatnak.
A mai szervezetekben a legtöbb kortizol a förtelmes főnököktől, a demotiváló vezetőktől származik.

 Kortziol a stresszhormon - gyakorlatorientált vezetőképzés - termelésvezető képzés

 

Szeretne többet megtudni arról, hogyan tudja, mint vezető kihasználni a hormonok erejét?

Várjuk a „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!” gyakorlatorientált vezetőképző programunkon!

Gyakorlatorientált vezetőképzés - FORLONG Bt

 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .