vezetői önismeret - gyakorlatorientált vezetőképzés - ismerd meg önmagad - Forlong Bt

Vezetői önismeret. A vezetői lét első parancsolata: Ismerd meg önmagad!

A vezetői önismeret a vezetői kompetencia modellünk alapja

A vezetői önismeret kiemelkedő fontosságát a még oly sokszínű vezetői szakirodalom is egyöntetűen elismeri. Az önismeret fontosságát minden kultúra hangsúlyozza. Az ókori Delphi jósda bejáratánál ez a felirat állt:

Ismerd meg magadat. Semmit sem túlságosan. Légy ura lelkednek. Kerüld az igazságtalanságot. Igazul tanúskodj. Keresd a hírt. Dicsérd az erényt. Cselekedj igazságosan. Szeresd barátaidat. Védekezz ellenségeid ellen. Gyűlöld a gőgöt. Beszélj tisztességesen. Könyörülj a segélykérőkön. Valósítsd meg célodat. Légy ura asszonyodnak. Senkit ne nézz le. Tiszteld a felsőbbséget. Hajolj meg az istenség előtt. Ne büszkélkedj erőddel. Gazdagodj igazságos úton.

Lao-ce arra hívta fel a figyelmünket, hogy:

Okos, aki érti az embereket;
aki önmagát érti: ihletett.
Hatalmas, aki másokat legyőz;
aki önmagát legyőzi: erős.

Mit jelent az önismeret a ma vezetőinek, hogyan tudja egy vezető fejleszteni azt?

 vezetői önismeret - ismerd meg önmagad - gyakorlatorientált vezetőképzés - Forlong Bt.

Vezetői önismeret napjainkban – mit mondanak a szakértők?

„Az ismerd meg magad tanács azt jelenti, hogy el kell választanod azt, hogy ki vagy és ki akarsz lenni attól, amit a világ gondol arról, ki vagy te és kinek kell lenned. Warren Bennis

Egyetlen vezető sem elhatározásból lesz vezető. Az ember elhatározhatja, hogyan akar élni, és ezt kifejezheti. Amikor ez értékek kifejezésévé válik, akkor az ember vezetővé válik. Szóval a lényeg, nem az, hogy vezető akarj lenni, hanem az, hogy önmagad akarj lenni: használd a készségeidet, adottságaidat, energiádat, hogy mások számára is láthatóvá váljon a jövőképed. Vagyis azzá kell válnod, akinek lenned kell és ki kell élvezned ennek folyamatát.  Warren Bennis

Amíg nem ismered magad igazán, az erősségeidet és a gyengeségeidet, hogy mit akarsz elérni és miért, nem lehetsz sikeres, csak felületes értelemben. James Kouzes, Barry Posner

Mit tud magáról, akinek magas a vezetői önismerete?

vezetői önismeret - gyakorlatorientált vezetőképzés - a vezetői utazás

 

Tudja, mit akar képviselni!

A  helyes vezetői önismeret biztos jele, ha egy vezető ismeri értékeit, tudja, mi motiválja, mik a céljai, mi az, ami kőbe van vésve nála, amiből bárhogy alakul a sorsa, nem fog engedni. Mindezek egy megbízható iránytűt adnak számára az élet komplexitásainak menedzselése során. Tudja, merre van az igazi észak  – True North – írja a méltán híres vezetői könyv. Az igazán nagyszerű vezetőknek – Jézus, Gandhi, Mandela, Martin Luther King – azért voltak követőik, mert a környezetük érezte a belülről jövő magabiztosságot, töretlen következetességet.

A tapasztalataim szerint a vezetői utazásán az a dolgozó vagy szakember indul el, akiben a felettesei felfedeznek egy következetes értékrendet, céltudatosságot.

 

Felismeri érzelmeit és azokat tudja menedzselni

„Aki dudás akar lenni / pokolra kell annak menni / ott kell annak megtanulni / hogyan kell a dudát fújni.” József Attila

A képzetlen ember engedelmeskedik az evolúciós parancsnak. Menekül a rossz érzései elől és keresi a gyorsan elérhető és a fogyasztói társadalom által hatékonyan marketingelt, fogyasztásból, szórakozásból származó rövidtávú örömöket. A magas-fokú vezetői önismeret biztos jele,  hogy egy vezető tudja, a rossz érzések azt jelzik, hogy szokatlan területre ért. Nehézségek, unalmas feladatok, küszködés várnak rá, de vállalja, mert tudja, hogy ez lesz az ára a fejlődésének, átalakulásának. Ez lesz az ára annak, hogy az erőfeszítések általi megvalósításából, mások, egy ügy szolgálatából származó örömöket éljen át.
Az érzelmi intelligencia fontosságáról itt olvashat a kedves érdeklődő, az érzelmek vegykonyhájáról pedig itt, a realista optimizmusról pedig itt.

 

Ismeri az erősségeit és gyengeségeit.

Tevékenysége során elsősorban az erősségeire épít. Ahol gyengesége van, ott olyan munkatársakkal veszi körül magát, akik kiegészítik őt.

 

Hogyan fejleszthető az önismeret?

Tesztekkel

A vezetői önismeret fejlesztésének jó kiinduló pontjai lehetnek a különböző tesztek. Ezekkel a Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni! gyakorlatorientált vezetőképzésen is megismerkednek a résztvevők. Jó, ha egy vezető tudja, hogy introvertált vagy extrovertált, hogy feladatorientált vagy emberorientált. Fontos megismernie, hogy mi adja a belső motivációját: jó kapcsolatokra vágyik, kiemelkedő eredmények elérése hajtja, vagy szeret embereket irányítani.

Az élet egyetemén kihívó feladatok vállalásával, közben önmegfigyeléssel, a visszacsalások fogadásával

A fejlődéshez fontos, hogy egy vezető kijöjjön a komfortzónájából, de ugyanolyan fontos, hogy rigorózusan elemezze a szerzett tapasztalatokat. A tudatos tapasztalatszerzéssel bővebben itt ismerkedhet meg az olvasó.

Képzésekkel, olvasással

A jó vezetők jó olvasók! Szerencsére ma a könyvek mellett számtalan jó előadást is meghallgathatunk anélkül, hogy kilépnénk az otthonunkból. Itt javasoltam vezetőknek szóló kihagyhatatlan könyveket, illetve előadásokat.

Mentor segítségével

A  vezetői önismeret kiváló fejlesztője, ha tanulunk a hibáinkból! Vannak azonban olyan hibák, amiből olyan sokáig tart a visszacsatolás, hogy már nincs időnk tanulni belőle. Számos vezető a karrierje elejét azzal tölti, hogy az egészsége rovására vagyont gyűjt. Aztán amikor beüt a „ménkű” és megbetegszik, akkor már sajnos hiába változtat gondolkodásmódján, szokásain, eltékozolt egészségét nem tudja visszahozni.
Többek között ezért fontos egy jó mentort keresnünk. Itt és itt érveltem a mentorok szerepéről.

 

Összefoglalás

A mai szervezetek a vezetőket rendkívül leterhelik. Szinte mindig több a feladtuk, mint amit el tudnak végezni. Mindezek ellenére, vagy pont ezek miatt a vezetőnek erősnek kell lennie és folyamatosan időt kell szánnia arra, hogy egyre jobban megismerje önmagát.

Ha érdekelnek az önfejlesztés időtálló alapelvei, kérlek keresd fel erről szóló írásunkat!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .