Önismeret fejlesztése műszakvezetők részére - amikor anyám a sarokba állított - vezetőképzés - műszakvezető képzés

Önismeret fejlesztése műszakvezetők számára

Miért fontos az önismeret fejlesztése a műszakvezetők számára (is)?

Találkoztál olyan műszakvezetővel, aki:

 • Nagy energiával, lelkesedéssel kezdte a vezetői pályafutását, de hamar föladta, mert úgy döntött, nem neki való a vezetés?
 • Nagy energiával, lelkesedéssel kezdte a vezetői pályafutását, de nem hallgatott felettesei, vezetőtársai, beosztottai visszajelzésére, ezért fel kellett menteni?
 • Feletteseivel, vezetőtársaival rossz viszonyban volt és állandóan harcolt velük?
 • Évekig kiválóan végezte a munkáját, de belefásult abba és kiégett?
 • Úgy tekint munkájára, mint a megélhetéshez szükséges pénzkeresetre és azt a legkisebb energiabefektetéssel le is akarja tudni, hogy maradjon energiája az igazi életére, melyet csak a szabadidejében tud élni?

A cégek sok helyen nagy figyelmet fektetnek a lean által megnevezett veszteségek csökkentésére és kevesebbet az emberi energia, tettrekészség, tenni akarásban bekövetkező veszteségek megelőzésére, csökkentésére.

Az emberi energiaveszteség megelőzésének, csökkentésének kulcsa nem a külső világban rejlik, hanem a vezető belső világában.

Ezért fontos az önismert fejlesztése a műszakvezetők számára, ezért fontos, hogy támogassuk, hogy a vezetők a belső világukban is tudjanak fejlődni, hogy fel tudják építeni magukat. Egy frontvonali vezető, egy középvezető akkor tud törődni a beosztottjaival, ha törődik magával is!

Önismeret fejlesztése műszakvezetők számára - emberi energiaveszteség típusai - vezetőképzés - művezető képzés

 

Könnyű rávenni a vezetőket az önismeretük fejlesztésére?


Az önismeret fejlesztése még akkor is pokolian nehéz, ha az ember önmaga akar fejlődni. Mi is csak akkor merjük elővenni az önismeret témát, ha már többször találkoztunk a vezetőkkel és megtapasztalták, hogy tényleg segíteni akarunk nekik.

Miért nehéz az önismeret fejlesztése?

Mert a kultúránkban azt hordozzuk, hogy az önismeret fejlesztése a gyengeség elismerése – főleg nekünk, férfiaknak.  Attól is tartunk, ha valaki kiismer bennünket, akkor kihasználja ellenünk.  

Mit tapasztaltunk az elmúlt évek önismereti tréningjei során?

 • Tréneri tapasztalatunk, hogy ha sikerül jó kapcsolatot kialakítani a tréning résztvevőivel, akkor meglepően érdeklődőkké válnak. „Végre egy tréning, ami csak nekünk szól!”, „Végre nem csak arról beszélünk, hogyan termeljünk többet!”

 • Kreatív és racionális eszközökkel igyekszünk a résztvevőket segíteni abban, hogy azonosítani tudják értékrendjüket. A legmeglepőbb számunkra, hogy a quality és a lean mozgalom évtizedes erőfeszítései ellenére is elvétve tapasztaljuk, hogy a vezetők értékrendjében benne lenne a tanulás vágya vagy a kíváncsiság! Ezt a helyzet leírásaként és nem ítéletként írom le. 

 • Az új értékek beépítésére használt módszerek egyrészt akkor működnek, ha a résztvevők maguk is belátják, fontosak azok az értékek, amiket a gyorsan változó VUCA világ miatt érdemes lenne beépíteniük értékrendszerükbe. Másrészt akkor, ha ezeket az értékeket a résztvevők rendszeresen, napi figyelem ráfordítással, napi gyakorlással megerősítik. Külsős trénerként sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy támogassuk ezt a folyamatot. Ezért is fontos a külsős trénerek és a cég képviselőinek szoros együttmunkálkodása.

 • Az évek során a legérdekesebb hozzászólás, amit egy tréningrésztvevőtől hallottuk a következő volt. Arra a kérdésre, hogy mikor foglalkoztál utoljára az önismereted fejlesztésével, ezt válaszolta: „Akkor, amikor az anyám beállított a sarokba, hogy gondolkozzak el azon, amit tettem!” 🙂
Önismeret fejlesztése műszakvezetők részére - amikor anyám a saromkba állított^J hogy gondolkodjak el azon mit tettem - vezetőképzés

Miért éri meg a cégeknek támogatni, hogy fejlődjön a vezetők önismerete?

A legfontosabb érvünk az, hogy az önismeret fejlesztése nélkül csaknem pénzkidobás a vezetőképzés.

A vezetőképzés legfontosabb elemei, pl.

 • az emberek bevonására épülő vezetői stílus,
 • a nyertes-nyertes kapcsolatok kialakítása,
 • a motiváló munkahely, környezet kialakítása,
 • és a stressztűrő képesség, reziliencia

egy határozott értékrendre, szemléletmódra, mindsetre, filozófiára épülnek. Ha egy vezetőnek nem segítünk abban, hogy átvilágítsa értékrendjét, gondolkodásmódját és nem építi be a komplex világ vezetéséhez szükséges értékeket a gondolkodásmódjába, akkor a vezetőképzéseken tanultak csak üres, manipulatív technikák maradnak.

A vezetők egy ideig még használják ezen technikákat, de aztán a legtöbb vezető visszatér a szocializáció révén megszokott autokrata stílushoz. Ahhoz az autokrata stílushoz, amelynek tartalékai mára kimerültek! Autokrata sílussal a mai szuper komplex szervezetek nem üzemeltethetők eredményesen, fenntarthatóan.

 

Mi a Forlong Bt. ajánlata, mit tegyen az a cégvezető, aki a műszakvezetői, csoportvezetői önismeretét szeretné fejleszteni?


Kérem, keressen meg bennünket, hogy alaposan átbeszéljük ezt a témát. Elmondjuk tapasztalatainkat, meghallgatjuk Önt és utána meglátjuk, tudunk-e közösen segíteni a műszakvezetőknek.

A mi meggyőződésünk szerint az önismeret fejlesztésének legjobb területe a mindennapi munkavégzés, a mindennapi kapcsolatok lehetnének.

De nem azok! Söt a kutatások szerint a munkavállalók jelentős része nem érzi jól magát a munkahelyén! A képzésekre a mai teljesítményorientált világunkban ritkán van idő, mely aztán elvezet a teljesítmény paradoxonához!

Pedig itt ér a legtöbb hatás bennünket. A folyamatos fejlődés záloga az, hogy megtanuljuk mindennapi kihívásainkat, konfliktusainkat, problémáinkat konstruktívan megválaszolni.

Mi ehhez mutatunk szemléletmódot, praktikus módszereket és új szokásokat.

Bátran keressen bennünket kérdéseivel! 

 

Kérdésünk Hozzád, kedves olvasó az Önismeret fejlesztése műszakvezetők számára témakörünkhöz:

 

 • Te mit veszel észre, mi az összefüggés az önismeret és a vezetői eredményesség között?
 • Ismered a teljesítmény paradoxont?
 • Tudod, milyen feladatokat nem szabad delegálnia egy vezetőnek?
 • Te milyen KPI mutatókkal méred magadat?
 • Átgondoltad már, hogy Neked melyek a legfontosabb értékeid?
 • Ellenőrzöd rendszeresen, hogy ezek alapján élsz-e?
 
 
 

Barátsággal!

Héder Sándor, mérnök, tréner, címzetes egyetemi docens

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

 

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...