Éntudatosság segít észrevenni saját drámáidat

Az éntudatosság a belépő a kiváló vezetővé váláshoz!

 

Éntudatosság révén tudunk rálépni a kiválósághoz vezető útra!

A nagyobb éntudatosság dr. Tasha Eurich szervezetpszichológus, a téma világhírű szakértője szerint búsásan megéri. A nagyobb éntudatosság jobb kapcsolatokhoz, nagyobb elégedettséghez, örömtelibb élethez vezet. (Bocs, az éntudatosság és a szexuális teljesítmény összefüggéseiről nem találtam kutatást.)

Az éntudatosság, több évtizedes tréneri tapasztalatom alapján, nem más, mint PDCA ciklusok pörgetése a belső világodban. És én erre szeretnélek rábeszélni, mert tapasztalatom szerint ez kell ahhoz, hogy kiváló vezető lehess.

OK, de mi is pontosan az az éntudatosság?


Az éntudatosság a saját gondolataink, érzéseink és viselkedéseink pontos felismerésének képessége, valamint annak meghatározása, hogy azoknak van-e a valóságban gyökerező alapjuk vagy nincs.

(Van olyan szakértő, aki ezt belső éntudatosságnak hívja!)

Az éntudatosság a saját gondolataink érzéseink és viselkedéseink pontos felismerésének képessége - vezetőképzés

Hadd említsek egy olyan gyakorlati példát, amit egy vezetői tréningünkön hallottam. E példa segítségével be tudom mutatni, mi történik, ha egy vezető éntudatosság nélkül, illetve, ha éntudatosan viselkedik.

 

Képzeld el, hogy műszakvezető vagy és váratlanul elromlik egy gép.

Lehet, hogy az első gondolatod az, hogy „Jézus, nem lesznek meg a számok, nagy bajban leszek!” Ekkor egyből stresszbe rándul a szervezeted és más ember leszel. Ez meghatározza az érzéseidet, viselkedésedet? Igen! Nem a megoldásokon fogsz gondolkodni, hanem azon, hogyan védd a segged! Esetleg indulatosan beszólsz munkatársaidnak, feletteseidnek, a karbantartóknak és máris lejtőre kerül a viszonyotok.

Most pedig azt képzeld el, hogyha elromlik egy gép, észreveszed a fenti gondolataidat és kicseréled arra, hogy „Pontosan mi történt? Mit tudok most tenni? Hogyan oldjam meg ezt a problémát?”. Másképpen fogsz viselkedni? Biztos vagyok benne, hogy igen.

Azért az éntudatosság a belépő a kiváló vezetővé váláshoz, mert ha megfigyeled, észreveszed a gondolataidat, akkor szükség esetén azokat ki tudod cserélni olyanokra, amelyek jobb kapcsolatokhoz, jobb eredményekhez vezetnek!


Az éntudatosság lényegében egy pszichológiai állapot, amelyben én magam kerülök a saját figyelem középpontjába.

Ez nem köldöknézegetés, és nem önsajnáltatás. Ez magam megfigyelése, adatgyűjtés a belső világomból, annak érdekében, hogy a külső világban hatékonyan tudjak működni. Az éntudatosság nem más, mint PDCA ciklusok pörgetése a belső világodban.

Éntudatosság - vezetőképzés - idézet

 

Mit tudsz tenni, ha fejleszteni akarod az éntudatosságod?

Először is szánj időt magadra, fejleszd az önmegfigyelési képességeidet. Eleinte valószínűleg valós időben, problémák, konfliktusok esetén ez nem fog menni. Hazafelé, vagy otthon azonban vissza tudsz emlékezni arra, hogy mi is történt benned, amikor elromlott a gép.

Az éntudatosság fejlesztésének első lépése tehát az önreflexió!

  • Mi is volt az első gondolatom?
  • Milyen érzések voltak bennem?
  • Ezek hogyan határozták meg a viselkedésemet?
  • Milyen érzések, gondolatok voltak bennem rövidtávon és miután megnyugodtam?
  • Mi lett viselkedésem eredménye rövidtávon és hosszútávon?
  • Hogyan függ össze viselkedésem eredménye és a gondolkodásom?

 

A második lépés, hogy ne hibáztasd, ne korhold magadat!

Dr. Judson Brewer az éntudatosság szerepét kutatja a szenvedély-betegségből, káros szokásokból való megszabadulás terén (az ő új könyvéről még fogok posztolni). Szerinte az éntudatosság fejlesztésének legfontosabb lépése, hogy ne korhold magadat! Amikor előjön az a gondolatod, hogy „Hogy lehettem ilyen hülye?!”, akkor gondolj arra, hogy most nem az a feladat, hogy megítéld magadat. Most az a feladatod, hogy nagy kíváncsisággal és együttérzéssel megfigyelj magadban egy, az evolúció során belénk ivódott programot.

Éntudatosság idézet - vezetőképzés

A harmadik lépés, hogy az első két pontot addig gyakorold, míg valós időben is képes leszel az éntudatosságra!

 

Az éntudatosság fejlesztése nem pszichológizálás, sokkal inkább mérnökösködés!

Megismered a belső világodat, megtervezed, mit szeretnél és megvalósítod. Stresszkezelő tréningjeinken, egyéni mentorálásaink során számtalanszor megtapasztaltuk, hogy megtanulható ez a fajta mérnökösködés.  

 

Az éntudatosság a belépő a kiváló vezetővé váláshoz!

Aki elkezdi gyakorolni az éntudatosságot, az egy kis idő után élete több területén is felhasználhatja saját maga fejlesztésére.

Ha az éntudatosságot, önreflexiót összekötöd naplóírással, akkor azt is felderítheted, melyek a legtöbbet használt gondolataid. A legtöbbet használt gondolataid, hogyan állnak össze egy saját magadról és a világról szóló történetté? Ez a magadnak öntudatlanul alkotott történet, hogy hat arra,  hol tartasz most az életedben, mennyire érzed otthon magad a világban? Ha nem tetszik, elkezdhetsz magadnak más történetet kialakítani. Ajánlom ezt a videót!

Az éntudatosságot feltudjuk használni stresszünk csökkentésében, valamint a káros szokásainkról való leszokásban is (pl. akkor is eszel, ha nem vagy éhes, a kávé/cigi kombót vagy a vásárlást, esetleg a sorozatokat használod stresszed kezelésedhez).

Összefoglalás

Nagyobb éntudatossággal csökkentheted a drámáidat, szappanoperáidat és hatékonyabban válaszolhatsz a külvilág kihívásaira! Az éntudatosság révén saját sorsodat a kezedbe veheted, nem lesz szükséged coachokra és egyéb olyan okos emberekre, akik megmondják, mi a baj veled, hogyan élj!

Kérdésem hozzád kedves Olvasóm:

  • Te szánsz időt az reflektálásra? Ha igen, mik a tapasztalataid?

 

Barátsággal!

Héder Sándor mérnök tréner címzetes egyetemi docens Forlong Bt

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha szimpatikus a gondolkodásmódunk, kérlek, nézd át képzési programjainkat!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

Te erősnek érzed magadat - gyakorlatorientált vezetőképzés - műszakvezető képzés
Vezetői kommunikáció

Te erősnek érzed magad?

Érdemes erősnek érezned magad, érdemes erőt sugároznod! Ezt vallja a TED egyik legnagyobb nézettséget elérő előadásában Amy Cuddy, az erőt sugárzó testbeszéd szakértője. Ha erősnek

Tovább olvasom »