https://forlong.hu/wp-content/uploads/2022/04/Tonkretesz-a-komfortzona-gyakorlatorientalt-muszakvezeto-kepzes-vezetokepzes-1.png

Tönkretesz a komfortzóna?

Miért teszi tönkre az életünket a kényelem és miért érdemes vállalni a komfortzóna elhagyását, a kihívásokat, nehézségeket?

Műszakvezetők, csoportvezetők részére tartott vezetőképzéseinken rendszeresen halljuk a vezetőktől, hogy milyen nehéz kimozdítani a dolgozókat a kényelem érzését adó, a megszokott dolgok biztonságát jelentő komfortzónából, és valami újra, valami változásra rávenni őket. A legtöbb vezető arról számol be, hogyha komfortzónán kívül eső dolgot kér a dolgozóktól, akkor újból és újból le kell játszania azt a bizonyos tiszteletkört:

 • vezető kér valami új dolgot,
 • dolgozó ideges lesz, nem érti, minek kell mindig változtatni,
 • a vezető elmagyarázza, hogy miért,
 • a dolgozó mérgelődve ugyan, de megcsinálja a feladatot.

 

Nos, nem csak a dolgozóknak, mindenkinek nehéz kijönni a komfortzónájából, otthagyni a kényelem érzését biztosító megszokást és vállalni az új dolgok megtanulását.

Az új dolgok megtanulása során óhatatlanul ügyetlenkedünk, megjelenhetnek azok a belső hangok, amik azt mondják „Nem való ez nekem!”;  „A munkatársaim ki fognak nevetni!”, stb., és mindez rengeteg kellemetlen érzést fog okozni. A kellemetlen érzések hatására meg inkább lemondunk az új dolgok megtanulásáról.

Komfortzóna - félelemzóna - fejlődési zóna - gyakorlatorientált vezetőképzés

A kényelem azért teszi tönkre az életünket, mert

 • elveszítjük az éberségünket,
 • a változó valóságot nem észleljük és
 • nem küzdünk meg a változások okozta kihívásokkal!

Végső soron testünk eltunyul, meghízunk, elménk lelassul, kapcsolataink elszürkülnek, motivációnk lecsökken.

Aztán elkezdjük megmagyarázni magunknak, hogy jó ez nekünk! Esetleg áldozatnak érezzük magunkat, vagy valakit vadul hibáztatunk sanyarú sorsunkért, ahelyett, hogy vállalnánk a megküzdést, a tanulást és fejlődnénk.

 

Bill Eckstorm először a kényelem, a megszokás útját választotta.

Egy nagy cégben, sikeres vezetőként dolgozva nem törődött saját fejlődésével, majd kétségbeesetten, értelenkedve fogadta, amikor egy cégvezető és stratégiaváltás nyomán váratlanul megszűnt a munkája. Ekkor értette meg, hogy a kényelem helyett vállalnunk kell az új tanulásával, a megküzdésekkel járó kellemetlen érzéseket. Tapasztalatairól, egy nagyon sikeres TED előadást tartott, amit több, mint 4 millióan néztek már meg.

Ajánlom az előadást minden olvasómnak – magyar felirattal is elérhető.

Eckstorm külső kényszer hatására hagyta el a komfortzónáját és miközben a talpon maradásért küzdött, rendkívül sok tapasztalatot szerzett az élet egyetemén. Ma már tudatosan vállalja a komfortzónán kívüli nehezebb utat.  Alkalmazott helyett tanácsadással foglalkozó vállalkozó lett.

 

3 féleképpen kerülhetünk ki a kényelem, a megszokás adta komfortzónából.

 

 1. A külső környezet ránk erőlteti a változást, így kénytelenek vagyunk küzdeni azzal, hogy talpon maradjunk.
 2. A fejlődésünket támogatni akaró szüleink, tanáraink, coachok, mentorok, esetleg vezetőink arra késztetnek, ösztönöznek, hogy hagyjuk el a komfortzónát.
 3. Mi magunk önként és dalolva választjuk a nehezebb utat, vállalva az ismeretlent és fájdalmakat, hogy kiválóak lehessünk, hogy a területünkön ne csak felszíni tudással, hanem mélytudással is rendelkezzünk.

 

Vezetőként meg kell szeretnünk a megküzdést, az új dolgokkal való kísérletezést, hátat mutatva a kényelem jelentette megszokásnak

 1. Ma a covid után, a háború alatt, sokan kénytelenek leszünk kimozdulni a komfortzónánkból. Mutassunk példát munkatársainknak!
 2. Vezetőként ambiciózus céljaink kellenek, hogy legyenek. Ambiciózus célokhoz biztos ki kell mozdítanunk munkatársainkat a kényelem adta komfortzónából. Tanuljuk meg, hogy azt milyen szemléletmóddal, módszerekkel lehet. Tanuljunk meg erős és emberséges vezetőnek lenni.

Komfortzóna - Ha a dolgozók bíznak a vezetőjükben, könnyebben kimozdulnak a komfortzónából műszakvezetőképzés

 1. Végül, akármennyire is fáradtak, elfoglaltak vagyunk, tervezzünk be magunknak legalább havi 1 óra időt új dolgokkal, nézetekkel, fogalmakkal való megismerkedésre. Ha ma ki akarunk jönni a komfortzónából, a legnagyobb kihívás az, ha meg akarjuk ismerni egy ellentétes véleményen lévő honfitársunk véleményét. Meg akarjuk érteni, hogyan alakult ki a véleménye, milyen fájdalmak, félelmek, vágyak irányítják gondolkodását, cselekedeteit.

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó:

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Fektes havi 1 órát abba, hogy kiváló műszakvezető, csoportvezető, kulcsszereplő maradj - vezetőképzés


fotók:
Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash
Lenyűgöző díjtalan  képek – Pixabay

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .