Mik lehetnek a vezető belső világának KPI mutatói - vezetőképzés, műszakvezetők képzése

Mik lehetnek a vezető belső világának KPI mutatói?

A vezető munkájának eredményességét szinte minden cégben KPI (Key Performance Indicator) mutatókkal mérik.

Amellett érvelek, hogy a vezető fenntartható eredményességének a záloga az, hogy belső világának KPI mutatói is világosak legyenek. Egyáltalán legyenek a vezető belső világának KPI mutatói.

 

Milyen következménye lesz annak, ha a vezető belső világának KPI mutatói hiányoznak?

Ha csak a külső (anyagi) világ mutatóit mérjük, akkor a vezető elszakad a belső, megújuló energiaforrásaitól. Egy ideig még motiválhatja a több pénz, a nagyobb státusz és az azzal járó szimbolikák, de nem véletlenül alakult ki a Nagy Felmondási Válság, nem véletlen, hogy már a szervezeti hatékonyságot érintik a krónikus stressz hatásai, a kiégés problémája.

 

Milyen előnye lenne annak, ha lennének a vezető belső világának KPI mutatói?

Elindulhatna egy belső adatgyűjtés, majd arra alapozva a PDCA, PDSA ciklusokra épülő fejlesztés, a belső veszteség csökkentés, a hatékonyság és jól-lét fokozás.
A LEAN eszközökkel már jól csökkentettük a cég folyamataiban, a minőség területén fellelhető veszteségeket. A belső KPI mutatók segítségével a vezető belső világában történő veszteségek és a cégen belül dolgozók konfliktusai révén kialakuló veszteségek csökkenthetők.

 

Miért hiányoznak a vezetőknél a belső világ mutatói?

Mert a jelenleg leggyakoribb cégkultúra – leginkább kimondatlanul – az erős, autokratikus vezetők kiválasztását, azok módszereit részesíti előnyben. Ebben a kultúrában a vezető belső világával való törődés a gyengeség jele. Ódzkodni kell még a megemlítésétől is, vagy pszichologizálásnak, „Akarsz róla beszélni?” stílusú celebségnek tartva azt.

 

Az erős és emberséges vezetőknek azonban azt javasoljuk, válasszanak pár KPI mutatót a belső világuk menedzselésére.

A vezető belső világának KPI mutatóinak gondolatát dr. Hitendra Wadhwa, Inner Mastery Outer Impact (Belső kiválóság, külső hatás) című könyvében olvastam. Dr. Wadhwa matematika professzorként dolgozott, majd oktatói pályafutását a Columbia Business School-ban fejezte be. 

A vezető belső világának KPI mutatói -dr. Hitendra Wadhwa, Inner Mastery Outer Impact - vezetőképzés

Itt övé volt a legnépszerűbb vezetőképző kurzus, melynek témájául az Önmagad vezetését (Personal Leadership) választotta. Indiai származásúként nem volt idegen számára a belső világ megismerése. Vezetőket oktatva pedig annyi tapasztalatot szerzett, annyi vezetői élettörténetet hallott, hogy megállapításait, javaslatait érdekesen, izgalmasan tudja tálalni könyvében. Minden olvasómnak ajánlom.

Vezetőképzéseinken mi is külön blokkban foglalkozunk azzal, hogyan vezesse a vezető önmagát. A kiváló vezetőktől itt is sok olyan témát, belső iránytűként használt gondolatokat hallok, amelyek kiváló KPI mutatók lehetnek.

 

Ajánlok pár olyan témát (szemléletmódot, hozzáállást, viselkedést), amelyek a vezető belső világának KPI mutatói lehetnek.

Van, amit naponta érdemes mérni, van, amit ritkábban. A legegyszerűbb mérés az 1-10 skála. A legegyszerűbb nyomon követesként valamelyik habbit tracker alkalmazását javaslom. Nekem bejött.

Ha ki akarod próbálni a belső KPI alkalmazásának hatását, javaslom eggyel kezd. Maximalistáknak is legfeljebb hármat javaslok. Egy-egy mutatót érdemes pár hónapon keresztül mérni, majd új mutatót választani. Jó kísérletezést kívánok!

Pár példa a belső világ KPI mutatóira:

  • Függetlenül a körülményektől, a legjobbat hoztam ki magamból, a csapatomból.
  • Azt is észrevettem a munkatársaim munkájában, amit jól csinálnak és erről visszajelzést is adtam nekik.
  • Jó szívvel szembenéztem a nehézségekkel, a komfortzónámon kívüli feladatokkal.
  • A nehézségek, kihívások közepette megőriztem az együttműködési készségemet, a nyertes-nyertes gondolkodásomat.
  • A nehézségek ellenére is rendelkeztem elég mentális erővel és a figyelmemet, a csapatom figyelmét vissza tudtam terelni a munkára.
  • Törődtem karrieremmel (olvasás, podcast hallgatás, előadás hallgatás).
  • Ápoltam a kapcsolataimat.
  • Törődtem az egészségemmel a feltöltődésemmel.

A KPI mutatók birtokában elindíthatod a PDCA ciklusokra épített önfejlesztésedet.

Aki támogatást, vagy online mentori beszélgetést igényel, vagy jobban meg szeretné érteni a KPI mutatókra épített önfejlesztési lehetőségeket, kérem, keressen meg.

 

Összefoglalás:

A belső KPI mutatók alkalmazása lehet a kezdet ahhoz, hogy valaki

  • fejlessze megfigyelőképességét, éntudatosságát (angolul self-awareness)
  • csökkentse belső veszteségeit
  • a saját fejlődését a kezébe vegye és
  • a vezetői pályája végéig, sőt utána is megőrizze frissességét, energiával teltségét.

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó:

 

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek, akkor:

Egyénre szabott online vezetőképzés - Forlong Bt - Héder Sándor

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .