Az érzelmileg intelligens műszakvezető - vezetőképzés érzelmi intelligencia EQ +IQ

Az érzelmileg intelligens műszakvezető

Érzelmileg intelligens műszakvezető válság közepette?

Van egyáltalán értelme az érzelmileg intelligens műszakvezető témakört felhozni egy válság közepette? Akkor, amikor kiszámíthatatlanok a változások, amikor fokozódik a dolgozókban a bizonytalanság érzése, amikor nő a konfliktusok száma, amikor mindenki egyre túlterheltebb, stresszesebb? Van-e értelme a belső világunkkal bíbelődni, amikor a külvilág azt várja el, hogy a nehézségek közepette egy vezető határozott, agilis legyen?

Valóban, nem most kellene beszélnünk az érzelmileg intelligens műszakvezetőről! Jobban jártunk volna, ha a vezetők az elmúlt évtizedben, amikor szinte problémamentesen növekedett a gazdaság, gyarapodtak a cégek, fejlesztették volna az érzelmi intelligenciájukat, mentális erejüket, rezilienciájukat.

 

Ha ezt tették volna, akkor:

 • Kevesebb „gyomorideggel”, kevesebb belső energiaveszteséggel tudnának a mostani kihívások megválaszolására koncentrálni.
 • Kevésbe nyugtatnák magunkat azzal, hogy majd csak lesz valahogy, meg majd jön valaki, aki megment bennünket, gondoskodni fog rólunk!

Most könnyebb helyzetben lennénk. Van azonban egy jó hírünk, aki nem fejlesztette magát, még most is megteheti.

Az érzelmileg intelligens műszakvezető - vezetőképzés EQ +IQ érzelmi intelligencia

 

Mit nem csinál egy érzelmileg intelligens műszakvezető?

Mit tanult meg az érzelmileg intelligens műszakvezető?

Megtanulta észrevenni, mi történik a saját belső világában! A kihívások során milyen érzelmek uralják testét, milyen gondolatok irányítják cselekedeteit. Észreveszi, ha a stressz hatására más emberré kezd válni.

Megtanulta saját érzelmi állapotát visszaállítani energiaforrással teli állapotba. Megtanulta munkatársait is kihozni az érzelmi hullámvölgyből és mentális ereje segítségével saját és csapata figyelmét a közös célra, a közös megküzdésre irányítani.

Az érzelmileg intelligens műszakvezető megtanulta, hogy a konfliktusoka nehézségek az élet természetes részei. A kihívásokkal teli helyzeteket is meg kell élni és a legtöbb tanulságot kihozni azokból. A vezető fejlődése sokkal inkább azon múlik, hogyan dolgozza fel a nehéz helyzeteket, kudarcokat, mint azokon a sikereken, amiket a környezet tálcán kínál.

 

Több éves, lassan több évtizedes tréneri tapasztalatunk, hogy amikor egy jóhangulatú tréning során átbeszéljük a konfliktuskezelési technikákat, a problémamegoldó módszereket, szinte minden vezető tudja, hogyan kell a nehéz helyzeteket kezelni. Stressz hatása alatt azonban más emberekké válunk! A kiváló műszakvezetők, akik erősek és emberségesek, mind a konfliktuskezelési, mind a problémamegoldó technikákat nyugtalan körülmények között is nyugodtan tudják használni, mert megtanulták belső világukat kezelni.

Még egyszer hadd hangsúlyozzam: megtanulták!

Az érzelmileg intelligens műszakvezetők nem adottságaik, különleges tehetségük révén jutottak el oda, hogy tudják belső világukat menedzselni, hogy értenek a dolgozók hangulatának befolyásolásához. Energiát, időt fektettek bele, hogy megtanulják. Megőrizték kíváncsiságukat az iránt, hogyan lehet a pozícióból származó hatalom nélkül hatni a dolgozókra, vezető társaikra, feletteseikre.

Az érzelmileg intelligens műszakvezető megtanulta belső világát kezelni, mert rájött, hogy

 • Így lehet a külső világ befolyásolásában még eredményesebb!
 • Azért kiabál a dolgozókkal, mert ideges, mert ő is tele van kellemetlen érzésekkel.
 • Ha tele van negatív érzésekkel, akkor kapkodó, rossz döntéseket hoz.
 • Ha tudja belső világát menedzselni, akkor jobban tudja kíváló eredmények elérésére motiválni munkatársait éscsapatát.
 • Könnyebben tudja a különböző generációkat összedolgozásra késztetni.
 • Könnyebben tudja munkatársait kiválasztani.
 • Azért halogatja a nehéz ügyek megoldását, mert negatív érzések töltik el és azok ellen a halogatás révén akar elmenekülni.
 • Jó hangulatban és magas elvárások közepette tud a csapata tartósan jól teljesíteni.
 • Érzelmi intelligenciája és az IQ-ja együttesen teszi lehetővé, hogy rendíthetetlenül következetes legyen, hogy hosszútávon is megőrizze belső energiáját, munkakedvét, motivációját, kíváncsiságát, agilitását, tökösségét – nevezzük is akárhogy!
Az érzelmileg intelligens műszakvezető - érzelmi intelligencia EQ +IQ vezetőképzés

 

Kedves műszakvezető barátom!

Tudom, hogy számodra az érzelmi intelligencia kevésbé kézzelfogható téma, mint bármelyik szakmai terület. Ugyanakkor azt is tudom, – mert számtalan, a duális képzés keretében tartott érzelmi intelligencia tréningünkön megtapasztaltam – egy rövid képzés során annyi impulzust kapnak a résztvevők, hogy el tudnak indulni az érzelmi intelligenciájuk fejlesztése útján. Azon a fejlődési úton, ami elvezethet a gépektől, folyamatoktól az emberekig, a csupán a pozícióból származó hatalom gyakorlásától az emberek befolyásolásának hatalmáig.

Ha kész vagy erre a lépésre, akkor várjuk kérdéseid, érdeklődésed, jelentkezésedet.

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó!

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .