A vezető humora a végső fegyvere - vezetőképzés műszakvezető képzés

A vezető humora a végső fegyvere

Miért gondolom, hogy a vezető humora a végső fegyvere?

A vezető humora a végső fegyvere, amit akkor tud bevetni, ha a racionális érvekből kifogyott. Ha a stressz hatására már beszűkült munkatársai gondolkodása, vagy a konfliktusok hevében megmerevedtek a nézőpontok.

Ha ilyen helyzetekben a vezető tudja menedzselni belső világát, akkor megnyugodhat és bedobhatja a humort, mint végső fegyvert. Az hatásosabb lehet, mint az egyre hangosabban hangoztatott érvei vagy a hatalmi pozíciójára épített keménykedései.

A vezető humorának alapja tehát egyrészt az önszabályozás, mely az EQ alapeleme, másrészt pedig a gondolkodásbeli rugalmasság IQ.

 

Nem véletlen, hogy a humor a diktatúrákban az okos emberek végső fegyvere volt!

Latabár Kálmánnak nagy bátorságra volt szüksége, hogy az ötvenes években egy Rákosi Mátyás képpel a kezében menjen be a színpadra és hangosan gondolkodva azt kérdezgesse: Hova akasszam? Hova akasszam?

 

Napjainkban, amikor már emlékeinkből is eltűnik az autokratikus, diktatórikus vezetői stílus 😊 a vezető humora a végső fegyvere!

 

Egy műszakvezető barátomtól hallottam egy jó példát arra, hogyan lehet humorral megnyugtatni, sőt az oldalunkra állítani egy indulatos munkatársat.

Talán sok vezető megtapasztalta, hogy amikor a dolgozónak megköszöni a munkáját, ő szarkasztikus hangsúllyal azt válaszolja: Köszönömmel már tele van a padlás! Köszönömmel nem lehet fizetni a boltban. Adjál inkább nagyobb fizetést!

Erre a felvetésre elég nehéz olyan racionális választ adni, amit elfogad a dolgozó. Sok vezető egy-két ilyen „beszólás” után inkább lemond arról, hogy megköszönje a dolgozók munkáját.
A mi vezetőnk megőrizve a nyugodtságát ezt felelte:

Hidd el, ha rajtam múlna, annyi fizetést adnék neked, mint az igazgatónak, sőt még céges autót is kapnál, mert megérdemled.

Ennek a felvetésnek az abszurditásán a dolgozó is csak nevetni tudott, és ment tovább az élet mindennemű duzzogás és sértődés nélkül.

 

A vezető humora, ha jól használja, egy közösséggé alakítja a beszélgetés résztvevőit.

Erről szól a világ legrégebbi írásban is rögzített vicce, melyet egy TED előadásban hallottam:

 

A falu legbölcsebb embere elhunyt. A temetést végző pap a gyászbeszéd alatt azt veszi észre, hogy mindenki sír, kivéve egy férfit. A ceremónia végén megszólítja a férfit.
Hadd kérdezzem meg, Ön ismerte az elhunytat?
Igen ismertem, válaszol a férfi.
Akkor hogy-hogy nem sírt a szertartás alatt?
Azért nem sírtam, mert én nem ehhez az egyházi közösséghez tartozom!

Nos, ezer éve ez a vicc biztos hatalmasat szólhatott. A ma emberének meg azt üzeni, hogy kell valami közös alap, hogy értsük a viccet. Ha értjük a viccet, megteremtődik egy olyan közös alap, amelyre egymás megértése, és az együttműködés épülhet.

 

Persze a humort is túl lehet tolni!

A túltolt humor nem a vezető végső fegyvere lesz, hanem kiindulópontja a rendszeres beszólogatásnak, humornak álcázott sértegetésnek.

Sajnos erre is rengeteg példát hallunk.

Gúnynéven szólítani valakit, a többiekkel együtt kinevetni a másikat, szívatni a gyengébbeket, inkább rontja a kapcsolatokat, mint javítja.

Néhányaknak talán humoros lehet, amikor egy vezető nyilvánosan azt mondja az új kollégának, hogy Még nem tanulom meg a nevedet, mert lehet, hogy pár nap múlva megszöksz!

Néhányaknak talán az is vicces lehet, ha az egyik karbantartó azt harsogja a csarnokban, hogy Vigyétek el a Dezsőt a géptől, mert csak ront rajta.

Humoros lehet a régi dolgozóknak, hogy színlelt segítőkészséggel rossz buszmegállót javasolnak az új dolgozónak. Amikor megkésve megérkezik, a régi dolgozók tapsviharban törnek ki, azt harsogva, hogy az új munkatárs méltóztatott bejönni a munkahelyére.

Egyes vezetők a problémamegoldás során, adatokra alapozott, segítőszándékú visszajelzéseket helyettesítik humornak álcázott sértegetéssel.

 

OK! A vezető humora a végső fegyvere, de hogyan fejlesszem a humoromat?

 Nem szándékunk stand-up humoristák képzése, de azért pár általános tanácsot szívesen adunk.

A humoristák nagyon jó megfigyelők. Jó megfigyelői maguknak, a munkatársaiknak. Jó megfigyelői az érzelmeknek, az elhangzott szavaknak, mondatoknak, a testbeszédnek.

Úgyhogy az első javaslatunk, hogy fejleszd megfigyelőkészségedet és tartsd vissza gyors ítélkezéseidet, egodat.

A humoristák próbálnak friss szemmel nézni egy-egy szituációra és gyorsan megváltoztatni nézőpontjukat. Ebben egyben hasonlítanak az innovátorokra is. Javasoljuk, gyakorold, hogy még a legnehezebb helyzeteknek is keresd meg a humoros oldalát. Persze ezt könnyebb mondani, mint csinálni! De ki mondta, hogy könnyű a munkatársak vezetése?!

A vezető humora a végső fegyvere - stresszkezelés vezetőképzés

Javasoljuk még, hogy vadászd le a humoros történeteket. Ennek legjobb formája, ha eljössz a vezetőképzésünkre, vagy egy prezentációs képzésre, mert ott kollégáidtól rengeteg történetet hallhatsz! Mi is innen építkezünk!

 

Kérdésem Hozzád kedves olvasó

A vezető humora a végső fegyvere! Megosztanál velünk példákat arra, amikor:

  • A vezető túltolta vagy rosszul használta a humort?
  • A vezető jó használta a humor fegyverét és pillanatok alatt megváltoztatta a csapata hangulatát?
  • Amikor a humor segítségével a saját hangulatodat meg tudtad változtatni.

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

Ha a vezető fejlődik, mindeki nyer - vezetőképzés, műszakvezető képzés, online vezetőképzés, mentorálás

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .