kétfrontos harc a vezetői munkában - gyakorlatorientált műszakvezető képzés, mentorálás

Kétfrontos harc a vezetői munkában?! Kerüld el!

A hadviselésben a kétfrontos harcot szeretnék leginkább elkerülni a vezetők.

Miért? Mert a kétfrontos harc megosztja a figyelmüket, megosztja az erőiket.

Az üzleti élet vezetői gyakran kétfrontos harcot vívnak. Meg kell küzdeniük a külső környezet kihívásaival, a gyorsan változó, sokszor kiszámíthatatlan környezettel. Tréneri tapasztalataim szerint sok vezető küzd a belső világában is. Meggyőződésem, hogy a belső harc sokkal nehezebb, mert sok vezető számára ez ismeretlen terület. Ha egy vezető több energiát fordít a belső küzdelmeire, mint a külső világgal való megküzdésre, akkor ott nem lehet annyira eredményes, mint azok a társai, akik csak egyfrontos harcot folytatnak a külső környezetükkel!

A kétfrontos harc = megküzdés a belső világgal + megküzdés a külső világ kihívásaival

 

Mik lehetnek egy vezető belső küzdelmei?

Álljon itt példaképpen pár (vezetőképzéseinken elcsípett) mondat:

Ha egy vezető energiáit, idejét a belső harcaira, vívódásaira fordítja, nem jut energiája a külső világgal való megküzdésre. A kétfrontos harc megosztja a vezető energiáit!

kétfrontos harc - belső harcok a vezetői munkában - csoportvezetőképzés

 

 

A kétfrontos harc bizonyos mértékig elkerülhetetlen!

A külső világunk egyre komplexebb, egyre gyorsabban változik – lásd VUCA World. Ehhez csak alkalmazkodni tudunk. A belső világunk harcai is természetesek.

Miért? Mert emberek vagyunk és megadatott nekünk egy gondolkodó agy. Az állatoknak nincsenek belső vívódásaik. A gazella csapat küzd az életéért, ha megtámadja őket egy oroszlán. Viszont pár perccel utána már nyugodtan legelésznek és nem búsonganak, hogy egyik társukat elragadták az oroszlánok.

Mi emberek kaptunk egy gondolkodó agyat, de azt nekünk kell megszelídítenünk, nekünk kell megtanulnunk használni.

Sok vezető fél attól, hogy egyáltalán foglalkozzon a belső harcaival, megismerje, mi történik a két füle közötti területen, és a testében. A munkamánia ismerős fogalom – inkább megszakadunk a munkában, csak ne kelljen foglalkoznunk a belső problémáinkkal. A nagy felmondási hullámhoz csatlakozók azt hiszik, a másik munkahelyen el tudják majd kerülni a belső harcaikat. A munka után a főbb bűnök is segítenek abban, hogy ne foglalkozzunk a belső világunkkal! Az alkoholizmus, shopping, netflix, stb. Széles a paletta, amivel elterelhetjük a figyelmünket a belső harcainkról és még a GDP növeléséhez is hozzájárulunk!
Daniel T. Gilbert kutatásai szerint az időnk felét olyan gondolatok foglalják el, amelyek nem az adott környezeti kihívások megválaszolásához tartoznak! Lehet, hogy a hatékonyságunk, a minőségi munkavégzés tartalékait rossz helyen keressük?!


Rossz helyen keressük a hatékonyság, a minőségi munkavégzés tartalékait - műszakvezetőképzés

 

Vezető barátaink figyelem! Elkerülhető a kétfrontos harc! Megnyerhetjük a belső harcainkat!

Ha megismerjük a belső harcaink természetét, akkor azokat jobban tudjuk menedzselni és energiáinkat a külső világgal való megküzdésre fordíthatjuk! Sőt, ha a belső világunkban győzni tudunk, akkor a külső világunkban kevesebb harcra számíthatunk. Ha tudom menedzselni az érzelmeimet és elkerülöm, hogy dühömben beszóljak a társosztály munkatársainak, akkor nem növelem ellenségeim, harcaim számát.

A győztes harcos először győz, aztán indul a csatába.
A vesztes harcos előbb elmegy a csatába, majd keresi a győzelmet.

Mondotta Szun-Ce kb. 2500 évvel ezelőtt a Hadviselés tudománya című könyvében.

Egy kiváló vezető először megnyeri a belső harcát: rendet tesz magában, tudja céljait, elveit, tudatosítja hozzáállását, vezetői filozófiáját. Én-tudatossága révén megfigyeli, menedzseli gondolatait, érzéseit és csak utána indul neki pl. egy nehéz beszélgetésnek vagy egy fontos prezentációnak.
A jó hír az, hogy ma jobb és tudományosan igazolt módszereink vannak a belső harcaink megvívására, mint Szun-Ce idejében.

 

Mit tudsz tenni, ha jobb, erősebb akarsz lenni a belső harcaidban, ha el akarod kerülni a kétfrontos harc következményeit?

Kérdésünk Hozzád, kedves olvasó:

  • A külső világ vagy a belső világ harcai visznek el több energiát Tőled?

 

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Egyénre szabott online vezetőképzés - Forlong Bt - Héder Sándor

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .