Forlong

Ádám az első lúzer

A munka, mint önmagunk felfedezése

Egyetértek Robert Greene-vel a Kiválóság hatalma című könyv szerzőjével abban, hogy
  1. a munkán keresztül fedezhetjük fel magunkat,
  2. a munkán keresztül fejleszthetjük, újíthatjuk meg magunkat,
  3. a munkánk révén válhatunk kiválóakká, bölcsekké és a
  4. munkánk révén járulhatunk legjobban hozzá a környezetünk fejlődéséhez.
 
 
Amióta kiűzettünk a paradicsomból nincs jó PR-je a munkának: „Orczád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe” -mondja az Úr Ádámnak, akit az egyik népszerű online újság csak egyszerűen „az első szerencsétlenül járt férfinek” nevez.“Visszavonulni fiatalon és gazdagon” – hirdeti a népszerű önsegélyező könyv, mely baleknek, lúzernek tekinti azokat, akiknek addig kell dolgozniuk, míg el nem érik a nyugdíjas kort.„Élvezd ki az egyetemi éveidet, mert ez lesz életed legjobb szakasza”- mondja a népszerű tanács a fiataloknak. Csoda, hogy nem akarnak munkába állni?
 
A közhiedelem úgy hiszi, hogy önmagunk megtalálása a nehezen megfogható spirituális megvilágosodáson, gurukon – röviden – másokon múlik.
 
Azért hiszek abban, hogy a munkán keresztül válhatunk bölcsekké, mert sok cégnél dolgozva ezt tapasztalom:
 
 1. Több, mit két éven keresztül műszakonként 10, összesen 40 frontvonali vezető fejlesztése volt a feladatom. Azt tapasztaltam, hogy a legjobbak korán kezdték az élet egyetemét. Már diákként több helyen dolgoztak, akár multiknál, akár szüleik mellett a családi vállalkozásban, de hamar munkába álltak.
 2. Több mint 10 éven keresztül minden évben együtt dolgozhattam áramszolgáltatós, gázszolgáltatós üzemirányítókkal és nagyon jó volt megtapasztalni, hogy ugyanabban a felelősségteljes munkakörben évtizedeket eltöltve nem belefásulnak az emberek a munkába, hanem éberek maradnak, valóban élethossziglan tanulnak és bölcs emberekké válnak, akiknek szívesen időzünk a társaságában.
 
Persze hiba lenne azt hinni, hogy a munkában eltöltött idő, – vagy ahogy Anders Ericsson neves sportpszichológus nevezi a naiv tapasztalatszerzés – önmagában bölcsebbé tesz. Ericsson tudatos tapasztalatszerzésnek hívja azt a folyamatot, amivel munkánk réven lehetünk bölcsek és kiválóak.
 
Kíváncsi vagyok, mit gondolnak erről a kedves olvasók, mik a tapasztalataik. A munka révén felfedezhetjük magunkat? Kiválóvá, bölccsé válhatunk? Mi erről a tapasztalatuk?
Orczád verítékével egyed a te kenyeredet

 
 
 

2 thoughts on “Ádám az első lúzer”

 1. Kedves László!
  A sok munka révén minden bizonnyal én is a “lúzerek” táborát fogom növelni. Én szívem a mélyén inkább a bölcsesség felé szeretnék araszolni, mint elkerülni az ilyen “lúzerséget!”

 2. “…baleknek, lúzernek tekinti azokat, akiknek addig kell dolgozniuk, míg el nem érik a nyugdíjas kort.” – olvasom fentebb az idézetet.
  Hát akkor jómagam mekkora lúzer lehetek, aki a nyugdíjon túl is ugyanúgy dolgozom, mint addig, a saját vállalkozásomban.
  Egyik vállalkozó ismerősöm mesélte, hogy a vállalkozása munkaügyéről egyszer csak riadtan jelezték neki, hogy főnök, magának már nyugdíjba kellett volna mennie! (Miközben sokan centit vágnak, hogy abba hagyhassák a munkát.) Vajon ő is balek?

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..