Forlong - hiteles vezető

A vezetői életpálya 3 szakasza – Te melyikben vagy?

A vezetői életpálya tipikus szakaszokból áll! 

A vezetői életpálya tipikus szakaszai iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan könyv Bill George 2003-ban publikált könyve a Hiteles vezetés – Authentic Leadership. A  szerző a vezetői életpályát, a vezetői utazást 3 szakaszra bontja.
 
vezetői életpálya - vezetőképzés - vezetői életút
 
A vezetői életpálya első szakasza kb. 30 éves korunkig tart, ekkor kezd kialakulni személyiségünk, ekkor vagyunk tele világmegváltó ötletekkel.
 
A második szakaszban, 30 és 60 éves kor között, nagy kihívás a vezető számára, hogy
• figyelme fókuszát a saját egójáról átirányítsa környezetének szolgálatára, valamint az, hogy
• tanuljon, dolgozza fel az óhatatlanul bekövetkező kudarcokat.
 
A harmadik szakasz 60 és 90 éves korunk között az, hogy visszaadjunk a közösségnek tapasztalatainkból, bölcsességünkből.
 
Ha megnézem a vezetői utazás ábráját, az jut eszembe, hogy hazánkban fájóan hiányzik a vezetők életéből a 3. szakasz. Nagyszüleim generációjának vezetőit a szocializmus fosztotta meg a 3. életszakasz kiteljesedésétől, apám generációjának vezetőit a rendszerváltás küldte nyugdíjba, az én generációm vezetőinek tapasztalatait pedig a politikai polarizálódás és a felgyorsult technológiai fejlődés fogja értéktelenné tenni.
 
 

A harmadik szakasz fontossága

Természetesen mindig vannak kivételek, azonban, ha a 3. szakaszban lévő vezetők nem tudnak segíteni a 2. életszakaszukban lévő vezetők fejlődésében, akkor ez utóbbiaknak nehéz lesz az “én”  fókuszt átváltani “mi” fókuszra, illetve ugyanazokat a hibákat követik el, mint az előző generáció.
 
25 éves tréneri tapasztalatom alapján azt látom – elsősorban frontvonali vezetőket és középvezetőket megismerve – hogy ma a vezetők kiválóvá válásának legnagyobb akadálya az a meggyőződés, hogy azért nevezték ki őket vezetőnek, mert zsenik. A kinevezés után már nincs szükség olvasásra, fejlődésre. Feladtuk csupán annyi, hogy zsenialitásukat tovább adják a körülöttük lévő csekély értelmű és motiválatlan dolgozóknak. Ez a meggyőződés megváltozhatna, vagy szerencsésebb esetben ki sem alakulna, ha tapasztalt, bölcs vezetők mentorkodnának mellettük.
 
Mi magunk a “Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!” tréning programunkon elsősorban olyan vezetőkkel találkozunk akik életpályájuk első vagy második szakaszában vannak. Nagyon ritkán van szerencsénk olyan frontvonali vezetőkkel találkozni, akik évtizedeket dolgoztak ebben a beosztásban. 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .