kiváló vezető - leszokott drogos - gyakorlatorientált vezetőképzés

A kiváló vezető azt csinálja, amit a leszokott drogos!

Mi a hasonlóság egy kiváló vezető és a leszokott drogos között?

Nos, a leszokott drogos, de mondhatnánk, a leszokott dohányos vagy alkoholista bármikor visszatérhet a szenvedélyéhez. Minden nap küzdenie kell azért, hogy kitartson céljai, új életformája mellett! Michael Brody-Waite nagyon jól tudja ezt, hisz TED-es előadása szerint, valamikor drogos volt, aki mára már sikeres cégeket vezet, könyveket ír.

Vezetés, mint mindennapi küzdelem

A vezetőképző tréningjeineken résztvevő vezetőktől még nem hallottam a leszokott drogosok hasonlatot, de azt igen, hogy „minden áldott nap” meg kell küzdeniük elsősorban magukkal, másodsorban környezetükkel, hogy a helyes döntéseket hozzák meg! Miben is?

  • A rövidtávú eredmények helyett a hosszú távú, fenntartható eredményekre koncentrál egy kiváló vezető!

Ez pokoli nehéz! Ma kiengedjük a terméket kis hibával, de izgulhatunk, hogy észreveszi-e a vásárló vagy nem. Még nagyobb probléma, ha a munkatársak megtapasztalják azt, hogy néha kiengedjük a hibás terméket, néha nem. Ez a hozzáállás, szemléletmód, mindset beleég a cégkultúrába. Viseljük a munkabiztonsági eszközöket, de ha sietni kell, akkor nem. Betartjuk a munkautasításokat, de ha sietni kell, akkor nem. Persze ha az ügyfél rájön, hogy hibás a termék, akkor az ügyfél minőségbiztosítási előírásai miatt ki kell nyomozzuk, mi volt a probléma oka! Legtöbbször a dolgozó figyelmetlensége lesz az ok, úgyhogy a dolgozót újra oktatjuk. Ezzel persze az oktatás fontosságát, hitelességét is aláássuk. „Egy gyár se működne, ha betartanánk az előírásokat!” – hallom sok vezetőtől. Valóban?

  • Egy kiváló vezető konfliktusok esetén a gyors ítélkezés, mások hibáztatatása helyett alaposan megbeszélni a helyzetet, majd pontot tesz az ügy végére.

Ez szintén pokoli nehéz! Konfliktus esetén a hibát a másikban látjuk. Ha a munkahelyen óhatatlanul kialakult konfliktusokat nem, vagy nem megfelelően beszéljük meg, akkor a másik félből szép lassan ellenséget faragunk magunknak és legközelebb ellenségként állunk hozzá. Harcra, védekezésre, taktikázásra, szövetségesek keresésére megy az energiánk és nem a céljaink elérésére. Amikor minket hívnak konfliktuskezelési tréningre, akkor a legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy régi, gyakran évekkel ezelőtti valós vagy vélt sérelmek miatt annyira megromlott a kapcsolat a kollégák között, hogy már nem is köszönnek egymásnak.                                                                                                      

  • Egy kiváló vezető sikerek esetén nem dől hátra, nem fényezi magát! Helyette a folyamatos fejlődésre és mások segítésére koncentrál.

Visszatérve a TED-es előadásra, egy leszokott drogos éveken, évtizedeken keresztül mentora lesz a leszokással küzdőknek. Egy vezető sem dőlhet hátra a sikerei láttán. Örüljön a sikernek, élvezze az ízét, de közben minden áldott nap motiválja munkatársait a fejlődésre, az innovációra!

mindennapi-döntések-kiváló-vezetők-leszokott-drogosok-nehezebb-út.png

 

Tudtunk újat mondani a vezetőknek a fentiekkel?

Félek nem. Csak új környezetben jövünk rá arra, amire a régi korok bölcsei már felhívták a figyelmünket!

„Okos, aki érti az embereket;
aki önmagát érti: ihletett.
Hatalmas, aki másokat legyőz;
aki önmagát legyőzi: erős.”
Lao-Ce

Még egy isten sem változtathatja vereséggé annak az embernek győzelmét, aki önmagát győzte le. Buddha

Gnóthi szeauton – Ismerd meg önmagad!
Ismerd meg önmagadat és tudni fogod a sorsodat.
Mert a sorsod te vagy. Nem külső erők uralkodnak rajtad,
az istenek benned vannak, és jellemed,
személyiséged alakítja, formálja jövődet.
Változtass magadon, és változni fog sorsod is.
Fogadd el magad, és el tudod majd fogadni sorsodat is.
Mondja a delphi jósda felirata

Legyőzni önmagunkat, barátom, minden győzelem között az első és a legszebb, viszont gyengének bizonyulni önmagunkkal szemben minden vereség között a legrútabb és a leghitványabb. Platon

Tanulságok? Maradjunk tanulók! 

Mi emberek rendkívül gyorsan tanulunk a kézzelfogható világban! A minket körülvevő technika gyorsan fejlődik, és ha nem is elég gyorsan, de alkalmazkodunk hozzá.
Csapnivalóan gyengék vagyunk abban, hogy megértsük, miért is vagyunk itt a földön, hogyan is kellene eltölteni azt a rövid időt, amit nekünk szánt a sors. Nehezen jövünk rá, mi tesz miket igazán boldoggá, elégedetté.

Filozofálásra biztatom a vezetőket! Arra, hogy tanuljanak, fejlődjenek a nem kézzel fogható világban is!

 

Figyeljünk a mindennapi apró döntéseinkre!

Mi történt az elmúlt héten? Ezt szoktam kérdezni a vezetői tréningjeinken. Legtöbbször a „Semmi különös!” választ kapom! Nos, most már bátran használhatjuk Michael Brody-Waite leszokott drogosok hasonlatát. Egy kiváló vezető tudja, hogy a vezetői munkában a mindennapok kis döntéseiben, a „semmi különös”-ökben megmutatkozó következetesség a kiválósághoz vezető út alapja.

 

Kérdésem Hozzád kedves Ovasó:

  • Milyen esetekbe kell magadban megharcolni, hogy a rövidtávú vagy a hosszútávú céljaid alapján dönts?
  • Milyen körülmények között a legnehezebb kitartanod a hosszú túvú céljaid mellett
  • Milyen módszerekkel fejleszted önmagad?
  • Apropó! Tudod mi a részeg dilemmája?

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

Ha a vezető fejlődik, mindeki nyer - vezetőképzés, műszakvezető képzés, online vezetőképzés, mentorálás

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .