Az önfejlesztés művészete – 10 önfejlesztései alapelv - vezetőképzés - műszakvezetőképzés

Az önfejlesztés művészete – 10 önfejlesztési alapelv

Az önfejlesztés, az önfejlesztés művészete iránti érdeklődés végigkíséri az emberiség történetét.

A különböző korok során azonban az önfejlesztés művészete mögött más és más filozófiai megfontolás húzódott meg. Más és más szempontból tartották fontosnak az emberek önmaguk fejlesztését.

A mai kor emberét is érdekli az önfejlesztés művészete. Erről árulkodnak könyvesboltjaink önfejlesztő, önsegítő (self-help) szekciói. A lenyűgöző önfejlesztési szakirodalomban azonban nehéz eligazodni és annak számtalan irányzata zsákutca felé viszi, az amúgy hasznos önfejlesztést. Ha azonban végignézzük, hogy az emberiség története során mi volt az a 10 legértékesebb, leginkább időtálló önfejlesztési alapelv, akkor visszatalálhatunk az önfejlesztés művészetének megbízható alapjaihoz.

Vezetőképzés - az önfejlesztés művészete – 10 önfejlesztései alapelv

 

Hogyan tudjuk számba venni a 10 legértékesebb, leginkább időtálló önfejlesztési alapelvet?

A legkönnyebben úgy, hogy elolvassuk „Az önfejlesztés művészete” (The Art of Self-Improvement) című könyvet. A kiváló pszichológus szerző Anna Katharina Schaffner, németes alapossággal végigveszi, hogy az emberiség története során, a különböző kultúrák, a kínai, indiai, görög klasszikusoktól egészen napjainkig, milyen önfejlesztési alapelveket javasoltak a halandóknak. Ebből állította össze 10-es listáját.

 

A 10 legértékesebb, leginkább időtálló önfejlesztései alapelv megismerése előtt azonban nézzük meg, mi a mai önfejlesztési szakirodalom legnagyobb zsákutcája.

A mai értelemben vett önfejlesztés divatját az írónő szerint egy könyv indította el. Ez a könyv egy bizonyos Samuel Smiles nevű úriember 1859-ben Self-Help címen megjelentetett könyve volt. Amúgy ebben az évben jelent meg Darwin könyve a fajok eredetéről. Smiles könyve sokkal népszerűbb lett, és tegyük hozzá, kevésbé volt megosztó, mint Darwiné. Az 1859-es Self-Help sikere mögött az állhatott, hogy ebben a korban lazultak fel a merev társadalmi viszonyok. Ha ebben a korban valaki megtanult egy ipari szakmát, akkor egy generáció alatt anyagilag a középosztályba kerülhetett.

A Smiles által divattá tett önfejlesztésnek azonban van több, azóta is megmaradt árnyoldala.

  • Az egyik árnyoldala, hogy az önfejlesztést azóta is elsősorban önérdekű, egyéni „sportnak” látjuk. Olyan „sportnak”, aminek célja elsősorban a gyors anyagi fejlődésünk, vagy hogy jobbak legyünk a többieknél. Gyorsan megtanulunk valamit és attól kezdve kényelmes életünk lesz. Fiatalon és gazdagon nyugdíjba vonulhatunk – ahogy ezt számtalan self-help könyv hirdeti.
  • A másik árnyoldala, hogy azokról, akik a társadalom alsó rétegeiből nem tudtak kitörni, azt véljük, hogy azért maradtak ott, mert lusták voltak és nem akarták fejleszteni magukat! Ezért aztán empátiánkat, támogatásunkat sem érdemlik meg.

A mai üzleti szakirodalomban az önfejlesztés szónál sokkal népszerűbb, elfogadottabb az „önmenedzselés”, a „humán erőforrás optimalizálása”, az „énmárka építése” fogalmak.

Mit gondoltak az önfejlesztés művészetéről az ókoriak?

Az ókori görögök úgy fogták fel, hogy saját magunk fejlesztése egy életen át tartó folyamat.

  • Szerintük az önfejlesztés célja az, hogy a legmagasabb formában megvalósítsuk, kibontsuk az istenektől kapott egyedi adottságunkat.
  • Azt is tudták, hogy a fejlődésünk során történő átalakulások bizony nem fájdalommentes szakaszai életünknek. Az életünk során a bennünket érő kihívásokat úgy fogták fel, hogy azok az istenektől kapott, a tanulásunkat, fejlődésünket szolgáló feladatok!
  • Az ókori szellemóriások Konfuciusztól Arisztotelészig egyaránt úgy vélték, magunk fejlesztése azért is fontos, hogy hasznos tagjai lehessünk a közösségnek. Ezt jelzi az „areté” szavuk is, mely egyszerre jelzi a kiválóságot és az erényességet.
Az önfejlesztés művészete – 10 önfejlesztései alapelv az ókori görögöktől napjainkig

Ezekután jöjjön a 10 legértékesebb, leginkább időtálló önfejlesztései alapelv

Schaffner szerint az önfejlesztés művészete az alábbi 10 alapelven nyugszik:

  1. Ismerd meg magadat!
  2. Kontroláld az elmédet!
  3. Engedd el!
  4. Légy szerény!
  5. Légy jó!
  6. Egyszerűsítsd az életed!
  7. Használd a képzeletedet!
  8. Légy kitartó!
  9. Mentális technikák
  10. Légy jelen!

Ezen alapelveket mi is érintettük írásainkban. A teljesség igénye nélkül:

A vezetői önismeretről itt olvashatsz.
A kontroláld elmédet alapelvet a mentális erő kapcsán érintettük. A humor használata is mentális technika!
Az intellektuális szerénységről szóló írásunk a Légy szerény alapelvet támasztja alá.
A légy kitartó önfejlesztési alapelvhez csatlakozik a rendíthetelen következetességről szóló bejegyzésünk.
A mentális játékok jegyzetünk a 10. alapelvet erősíti.

 

Miért lesz jó számodra, ha elolvasod „Az önfejlesztés művészete” című könyvet?

Az alapelveket átolvasva

  • felfedezhetjük, mi a saját, személyes, zömében nem tudatos önfejlesztési filozófiánk, és azt felfrissíthetjük, tudatossá tehetjük.
  • hasznos iránymutatást kaphatunk, hogy az egy személy számára szinte elolvashatatlan mennyiségű szakirodalomból melyiket érdemes elolvasnunk. A szakirodalmi ajánlások között örömmel vettem észre a sztoikusok könyveit, akiket én is szívből ajánlok.

 

A vezetés és az önfejlesztés művészete

A vezetés és az önfejlesztés művészete témában itt olvashatod írásunkat. Lehet, hogy most nincs azonnal időd elolvasni, azonban szeretnélek megnyugtatni, hogy a mi vezetőképzési programunk mögötti filozófia hasonló az ókori görögökéhez. Mi azt véljük és hirdetjük, ha a vezető fejlődik, mindenki nyer!

 

Kérdéseim Hozzád, kedves olvasó:

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .