4 mentális játék a bizonytalanság okozta félelem legyőzésére - vezetőképzés -műszakvezetőképzés - online mentorálás

4 Mentális játék a bizonytalanság okozta félelem legyőzésére

A bizonytalanság félelmet okoz az ember számára.

Így vagyunk „behuzalozva”. A félelem pedig hatással van hangulatunkra, gondolkodásunkra, döntéseinkre, viselkedésünkre.

Ha azonban belegondolunk sikereinkbe, azokat nagy valószínűséggel úgy értük el, hogy belevágtunk valami újba, az ismeretlenbe, a bizonytalanba és félelmeinken, kezdeti kudarcainkon átverekedtük magunkat.

A sikeres innovátorok, vezetők is a bizonytalanság – félelem – megküzdés – siker folyamaton mennek keresztül. Ők azonban pár „mentális játék” segítségével, értsd belső világukban, gondolkodásmódjukban, felfogásukban való változtatással gyorsítják, sőt élvezetessé teszik a folyamatot.

A kutatók szerint 4 féle mentális játék is alkalmas a bizonytalanság okozta félelem legyőzésére.

Az INSEAD-ben oktató Nathan Furr professzor és vállalkozó párja Susannah Harmon Furr innovátorokkal, sikeres vállalkozókkal készített riportot. Arra voltak kíváncsiak, hogyan gondolkodnak a bizonytalanságról, hogyan menedzselik belső világukat, milyen mentális játékkal szabadulnak meg a félelmeiktől és törnek a siker felé. Most megjelenő könyvükben arról számolnak be, hogy 4 féle mentális játék is alkalmas a bizonytalanság okozta félelem legyőzésére.

A kutatók szerint 4 féle mentális játék is alkalmas a bizonytalanság okozta félelem legyőzésére - vezetőképzés

1. mentális játék a bizonytalanság leküzdésére: gondolkodásmódváltás

Nos, ha megjelenik bennünk a félelem, az azért van, mert bizonytalan helyzetekben automatikusan a „veszélyek” szemüvegünket vesszük fel. Ekkor automatikusan azon kezdünk gondolkodni, hogy milyen veszélyek fenyegetnek minket, és annak milyen hatásai lehetnek.  Ha a fenyegetéseket felmértük, akkor a veszélyek szemüvegünket kicserélhetjük a „megoldás” szemüvegre. Más szemüveg, más gondolkodásmód. A megoldás szemüvegünket viselve más érzések, más gondolatok keletkeznek bennünk és elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy az adott helyzet milyen lehetőségeket kínál számunkra.

mentális játék a bizonytalanság leküzdésére a gondolkodásmódváltás - vezetőképzés - mentorálás

 

Sok sikeres vállalkozás látta, látja meg a válságban kibontakozó lehetőséget. A könyv számtalan angol-amerikai példát mutat, de nem szeretnék a hanyatló nyugatról példát hozni.  
A mi esetünkben például a covid válság hozta meg az online mentorálás lehetőségét.

2. mentális játék a bizonytalanság leküzdésére: hozzászoktatjuk magunkat a bizonytalansághoz

Életünk során számtalanszor fogunk találkozni a bizonytalansággal, ezért jobb, ha apránként hozzászoktatjuk magunkat. Életünk, vállalkozásunk biztonságosan működő területeire támaszkodva kezdjünk el kísérletezni. Kísérletezni olyan ötletekkel, projektekkel, amiben nagy a bizonytalanság, a kockázat. Ha sikert érünk el, akkor örülhetünk! Ha nem, akkor meg tapasztalatunk lesz a stresszmegküzdéskudarctapasztalatok feldolgozása ciklusokra. Megtapasztalhatjuk, hogy nem dől össze a világ, ha kudarcot vallunk, megtapasztalhatjuk, hogy a kudarc feldolgozása nemhogy csökkentené az eltökéltségünket, hanem fokozza is azt.

 

3. mentális játék a bizonytalanság leküzdésére: a cselekvés

Ha a bizonytalan környezetbe kerülünk, akkor apró lépésekkel haladjunk a célunk felé. Az apró lépések révén egyrészt kisebb lesz bennünk a félelem, gyorsabban szemüveget válthatunk – lásd 1. pont. Másrészt a kis lépések révén szerzett tapasztalatokkal jobban megismerhetjük a bizonytalan helyzetet.
Ezt tesszük mi magunk is a KATA szabályok megváltozásakor. Beszéltünk egyik szakértővel, másik szakértővel, vállalkozó barátainkkal, üzleti partnereinkkel és szép lassan kezd kibontakozni a megoldás.

 

4. mentális játék: értékeinkre támaszkodva vágjunk bele az ismeretlenbe

Ha alapértékeinkre, belső motivációnkra támaszkodva tűzzük ki céljainkat, akkor fenntartható erőforráshoz jutunk. A külső, üzleti környezet állandóan változik. A miértek ereje átsegít a nehézségeken! Az alkotókon kívül erre már Simon Sinek is felhívta a figyelmünket.

Ha egonkra alapozva tűzünk ki célokat, akkor az akadályok megjelenésekor a bennünk lévő „sötét erőt” tápláljuk – düh, bosszú, összeesküvés elméletek, áldozat vagyok, stb. Ekkor már nem tudunk tanulni a velünk történtekből, csak mániákusan az igazunkat kezdjük hajtogatni.

Persze az alapértékeinket, főbb motivációinkat nem kis belső munka révén meg kell ismernünk.

A könyv ugyan nem említi, de a mi tapasztalataink szerint a bizonytalanság leküzdésében jól jöhet az erős kapcsolati háló és a bátorság a segítségkérésre is.

Ha a barátainkkal, szakértőkkel át tudjuk beszélni a külső környezet kihívásait, a belső világunkban megjelenő dilemmákat, akkor egyrészt könnyebben, gyorsabban áthaladunk a stresszes szakaszunkon, másrészt más szempontokat is kaphatunk. Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül.

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

  • Te hogyan, milyen mentális játékkal menedzseled a bizonytalanságot?

 

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek, akkor:

Egyénre szabott online vezetőképzés - Forlong Bt - Héder Sándor

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .