Az S görbe - a vezető fejlődése során - műszakvezető képzés, vezetőképzés

Az S görbe és a vezető fejlődése

Az S görbe tudatossá tételével a vezető fejlődése, a csapat fejlődése begyorsulhat!

Az S görbe az 50-es évek óta a változásmenedzsment ismert modellje. Ekkor publikálta E. M. Rogers kutató PhD dolgozatát, amiben azt boncolgatta, hogy a farmerek miért alkalmazzák lassan azokat a megoldásokat, amiből amúgy profitálhatnának.

Rogers a 30-as évek USA-beli mezőgazdasági „forradalmát” kezdte el tanulmányozni. Azt elemezte, hogyan terjedt el a farmerek körében az 1928-ban bemutatott hibrid kukorica. Az újonnan nemesített hibrid kukorica kb. 20%-kal nagyobb termést ígért, amellett, hogy szárazságtűrőbb is volt. Nos, azt állapította meg, hogy az új vetőmag bevezetése után öt évig tartott, míg a farmerek 10%-a elkezdte alkalmazni az új vetőmagot. Ezután begyorsult a változás és három év alatt a farmereknek már 40%-a használta azt. Az utána következő években pedig már alig nőtt az alkalmazók aránya.

A folyamat vizuális ábrázolásából pedig megszületett az S görbe. Természetesen utána más területeket is górcső alá vett a kutató és azt állapította meg, hogy az új gondolatok, új megoldások elterjedésének első szakasza egy lassú folyamat, majd jön egy gyors elterjedés, mely egy lassú tetőzéssel fejeződik be.

A vezető fejlődése, a vezető fejlődési szakaszai - S görbe - műszakvezető képzés, vezetőképzés

 

Az S görbe alkalmazása az innováció területén

Clayton Christensen és Whitney Johnson a 90-es években az innováció területére is kiterjesztette az S görbe alkalmazását. Ők azzal egészítették ki a S görbét, hogy annak tetőzése után, ha a cégek nem innoválnak, nem keresnek, nem vezetnek be új megoldásokat, akkor gyors összeomlás következik – lásd a NOKIA esetében megtapasztalt gyors összeomlást. Ha viszont innoválnak, akkor S görbék sorozatán keresztül tudják fenntartani a fejlődést.

Meggyőződésem, hogy ma számos cég, köztük mi is (Forlong Bt.) abban a helyzetben vagyunk, hogy innoválunk vagy az összeomlás vár ránk. Kevés céget mernék azzal bíztatni, hogy visszajön a háború és a covid előtti békeidő.

Az S görbe és az innováció kapcsolata - vezetőképzés, műszakvezető képzés

Az S görbe alkalmazása a vezető fejlődése, a vezető életpályája során

Whitney Johnson most megjelenő nagyszerű „Okos növekedés” című könyvében az mutatja be, hogyan alkalmazható az S görbe a vezető fejlődése során. A könyvet ajánlom minden olyan szakembernek, aki mások fejlődésének támogatásával foglalkozik. Az Okos növekedés című könyvből csupán pár fontos részletet szeretnék kiemelni, elsősorban olyanokat, amit a hazai körülmények között megtapasztaltam:

 

A vezető fejlődése érdekében türelmesnek kell lenni az S görbe első szakaszában

Sok cégnél tapasztaltam meg, hogy kiválóan kiválasztott új vezetőket vettek fel, de a közösség nem fogadta be őket. Szinte minden esetben azt láttam, hogy az új vezető gyorsan akart eredményeket elérni, ami visszaütött. Pontosan nem ismerte meg még a céget, amibe cseppent, nem mérte fel a cégen belüli informális kapcsolati hálót, nem alakított ki erős kapcsolatokat a környezetével. Emiatt vagy rossz döntéseket hozott, vagy ha jó döntéseket hozott is, azt a környezete nem fogadta el. Sajnos a vezetői pálya elején elkövetett hibák sokszor végzetesek lehetnek.

A szerző és az én ajánlatom is a türelem. Minél alaposabban meg kell érteni azt a szakmai és szocio-kulturális környezetet, amibe belecsöppent a vezető.

 

A vezető fejlődése, eredményessége begyorsul az S görbe középső szakaszában

Ekkor könnyű azt hinnie a vezetőnek, hogy a gyors fejlődés elsősorban az ő zsenijének köszönhető. Ilyenkor megnőhet az ego és csökkenhet a tanulás, a stratégiai gondolkodás és cselekvés iránti kedv.

Ebben szakaszban a nagy S görbe több kis S görbével kiegészíthető. A vezető egyre magabiztosabban végzi a munkáját, de közben elkezdheti egy-egy szűkebb kompetenciaterület fejlesztését, pl. fejlesztheti prezentációs képességeit, hogy az év eleji, végi beszédei átütő erejűek legyenek. 

A vezető fejlődési szakaszai, a vezető fejlődése, az S görbe - vezetőképzés, műszakvezetőképzés

 

Az S görbe telítődési szakaszában csökken a vezető kíváncsisága, lassul a vezető fejlődése

Ebben a szakaszban könnyen kialakulhat a nagy tudás és nagy ego állapot. A cégnek a nagy tudása miatt szüksége van az ilyen munkatársakra, de a környezetének nagyon demotiváló lehet. Sok helyen kompetencia fáradtságnak hívják az itt kialakuló állapotot.

A vezetőknek ilyenkor tudatosan kell figyelmüket arra irányítani, hogy keressenek egy következő fejlődési görbét. Persze ez nehéz, mert az új S görbére át kell ugrani, és nem biztos, hogy a következőben sikeres lesz. Könnyebben mehet a váltás, ha a vezető nem vesztette el a kíváncsiságát, tanulási kedvét, figyelemmel kíséri iparágának fejlődési trendjeit, innovációs megoldásait. No és ha széles a kapcsolati hálója és vannak mentorai.

 

Nincs jó vagy rossz szakasza az S görbének a vezető fejlődése során

A szerző azzal érvel, hogy mindegyik szakasz kihagyhatatlan. Az S görbe ismeretében viszont a vezető megtanulhatja menedzselni érzelmeit, belső világát

 

A vezetőnek figyelnie kell a csapattagok S görbéire is.

A szerző kutatásai szerint az eredményes, versenyképes csapatokban a csapattagok 20 %-a kezdő, 60%-a fejlődő és 20% a telítettségi szakaszban van. Ez azt jelenti, hogy a vezetőnek a csapat, csapattagok fejlődésére is kell gondolnia. Ez a téma viszont már egy újabb írást érdemelne.

 

Összefoglalás

A vezető fejlődése nem egy lineáris, folyamatosan emelkedő pályát ír le, hanem pár nagy S görbéből és azt kiegészítő kisebb S görbékből áll. Az S görbe minden szakasza fontos, mindegyik szakaszát érdemes megélnie a vezetőnek.

 

Kérdésem Hozzád kedves Olvasó:

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .