Vezetői archetípusok - a benned élő vezető - Forlong

Vezetői archetípusok – fedezd fel a benned élő vezetőt!

Vezetői archetípusok 

az emberiség múltja bennünk él

A vezetői archetípusok erősségeinek és árnyoldalainak feltérképezése segítségével támogatja Lolly Daskal a vezetők fejlődését immár három évtizede. Most megjelent fantasztikusan érdekes könyvét ajánlom mindazon vezetőknek, akik kiválóak akarnak lenni. Azoknak ajánlom, akik fejlődésükhöz nem csak a külvilágban lévő legdivatosabb módszereket akarják megismerni, hanem elég bátrak ahhoz, hogy befelé, magukba is nézzenek. Lolly Daskal szerint a kiválóság kulcsát itt kell keresni.
Nekem azért szimpatikus Daskal könyve, mert a saját élettapasztalatom szerint is a vezetői kiválóság a belsőnkben keresendő. Szerencsére nagyon sok vezető életútját tudom éveken, évtizedeken át figyelemmel kísérni. Őket megismerve határozott meggyőződésem, hogy a vezető belső rendjének kialakítása, a belső GPS-ének megtalálása nemcsak a lelki, mentális egészséghez szükséges, hanem a szervezet eredményességéhez, profitabilitásához is! Ha a vezetők tudatosan alakítanák ki belső rendjüket, ha arra építkezve vezetnének, kevesebb lenne a hatalmával visszaélő mérgező vezető, és több lenne a közjót szolgáló vezető.

 

Mi is az az archetípus?

Az archetípus fogalmát Carl Jung vezette be, tette ismertté. Jung azt vette észre, hogy az emberiség, kultúráktól függetlenül, évezredek óta hasonló mítoszokat, hasonló szimbólumokat, képeket használ. Ezek a szimbólumok, képek Jung szerint mindannyiunkban bennünk élnek, mint kollektív tudattalan emlékek. Akkor aktivizálódnak bennük, amikor különböző élethelyzetekbe kerülünk. Ha egy archetípus aktivizálódik bennünk, akkor az átveszi viselkedésünk irányítását és hasonló viselkedési mintázatokat mutatunk, legyünk vezetők akár Amerikában, Finnországban, Indiában vagy éppen Kínában.
Nekem a jungi archetípusok akkor jutnak eszembe, amikor a frontvonali vezetőktől azt hallom, hogy már számtalan csapatuk volt, de szinte mindegyikben volt, aki szeretett okoskodni, aki a humorzsák volt. Volt olyan, akinek semmi nem volt jó, és olyan is, aki a hátán vitte a csapatot, akire mindig számíthatott.

 

Minden archetípus kétarcú, két karakterű

Az egyik karakter erénye előre visz bennünket, a másik, amit Jung árnyéknak hív – visszahúz bennünket. Az árnyék karakter akkor aktivizálódik, ha valaki elveszíti az önbizalmát, elbizonytalanodik, elakad. És melyikünk ne akadna el a pályafutása során! Daskal azt vallja, elakadásunk során érdemes megnevezni, „fényre hozni” a bennünk lévő árnyék karaktert. Ha ezt megtudjuk tenni, akkor visszatalálunk karakterünk erényéhez, ami hatalmas motivációt, lendületet adhat.

 

A vezetői archetípusok megismeréséhez a „Ki vagy te, mint vezető?” kérdés megválaszolása vezethet.

Ha belegondolunk a mai üzleti világba, egy problémákkal küzdő vezető leginkább azt várja a tanácsadótól, hogy mondja meg, pontosan mit is kell csinálnia, hogy problémája megoldódjon.  Kevés vezető szán időt arra, hogy filozofáljon, elgondolkozzon azon, hogy ki ő, mit képvisel, mint vezető. Ép ezért Daskal nem olyan népszerű tanácsadó, mint pl. Simon Sinek, aki szerint roppant egyszerű minden siker képlete. Bármibe belevágunk, a miértekkel kell kezdenünk és hamar-hamar olyan sikeresek leszünk, mint az Apple. Lolly Daskal módszere nem rövidtávú pirula, ami gyors megoldást hoz, hanem olyan, ami hosszútávon eredményes.

7 vezetői archetípus: 7-féleképpen lehet megválaszolni a „Ki is vagyok én, mint vezető?” kérdést.

Daskal három évtizedes tanácsadói tapasztalata alapján 7 vezetői archetípust azonosított.

Nézzük, a vezetői archetípusok erényeit:

Vezetői archetípusok erényei - a 7 vezetői archetípus - vezetőképzés

 

Nézzük a vezetői archetípusok árnyoldalait:

vezetői archetípusok árnyoldalai - a 7 vezetői archetípus - vezetőképzés

Hibáinkkal, hiányosságainkkal szembenézni, azokat elfogadni, elismerni magunk és a többiek előtt kellemetlen érzéssekkel jár. Kellemetlen érzéseinkkel együtt lennünk nekünk, embereknek nagyon nehéz. Szinte menekülünk a kellemetlen érzések elől. Van pl. olyan coaching irányzat, ami szerint felesleges is a problémáinkkal bíbelődnünk, inkább az erősségeinkre kell koncentrálnunk. Képzéseken, megbeszéléseken is könnyebb a szép jövőbe képzelni magunkat, mint a problémákkal foglalkoznunk.

A hibáinkkal, árnyoldalainkkal való szembenézés teszi lehetővé, hogy átugorjuk a középszerű és a kiváló vezetői lét közötti szakadékot!

Erre a szakadékra utal Daskal könyvének címe a Leadership Gap. Nekem is az a tapasztalatom, megfigyelésem, hogy nem érdemes elmenekülni a hiányosságainkkal való szembenézés elől – okozzanak bármilyen kellemetlen érzéseket is. Egyedül nagyon nehéz szembe nézni, de nem lehetetlen! Aki segítségre vágyik, annak javaslom Lolly Daskal könyvét.
Daskal nézete szerint elakadásainkat, hibáinkat nem úgy kell felfognunk, hogy probléma van velünk, (másoknak meg persze nincs). Úgy érdemes felfognunk, hogy ha kiválóak akarunk lenni, ha meg akarjuk valósítani küldetésünket, ha szolgálni akarjuk ügyfeleinket, akkor kiválóságunk útjából el kell görgetnünk az akadályokat! Hasonló Nir Eyal gondolkodása is – az ő könyvéről itt írtam. Szellemes hasonlata szerint, ha gyorsan akarunk haladni az autónkkal, akkor nem elég teljes erővel nyomjuk a gázpedált. Ki kell engednünk a kéziféket is!

 

A vezetői archetípusok közül csak egy jellemző ránk?

Az író azt vallja, minden archetípust érdemes megismerni, hisz mindegyik bennünk él. Helyzettől függően minden archetípust tudunk aktivizálni. A lényeg, hogy tudatosan válasszuk meg, kik is akarunk lenni, mint vezetők!

Daskal meggyőződése, ha megtaláljuk a választ arra, hogy kik is vagyunk egy adott helyzetben, akkor a miértek, a hogyanok, a mik is helyükre kerülnek.

Az eddigiek alapján talán elvontnak tűnik Daskal könyve, de nem az. A 7 vezetői archetípus ismertetése tele van nagyszerű, praktikus vezetői példákkal, történetekkel. Meggyőződésem, hogy érdekes olvasmány lesz azoknak, akik kiváló vezetők akarnak lenni.

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .