Mentális egészség - hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette - vezetőképzés

Mentális egészség – már nemzetközi napja is van!

Mi a mentális egészség (mentális jóllét) meghatározása?

A mentális egészség azt jelenti, hogy az egyén képes az önmegvalósításra, könnyedén alakít ki kapcsolatokat más emberekkel, részt vesz a közösség életében, hatékony a munkájában. A mentálisan egészséges személy képes arra, hogy kezelje a hétköznapi feszültségeket, a nehézségeket és a kedvezőtlen sorsfordulatokat.

 

Miért fontos a mentális jóllét a munkahelyi környezetben?

Mert a mentális jóllét az alapja annak, hogy optimálisan tudjon egy dolgozó teljesíteni a munkahelyi közösségében. A mentális egészség része a vezetők „önmenedzselés” kompetencia klaszterének.

 

Milyen a mentális egészség állapota a világban, nálunk, az egyes munkahelyeken?

A WHO kimutatásai már a covid előtt is romló tendenciát mutattak

  • Növekszik a munkahelyi stressz és a stresszbetegségek miatt kiesett munkanapok száma.
  • Nálunk is kimutathatóan jelen van munkahelyeken a pszichoterror, az ellenségeskedés, a konfliktusok száma, a kirekesztés, a mobbing, amelyekek következtében szintén jelenős veszteség éri a cégeket. Erről egy nagyszerű előadást halottam dr. Szakács Dórától a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara személyzeti vezetők számára rendezett tapasztalatcseréjén. Dr. Szakács mobbing területen végzett kutatást hazai cégek körében.
  • A nagy felmondási válság is egyértelműen a mentális egészség veszélyeztetésére vezethető vissza.
  • Biztos vagyok benne, hogy idén a munkahelyek elvesztése miatti félelem is megjelenik a munkahelyeken.

 

Mindeközben szinte teljesen tudatlanok vagyunk a mentális jóllétet befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban

Nem tudjuk:

Mindezeket nem vádként mondom, csupán helyzetleírásként. Eddig nem is tudtuk, hogy foglalkoznunk kellene a mentális jólléttel, mert egyszerűen nem volt benne a gondolkodásunkban.

 

A mentális egészség kapcsán számtalani fogalom verseng az egyének, a cégvezetők, HR-esek figyelméért

Lelki egészség, lelki erő, mentális erő, reziliencia, stresszkezelés, well-being, jóllét, boldogság stb. Mi is kíváncsian várjuk, melyik fogalomra rezonál jobban a közgondolkodás, melyik fejezi ki legjobban azt, amit érzünk, gondolunk, mi magyarok.

 

Ma versenyelőnyt jelent az egészség, a mentális egészség!

Jobb közösségben a valóságot, magukat elfogadó, kíváncsi, motivált, mindenből tanuló dolgozók jobban átvészelhetik korunk kihívásait. Sőt, jobban észre fogják venni a mostani válságunk nyomán kialakuló új világ kibontakozó lehetőségeit is.

 

Tudnak-e a cégek már ma is tenni dolgozóik egészsége érdekében?

Szerencsére igen. Több cégnél is vannak stresszkezelési programok, dolgozói jóllétet támogató kezdeményezések.

Az idei évben legnépszerűbb képzésünk a Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette? című stresszkezelő tréning. E kérdő mondat műszakvezetői tréningünkön hangzott el egy kétségbeesett vezető szájából. Úgy véljük, e mondat nagyon jól leírja, milyen belső problémával küzdenek a dolgozókat közvetlenül irányító vezetők!

 

A Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette című képzésünk során tisztázzuk a mentális jóllét alapfogalmait, összetevőit, illetve praktikus tanácsokat adunk a mentális jóllétünk karbantartására, megerősítésére. Várjuk jelentkezésedet!

A mentális egészség világnapja október 10!

Remélem, sikerült felhívnom a figyelmedet a téma fontosságára. Ha bővebben érdekel a téma, vagy csak át szeretnéd beszélni, mit tudsz tenni a mentális egészség érdekében, akkor keress meg egy díjtalan Teams-es beszélgetés erejéig.

 

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .