A vezetői identitás összetevői

Vezetői identitás – hogyan tudatosítsd, alakítsd?

Erősödjön a résztvevők vezetői identitása!

A vezetőképzésektől ez egy tipikus elvárás. Elég tudományosan és ködösen hangzik. Tegyük gyorsan hozzá, hogy le lehet becsülettel dolgozni egy életet, cégek működhetnek anélkül, hogy a vezetők egyáltalán tudnák azt, mit jelent a vezetői identitás. A komplexitás beköszöntével azonban alapvető, paradigmaszerű változások korában élünk, ezért ma érdemes foglalkoznunk azzal, mi is a vezetői identitás lényege, hogyan alakul az ki, hogyan lehet tudatosan formálni. E nélkül a vezetők energiáit fel fogják emészteni a cégen belüli harcok és nem tudnak a külső veszélyekkel foglalkozni, azzal, hogy cégüket fejlődő pályán tartsák. Járjuk körbe ezt az identitás témát!

 

Mi is az a vezetői identitás?

A vezetői identitás lényege az, hogy mennyire tud egy vezető azonosulni a vezetői szereppel. Az, hogy mit jelent számára a vezetői szerep, sok tényezőtől függhet:

 • A szocializációja során milyen vezetőkkel találkozott
 • Hogyan értelmezi, hogyan fogja fel, hogy mi is a vezetői munkájának a lényege
 • Felettesei mit mondtak, mit várnak el tőle, mint vezetőtől
 • Mi „jön le” neki, hogy a cégnél ténylegesen mit várnak el tőle
 • Kik a sikeres vezetők a cégénél, ők hogyan viselkednek, gondolkodnak
 • Hogyan látja, érzi a vezetői szerep mennyire egyeztethető össze az ő értékrendjével?
 • Milyen az önismerete? Tényleg nem való neki a vezetői szerep, vagy csak fél kilépni a komfortzónájából és belenőni a szerepbe?

 

„Én nem szeretek parancsolgatni!”

A műszakvezetőknek, csoportvezetőknek tartott képzéseinken csípek el érdekes mondatokat, mint például a fentit is. Aki ezt a mondatot mondta, úgy érthette meg a vezetői munka lényegét, hogy parancsolgatás és magát olyan valakinek tartja, akinek nem való ez a „parancsolgatás”, „mások b…szogatása”. Ez a szerepfelfogás természetesen hat a vezető mindennapi viselkedésére, verbális, nem verbális kommunikációjára, a vezetői stílusára.

 

Vezetői identitása minden vezetőnek van!

Vezetőképzéseinken sokszor találkozunk olyan vezetőkkel, akik régóta vezetők. Nyilván nekik is van vezetői identitásuk, szerepfelfogásuk. A tapasztalatom azonban az, hogy ez a vezetői identitás véletlenszerűen és zömében tudattalanul alakul ki. A mindennapok sodrásában nagyon kevés vezető foglalkozik azzal, hogy mi is a vezetői munka lényege, kevés vezető tud megállni picit és elgondolkodni ezen.

A vezetői identitás láthatóvá tétele a metaforák erejével

A gyakorlatorientált vezetőképző programjainkon arra kérjük a vezetőket, hogy mondjanak egy metaforát, hasonlatot, ami szerintük jól kifejezi, mi a vezetői munkájuk lényege. Sokféle metaforát hallok a frontvonali vezetőktől: tanár, tanító néni, tanító bácsi, óvó néni, apu, anyu, falkavezér, parancsnok, edző, birkapásztor, pásztorkutya, kertész, világítótorony, zászlóvivő, gyémántcsiszoló, kakas a tyúkólban (kérem a meetoo-sok bocsássanak meg), kakas a szemétdombon, stb. Ezek a metaforák mindig összhangban vannak azzal, ahogyan a vezetők a hétköznapokban viselkednek.

Mi lenne a vezetői identitás legjobb metaforája

 

Mondanom sem kell, hogy másképpen gondolkodik, cselekszik egy vezető, ha úgy fogja fel a szerepét, mint óvó néni vagy ha úgy, mint gyémántcsiszoló.

Történetesen, azt a vezetőt, akitől a gyémántcsiszoló metaforát hallottam, több mint öt éven át tudtam figyelemmel kísérni a pályafutása során. Kezdő csoportvezetőként kezdte a pályát, akkor volt a vezetői tréningünkön, majd az új dolgozókat betanító trénerek vezetője lett. Ennyit a metaforák erejéről!

 

Mi a vezetés legősibb metaforája?

A vezetés legősibb metafora pásztor, aki vigyáz, tereli a nyáját. A suméroknál a királyt nyájára vigyázó pásztorként ábrázolták.

A vezetői identitás legősibb metaforája

Hogyan lehet még fülön csípni egy vezető identitását?

Úgy, ha megkérjük, fogalmazza meg egy precíz mondatban, mi a munkája lényege! Ebben az írásunkban számos műszakvezetőtől, csoportvezetőtől hallott meghatározást tettünk közkincsé. E mellett még számos ma divatos vezetői meghatározást mutattunk be.

 

Mi a közös a vezető munkát kifejező metaforákban, meghatározásokban?

Az, hogy a vezetőt olyan személynek mutatják, mint aki a hierarchiában alatta lévő embereket irányítja, értük tartozik felelősséggel! Nyilván nem mindegy, milyen stílusban vezeti őket, de akkor is a vezető áll a hierarchia tetején.

 

A vezetői identitás értelmezésünk a komplexitás beköszöntével alapvetően más kell, hogy legyen.

Nyugodtan mondhatjuk, több ezer éve változatlan identitásfelfogást kell a mai vezetőknek pontosítaniuk, kiegészíteniük, annak érdekében, hogy szervezetük meg tudjon felelni a gyorsan változó környezeti kihívásoknak. Miért?

Mert ma nemcsak a saját csapat vezetésével kell törődnie egy műszakvezetőnek, csoportvezetőnek. Ma együtt kell működnie a vezetőtársaival, és konstruktív követője kell, hogy legyen a feletteseinek.

A vezetői identitás összetevői a komplex világban

 

A mai vezetőknek egy három összetevőből álló vezetői identitást kell kialakítaniuk!

 • Saját csapatának erős és emberséges vezetője kell, hogy legyen
 • Vezetőtársainak együttműködő partnere és
 • Feletteseinek konstruktív követője.

 

Melyik identitás összetevőt érdemes ma megerősíteni?

Több évtizedes tapasztalataim szerint leginkább azt, hogy vezetőinek konstruktív követője tudjon lenni egy műszakvezető, csoportvezető. Tréningjeinken, sajnos, több burkolt harcot, „Akkor sem adom be a derekam!”, hozzáállást tapasztalok, mint konstruktív együttműködést.

Lehetne erősíteni még a vezetőtársakkal való együttműködést, hisz az eredményesség rovására mehet, ha a vezetők nem a cégre leselkedő külső veszélyekkel foglalkoznak, hanem egymással csatároznak – lásd a NOKIA bukásának történetét. Szerencsére a frontvonali vezetők közötti együttműködés terén, azoknál a cégeknél, ahol dolgozunk, jelentős fejlődést látok. Ezzel együtt a frontvonali vezetők közötti együttműködés olyan terület, amit rendszeresen karbantartani kell.

 

Kérdéseink Hozzád, kedves olvasónk:

 

 • Neked melyik metafora fejezi ki legjobban a vezetői munkád lényegét?
 • Hogyan határoznád meg egy precízen megfogalmazott mondatban a vezetői munkád lényegét?
 • A vezető identitás három összetevője közül Neked melyikben lenne érdemes erősödnöd?

 

Barátsággal:

Héder Sándor

p.s.: Ha van műszakvezető vagy csoportvezető barátod, ismerősöd, kérlek, küld nekik tovább írásunkat. Köszönöm!

műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

 

fotók:
Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash
Lenyűgöző ingyenes képek – Pixabay

Sumerian shepherd kings (sumerianshakespeare.com)

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .