Napjaink versenyelőnye a szervezeti rugalmasság - műszakvezető képzés

Napjaink versenyelőnye a szervezeti rugalmasság!

A mai komplex, gyorsan változó világban a szervezeti rugalmasság jelenthet a cégeknek versenyelőnyt.

Ma nem elég, ha magas kompetenciával rendelkező munkatársak egyéni harcosként dolgoznak a munkahelyeken. Ma a magas kompetenciával rendelkező szakembereknek hatékonyan össze kell dolgozniuk a gyors és gyakori környezeti változások, prioritásváltások miatti „újratervezésekben”, a hibák elhárításában, az innovációban, a projektmunkákban, az új dolgozók integrálásában – hogy csak pár példát említsek.

Amellett érvelek, hogy ma egy cég sem engedheti meg magának a belső viszályokat, a szervezeten belüli silók kialakulását. A belső viszályok elveszik a dolgozók energiáját az ügyfelek gyors és minőségi kiszolgálásától. A szervezeti rugalmasság kialakításához azonban nem elég egy-egy konfliktushelyzet indította, hirtelen nekibuzdulásra megszervezett tréning.

 

A szervezeti rugalmasság minőségi ugrást kíván a cégkultúrában!

A cégkultúrát a szervezeten belüli mindennapi kommunikáció összessége határozza meg. A felgyorsult változások közepette a cégek munkatársai között számosabb, ugyanakkor rövidebb interakció van, miközben azok egyre stresszesebbek. A munkatársak közötti kommunikáció zömében a veszteségek elkerülése miatti gyors problémamegoldásról, a prioritásváltozások okozta többletfeladatok és érdekkülönbözőségek okozta konfliktushelyzetek megbeszéléséről szól.

A környezetei változások számos konfliktusos helyzetet teremtenek a cégeken belül

Ha ezekben a helyzetekben megromlik a dolgozók közötti kapcsolat, akkor oda a szervezeti rugalmasság. Hogy ezeket a kommunikációs helyzeteket jól kezeljék, a munkatársaknak más szemléletmódra, hozzáállásra és más kommunikációs praktikákra van szükségük, mint amit megszoktak a kiszámíthatóan működő környezetben. Minél rövidebb egy interakciós helyzet, annál nagyobb a súlya egy-egy mondatnak, egy-egy szónak, a gondolatok „tálalásának”, valamint a bizalmi légkörnek. Ipar 4.0 nem fog menni emberi kapcsolatok 4.0 nélkül. Az ipar fejlődésének együtt kell járnia azzal, hogy jobb emberek legyünk, különben az ipar nem a közjót fogja szolgálni.

Nincs ipar 4.0 emberi kapcsolatok 4.0 nélkül - műszakvezető képzés

Mit tudnak tenni a cégek, a vezetők annak érdekében, hogy a szervezeti rugalmasságukat magasabb szintre emeljék?

  • Talán a legfontosabb, hogy fogadják, fogadjuk el, hogy alapvetően más üzleti környezetben vagyunk a COVID után, mint előtte. Fogadjuk el, hogy a fejlődés az egyre nagyobb komplexitás irányába halad. Miközben ezt mondom, picit a sztoikus bölcsekre is gondolok. Ők már pár ezer évvel ezelőtt felhívták a figyelmünket arra, hogy fogadjuk el azt, amit nem tudunk megváltoztatni és inkább arra koncentráljunk, amin változtatni tudunk.
  • Lassuljunk le picit, hogy megértsük a mostani paradigmaszerű változások mibenlétét, annak a szervezetre, a dolgozókra gyakorolt hatását. 
  • Paradigmaszerű változások idején talán a jó hír az, hogy nem kell kidobni az eddigi tudásunkat, hanem azt magasabb szinten kell integrálnunk, ahogy arra Jamshid Gharajedaghia Systems Thinking: Managing Chaos and Complexity című nagyszerű könyvében felhívja a figyelmünket!

  

 

A szervezeti rugalmasság magasabb szintre emelése érdekében, mi a cégek műszakvezetőinek, szakmunkásainak felkészítésében tudunk segíteni.

Ebben az évben több cégnél, számos alkalommal vezettünk műhelymunkákat gépkezelőknek, gépkarbantartóknak és tartottunk csapatnapot, vezetőképzéseket műszakvezetőknek, csoportvezetőknek. Első kézből megtapasztaltuk hogyan érintik őket a mai változások. Ezekből is melyek azok, amelyek nehezen érthetőek, nehezen elfogadhatóak, nehezen feldolgozhatóak számukra és éppen ezért a teljesítményüket, a csapatmunkát romboló stresszorok. Számos praktikus módszert próbáltunk ki, teszteltünk, amelyek segítik a változások mibenlétének a megértését és fejlesztik a kommunikációt, az együttműködést. Ezekről igyekszünk írásainkban beszámolni. Ha valakit érdekelnek tapasztalataink, kérem, keressen meg bennünket.

 

A nemzetközi szakirodalomban egyre több könyv, podcast foglalkozik azzal, hogyan alkalmazkodjunk napjaink változásaihoz

Nekem tetszett és olvasóink figyelmébe ajánlom April Rinne, tanácsadó, TED és Világgazdasági Fórum előadó könyvét a Flux-ot. Arról ír, hogy milyen szuperképességekre lesz szükségünk ahhoz, hogy korunk kihívásai válaszolni tudjunk, úgy, hogy közben fejlődhessünk is. Rinne tanácsa szerint, ha ezeket a szuperképességeket megtanuljuk, nemcsak egyénileg tudunk jobban alkalmazkodni a változásokhoz, de nő a szervezeti rugalmasság is!

Melyek ezek a szuperképességek?

  1. Lassulj le, hogy felgyorsíthass!
  2. Tanulj meg gyorsan bizalmat építeni!
  3. Hagyd magadat elveszni, hogy megtaláld a kiutat!
  4. Tudatosítsd magadban, mennyi az elég számodra, mielőtt széthajtanád magadat!
  5. Engedd el a jövőről való elképzelésed, hogy megláthasd a valóban kibontakozó jövőt!
  6. Vedd észre a láthatatlan, kézzel nem tapintható jelenségeket, modelleket is!
  7. A karrieredet ne rajt-cél versenyként fogd fel, hanem mint egy változó környezethez igazodó portfolió menedzselést!
  8. A robotok és algoritmusok között még inkább légy emberi!

 

A folyamatos változással való együttéléshez szükséges szuperkészségek - gyakorlatorientált vezetőképzés

Én még a simlicityt, az egyszerűsítést is hozzátenném!

 

Kérdéseim hozzád, Kedves Olvasónk:

  • Te hogyan értelmezed az üzleti környezetedben zajló változásokat?
  • A környezeti változások, hogyan hatnak a cégeden belüli emberi kapcsolatokra?
  • Milyen, az élet egyetemén bevált praktikáid vannak a szervezeti rugalmasság fejlesztésére?

 

Barátsággal:

Héder Sándor

p.s.: Ha van műszakvezető vagy csoportvezető barátod, ismerősöd, kérlek, küld nekik tovább írásunkat. Köszönöm!

műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

fotók:
Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash
Lenyűgöző díjtalan képek – Pixabay

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .