Hallgatni arany - manapság is - vezetőképzés - műszakvezető képzés

Hallgatni arany! Bizony manapság is …

Mit jelent a hallgatni arany egy autokrata vezető mellett és mit a dolgozók bevonására építő vezető mellett?

A hallgatni arany közmondás régen is igaz volt és ma is igaz, de teljesen más okból. Amellett szeretnék érvelni, hogy a ma vezetőinek merőben másképpen kell viszonyulniuk a hallgatáshoz, mint korábban. A ma vezetői nem tudnak hatásosan kommunikálni, jó döntéseket hozni, ha nem tanulják meg meghallgatni munkatársaikat. Miért? Mert a körülöttünk lévő világ alapjaiban változott meg. A mai komplex, VUCA világban a hallgatási készség egy olyan izom, amit a vezetőknek meg kell erősíteniük!

 

Mire int a hallgatni arany mondás egy „hagyományos”, autokrata vezető mellett?

Nos, autokrata vezető mellett arra int, hogy ha kis emberek vagyunk, ne pofázzunk vissza! Több változata is van a közmondásnak:

 • Ne szólj szám, nem fáj fejem,
 • Mondj igazat, betörik a fejed,
 • Ha békével akarsz élni, soha ne szólj!

Ez a jelentés még manapság is élénken él a dolgozókban.
A nehéz beszélgetések menedzselése képzésünkön gyakran halljuk dolgozóktól, hogy a vezetővel való jó kapcsolat alapja az, ha jól tudunk hallgatni, értsd nyelni.

 

Egy autokrata vezető mások meghallgatását a gyengeség jelének látja.

Miért? Mert akkor elismeri a másik fél létezését, azt, hogy lehet, hogy talán neki van igaza. Ma is sok helyen halljuk, hogy a dolgozók arra panaszkodnak, hogy „Meg sem hallgatnak, pedig én is jót akarok a cégnek!”

Ezt roppant igazságtalanságnak élik meg a dolgozók és / vagy elkezdik szedni az LSZ tablettát, vagy elkezdenek úgy viselkedni, hogy „más is odaférjen a munkához”. Egy idő után az autokrata vezetők pedig elkezdnek panaszkodni, hogy „a dolgozóknak nincs gazdaszemléletük!” Meg hogy „Az a gond, hogy nem állnak sorba a kapunál a munkát kereső dolgozók!”; „Túl sok itt a demokrácia!”

 

A hallgatás egy elnyomó rendszerben a bátor kiállás hiányát, a gyávaságot, a megalkuvást is jelentheti.

Ha a hallgatás idézetek között böngészünk, számtalan ilyen mondást találunk.

 • A hallgatás öl, mert megengedi, hogy a gyilkolás folytatódjon.
 • A vétkesek közt cinkos, aki néma!
 • A hallgatás a legocsmányabb árulás.

 

 

A hallgatni arany mást jelent a mai komplex világban

A mai gyorsan változó, komplex, VUCA világban a hallgatás alapvetően mást jelent. Ma hallgatni azért kell, mert mindannyian a bonyolult értékláncok töredékét látjuk csak. Az egyes események idővel tovagyűrűző hatásait csak a saját nézőpontunkból értelmezve rossz következtetéseket vonhatunk le, rossz döntéseket hozhatunk.

A ma kiváló vezetői bizony lemennek a dolgozók közé a „shopfloor”-ra és „gembáznak”, hogy  megértsék a problémát.

Hallgatni arany - sok mestere van annak aki jól tud hallgani - műszakvezető képzés - vezetőképzés

 

Ma hallgatni arany, mert a hallgatás révén:

 • Megérthetjük mások megfigyeléseit, gondolkodást, nézőpontját és jobb döntéseket hozhatunk.
 • Azt üzenjük a meghallgatott dolgozónak, hogy fontos a véleménye, fontos a munkája, és ő maga is fontos része a csapatnak.
 • A dolgozók érzik a vezetőjük érdeklődését, azt érzik, hogy vezetőjük tiszteli őket, így ők is elkezdik tisztelni vezetőjüket.
 • Nőhet a dolgozók motivációja, munkakedve.
 • Egy idő után a dolgozók is elkezdenek kérdezni, elkezdik megtanulni, hogyan is szólaljanak fel, hogyan is mondják el véleményüket.

Persze egy cég vezetői kultúrája elég lassan változik meg, de minél előbb elkezdjük, annál gyorsabban valósulhat meg.

 

Hallgatni arany, de meg kell tanulnunk jól hallgatni!

Ma szerencsére sok kutatás, könyv jelenik meg a hallgatás fontosságáról és praktikáiról: aktív hallgatás, mély hallgatás, minőségi hallgatás.

Az aktív hallgatás praktikáiról itt olvashatsz bővebben.

Miért nehéz megtanulni hallgatni? Azért mert

 • Először is el kell felejteni berögzült hallgatási szokásainkat – és régi szokást nehezebb elfelejteni, mint újat megtanulni. (Kérdezz csak meg egy tapasztalt oktatót!)
 • Ma sok a feladat, kevés az időnk, így a hallgatás időveszteségnek tűnhet.
 • Gyorsabban tudunk gondolkodni, mint beszélni, így a hallgatónak figyelnie kell arra, hogy gondolatban el ne kanyarodjon el a beszélőtől.
 • Ahhoz, hogy gondolkodásunk ne kanyarogjon el, hogy huzamosan tudjunk fókuszálni, fejleszteni kell én-tudatosságunkat. Észre kell vennünk, ha elkanyarog a figyelmünk, majd visszaterelni a hallgatásra. Az én-tudatosság kialakítása, fejlesztése egyedül elég nehéz, érdemes egy alapos képzésen megtanulni!

 

Hallgatni arany – összefoglalás

A jelen írásomban amellett kívántam érvelni, hogy a hallgatni arany mondást a mai világban érdemes új tartalommal feltölteni és érdemes megtanulni jól meghallgatni a másikat.

A hagyományos, autokrata vezetői stílus esetében a főnök beszél, a dolgozó hallgat és azt csinálja, amit a főnöke mond. (És nem vág hozzá képeket!)

A dolgozók bevonására építő vezetői stílusban a vezető előbb hallgat, kérdez, hogy megértse a másikat. Így tudja elérni, hogy a dolgozók meghallgassák őt is. A dolgozók bevonására építő vezető türelmes és következetes, mert tudja, az új szokások, új kompetenciák, új kultúra kialakításához idő kell. Idő kell ahhoz, hogy a dolgozók konstruktív követőkké váljanak!

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasóm:

 • Neked mi ugrik be a hallgatni arany mondás kapcsán?
 • Mik a tapasztalataid a hallgatással kapcsolatban?

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

 

2 thoughts on “Hallgatni arany! Bizony manapság is …”

 1. Egyszer régen (két válsággal ezelőtt) betértem egy autókereskedésbe, ahol az eladó szája egy pillanatra sem hagyta abba a szavak szórását, elmondta, szerinte az én testalkatomhoz melyik autó illene legjobban és megállíthatatlanul érvelt mellette.
  Mondtam a szalon vezetőjének, hogy ez hihetetlen, el sem tudtam mondani, hogy mit akarok.
  – Pedig tudnia kellett volna új kollégánknak – felelte a főnök -, hogy a jó kereskedőnek legyen nagyobb a füle, mint a szája!
  Bocs, de nekem ez jutott eszembe megerősítve a bejegyzésben írtakat. Ami telitalálat, és a való élet tükre, nem csak főnök-beosztott relációban.

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .