Segít vagy árt a szorongás?

Segít vagy árt a szorongás?

Igen! Segít vagy árt az szorongás!

Ma (is) olyan korban élünk, melynek része a szorongás. Az elmúlt éveket végigszorongtuk a pandémia, a home office és a lezárások miatt. Ma szorongunk a háború, az infláció, a megosztottság, a szélsőséges időjárás miatt. Ha gyerekeink, unokáink vannak, akkor szoronghatunk, aggódhatunk a jövőjük miatt, ha idős szüleink, akkor pedig az ő egészségük miatt.
Ha vezető vagy, akkor szoronghatsz, idegeskedhetsz az energiaárak, az értékláncok lengése, a munkaerő helyzet miatt, félhetsz attól is, hogy nem lesz energiátok az innovációra.
Ráadásul szoronghatunk még a társas összehasonlítás miatt is: mindezeket a stresszorokat mennyivel jobban tudják a kollégáim, a versenytársaim kezelni. Az összehasonlítás révén könnyű lúzernek érezni magunkat és az sem egy felemelő érzés.

A szorongás életünk részévé vált, fenyegeti mentális egészségünket, így érdemes alaposan megismerni a természetét.

Egy újonnan megjelent könyv, melynek címe Future Tense: Why Anxiety Is Good for You (Even Though It Feels Bad), szerencsére a segítségünkre lesz a szorongás természetének megértésében és megfelelő kezelésének megtalálásában. A könyvet elolvasva választ is kapunk a kérdésünkre: segít vagy árt az szorongás.

 

Mi a szorongás meghatározása?

Szerzőnk, Tracy Dennis-Tiwary meghatározása szerint a szorongás egy érzés, melynek forrása a jövő kiszámíthatatlansága, a bizonytalanság. A szorongás jellemzője a belső feszültség érzése, az aggódó gondolatok megjelenése és a testünkben történő fizikai változások, például megnövekszik a vérnyomás.

 

A szorongás szónak sok szinonimája van pl. idegeskedés, aggódás, nyugtalanság. A művezetőknek, csoportvezetőknek tartott stresszkezelő tréningek tanulsága szerint sokan a stressz szót használják mindennemű kellemetlenségre.

Amit érdemes kibontanunk, az a félelem és a szorongás közötti különbség. A félelem forrásai a jelen valós veszélyei. Pl. látok egy kígyót. A kígyós példánknál maradva az aggodalom az, ha elhívnak kirándulni a hegyekbe, és egyből arra gondolok, hogy biztos fogok kígyókkal találkozni. Aztán vagy el sem megyek, vagy végig azon izgulok, hogy jön-e egy kígyó.

Mi az evolúció jó szándéka a szorongással?

Nos, szerzőnk szerint az evolúció jó szándéka, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy foglalkozzunk a jövőnkkel, készítsük fel magunkat a jövő várható kihívásaira. A szorongás azért jár kellemetlen érzéssel, hogy figyeljünk rá!

 

Hogyan kezeljük a legtöbben a szorongást, a szorongás okozta kellemetlen érzést?

Rossz jelnek fogjuk fel, ha megjelennek bennünk a szorongás tünetei. Azt hisszük, velünk van valami baj. Elkezdünk menekülni a kellemetlen érzés elől. Próbáljuk a rossz érzéseinkről elterelni a figyelmünket evéssel, alkohollal, vásárlással stb. A fogyasztói társadalom bőven ad erre lehetőséget, sőt ezekkel a cselekedetekkel még a GDP-t is növeljük.

Nos, a fogyasztói társadalom által kínált megoldások ugyan rövid ideig elterelik a figyelmünket a szorongásról, de az utána újult erővel jelenik meg.

A könyv szerzőjének a válasza a segít vagy árt a szorongás kérdésre tehát az,

  • ha nem ismerjük, nem szelídítjük meg a szorongásunkat, akkor káros,
  • ha elfogadjuk az evolúció eme figyelmeztetését, akkor hasznos.

 

Hogyan érdemes kezelnünk a szorongást?

  • A szorongás okozta kellemetlen érzéseket, fogjuk fel úgy, mint az evolúció jószándékú figyelmeztetéseit.
  • A szorongás forrását jelentő bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot sztoikus bölcsességgel fogadjuk el úgy, mint az életünk megváltoztathatatlan részét.
  • Vegyük észre, ha a kellemetlen érzéseink elől káros szokásokkal próbálunk elmenekülni, és
  • Figyelmünket fordítsuk arra, hogy a jövőre felkészítő terveket dolgozzunk ki, és valósítsunk meg azokat.
  • Tanuljunk a végrehajtásból és közben próbáljuk meg élvezni az „utazást”!

 

A kígyós példánál maradva, ha elhívnak kirándulni és megjelenik bennünk a kígyókkal való lehetséges találkozás okozta aggodalom, akkor vegyünk fel bakancsot, húzzunk hosszúnadrágot, olvassunk utána, hogy ahova megyünk, ott van-e egyáltalán kígyó. A cselekvésen való gondolkodás, a cselekvés csökkenti a szorongást és növeli motiváltságunkat. Ha felkészülünk a várható veszélyekre, nagyobb valószínűséggel fogjuk szorongás helyett élvezni a kirándulást!

Ha szorongunk az egészségünk, az egészségügy helyzete miatt, akkor kezdjünk törődni az egészségünkkel, sportoljunk, figyeljünk a táplálkozásunkra.
Ha szorongunk a cégünk jövője miatt, akkor ismerkedjünk meg az innováció eszközeivel és kezdjünk el olyan új megoldásokon gondolkodni, amelyek segíthetnek a várható kihívások megválaszolásában.

 

Könnyű megtanulni a szorongás kezelését?

Nem! Viszont érdemes! Szerzőnk a filozófus Søren Kierkegaard-ot idézi, aki szerint „Ha megtanulsz megfelelően szorongani, mindent megtanultál!”

Ha többet akarsz megtudni a kellemetlen érzések menedzseléséről, akkor várunk a „Légy eltéríthetetlen a céljaidtól” című egyéni online képzésünkre, vagy a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?” csoportos tréningünkön.

 

Kérdésünk Hozzád, kedves olvasó:

  • Te, mi miatt szorongsz a legtöbbet?
  • Szerinted segít vagy árt a szorongás?
  • Te megtanultál már megfelelően szorongani?

 

Az alábbi írásainkat ajánlom még a figyelmedbe:

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .