Káros a túl sok empátia a vezetői munkában - vezetőképzés, művezetőképzés, műszakvezető képzés

Káros a túl sok empátia a vezetői munkában?!

Valóban káros a túl sok empátia a vezetői munkában?

Amikor vezetői tréningjeinken előkerül az empátia a vezetői munkában témakör, szinte minden alkalommal van olyan vezető, aki szenvedélyesen érvel amellett, hogy a túl sok empátia káros! Miért? Mert a túl sok empátiát kihasználják a dolgozók! A többség egyetértően bólogat és a „Láttad, kik dolgoznak itt?” kérdés is előkerül.

Szerencsére olyan vezetők is vannak, akik ugyanabban a gyárban, ugyanannál a cégnél dolgoznak és szerintük empátia nélkül nem lehet a dolgozókat vezetni. Szerencsés ez a helyzet, mert különböző nézőpontokat tudunk megismerni – és mi másért lenne manapság jó egy vezetői tréning? Nem kell messzi külföldről példákat és kutatási eredményeket felhoznunk, hanem hazai környezetben eredményes vezetők különböző nézőpontjait tudjuk megérteni, szintetizálni, illetve tudnak a résztvevők egymástól tanulni.

Mi az empátia - túl sok empátia a vezetői munkában - vezetőképzés, művezetőképzés, műszakvezető képzés

 

Miből gondolod, hogy káros a túl sok empátia a vezetői munkában?

A kérdés után történeteket várunk és kapunk is. Szeretnénk azt is megérteni, hogy a történeteket hogyan értelmezi a vezető, abból milyen következtetéseket von le magának.

Szinte minden cégnél hallunk hasonló történetet: „Elengedtem a dolgozót rendkívüli szabadságra, hogy beteg a gyermeke, kutyája, anyósa. A munkából hazafelé menet meg azt láttam, hogy a haverjaival együtt vidáman üldögél a söröző teraszán.”

A vezető tényleg megértő, empatikus volt és nagy valószínűséggel ezzel visszaélt a dolgozó. Lehet, hogy hazudott is neki. A történetből milyen következtetést lehet könnyen levonni? Bizony könnyen le lehet vonni az a következtetést, hogy „ezekkel” nem lehetsz empatikus, mert át fognak vágni!

Az elménk működését ismerve azonban azt is tudhatjuk, hogy az érzelmi agyunk nem átlagol! Sajnos egy-két ilyen fájó eset után már kialakulhat egy vezetőben az a következtetés, hogy nem érdemes lágyszívűnek lenni a dolgozókkal, mert azok úgyis a szemedbe hazudnak és csak átfognak b..ni!

A vezetőktől hallott történetek alapján az a tapasztalatom, hogy:

 

Kétféle úton jut el valaki oda, hogy meggyőződésévé váljon, hogy káros a túl sok empátia a vezetői munkában.

 

Mi történik hosszútávon, ha egy vezető sommás negatív ítéletet alakít ki a dolgozókról?

A legártalmasabb következmény, hogy a dolgozókat egy „masszaként” észlelő vezető nem veszi észre a becsületes dolgozók erőfeszítéseit. Hideg, hivatalos kapcsolatot alakít ki velük. Kevés vagy semmi pozitív visszajelzést nem ad nekik, mondván „a rendőr sem dicsér meg, ha átmész a zöldön”. Ezek a vezetők nem kapnak a jó emberi kapcsolatokból származó megújuló energiaforrást és hosszútávon kiégnek. Sajnos ez egy tipikus vesztes-vesztes helyzet!

 

Hogy gondolkodik az a vezető, aki szerint fontos az empátia a vezetői munkában?

A megfigyeléseim azt mutatják, hogy aki szerint fontos az empátia a vezetői munkában, az nem kezeli egységes tömegként a dolgozókat. Őt is átvágja egy-egy dolgozó, – ami természetesen neki is rosszul esik, – de abból nem von le általános és örökérvényű következtetéseket. Az empatikus vezető az esetet megbeszéli az adott dolgozóval, sőt a jövőbeni hasonló esetek elkerülése érdekében az elvárásait is megerősíti a beszélgetésük során.

A képzett vezető ismeri a munkahelyi drámákat és azt is tudja, hogy a dolgozók ösztönösen rájátszanak az „áldozat” szerepre, hogy a vezetőből empátiát, megértést, együttérzést és a „megmentő” szerepét hívják elő.
A képzett vezető empátiája arról szól, hogy megérti a dolgozó ezen ösztönös viselkedését. Ezért nem kapja fel a vizet, nem értékeli úgy a helyzetet, hogy „ezek direkt át akarnak verni”, „a szemembe hazudnak”. Mivel nem kapja fel a vizet, nem veszi fel a „megtorló/észosztó” szerepét és így nem játszák el a munkahelyi drámaháromszög tipikus forgatókönyvét.

Azon vezetők, akik szerint fontos az empátia a vezetői munkában, megértőek maradnak, de ettől még nem adják fel a szakmai elvárásaikat, a szabályokat. Mivel minden dolgozót külön-külön értékelnek, észreveszik azokat, akik tesznek a csapatért, és azt vissza is jelzik nekik. Velük jobb minőségű lesz a kapcsolatuk, és több megújuló energiát kapnak a dolgozóktól. Tőlük hallják azokat a motiváló mondatokat, hogy „Csak azért vagyok még itt, mert te vagy a vezetőm!” Az empatikus vezető tud erős és emberséges lenni.

 

Van-e árnyoldala annak, ha egy vezető empatikus, és az empátiát tudatosan használja a vezetői munkájában?

Természetesen van! Az empatikus vezetőt is megviseli, ha nem azt kapja a dolgozóktól, a vezetőitől, amit ő ad bele a kapcsolatukba. Ha egy vezető meg akarja őrizni az empátiáját, akkor tudatosan figyelnie kell arra, hogy feltöltődön. Tudatosan kell figyelnie egészségére, mentális egészségére, hogy hosszútávon ne égjen ki, hogy megmaradjon pozitív energiát sugárzó vezetőnek.

 

Vezető barátaim! Törődjetek a feltöltődésetekkel, hogy tudjatok segíteni a dolgozóknak.

A társadalmunk elég alaposan kiszervezte Nektek azt a feladatot, amit elvileg a családoknak és az oktatási rendszernek kellene elvégeznie, annak érdekében, hogy érett dolgozók jelenjenek meg a munkaerőpiacon. Nektek kell megtanítani a dolgozókat csapatban dolgozni, „elviselni” egymást, problémákat megbeszélni, hibázásokat beismerni stb. Nektek kell megtanítani őket arra is, hogy igényesek legyenek a munkájukra. Ugyancsak a Ti feladatotok, hogy a cég minden változását megértessétek a dolgozókkal. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy minden nap hozni kell a „számokat”!

Kemény dió. Mi minden erőnkkel és megszerzett tudásunkkal, képzésekkel, mentorálással igyekszünk támogatni Benneteket ebben az egyre nehezebb munkában.

 

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

  • Szerinted káros a túl sok empátia a vezetői munkában?
  • Voltál már olyan helyzetben, amikor visszaéltek az empátiáddal? Hogyan kezelted ezt a helyzetet?

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Fektess magadba - vezetőképzés műszakvezetők, csoportvezetők részére

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .