Ez ma a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában - vezetőképzés

Ez ma a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában!

Mi manapság a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában?

Nos, manapság a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában a dolgozói morál, a dolgozók munkakedvének fenntartása. Honnan tudjuk? Maguktól a művezetőktől.

A „Mi a legnagobb kihívás a műszakvezetői munkában?” kérdést évek óta feltesszük a műszakvezetőknek szóló vezetői tréningjeinken, stresszkezelő programjainkon. A válasz természetesen függ attól, hogy ki kezdő, ki tapasztalt vezető, mekkora csapatot vezet, mekkora a szervezet, pl. hány műszak van, hányféle egységgel kell együttműködnie. Az elmúlt években elég tipikus válaszokat kaptunk.

A Covid utáni időszakban képzéseink résztvevői szerint a gyakori prioritásváltások, a komplexitás, a VUKA világ menedzselése menedzselése volt a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában. Mára a dolgozói morál fenntartása vette át a dobogós helyet!

A dolgozói morál fenntartása a legnagyobb kihívás a frontvonali vezetők munkájában - vezetőképzés

 

Miért a dolgozói morál fenntartása a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában?

A műszakvezető barátaink szerint ma a dolgozók növekvő bizonytalanságban érzik magukat. A munkahelyeiken is látják, hogy akadozik a termelés. Van, hogy valami miatt, pl. anyaghiány miatt nem tudnak dolgozni, így megjelent a munkahely elvesztése okozta stressz. A dolgozók saját életükben megtapasztalják az inflációt, az energiaárak növekedését, tehát a saját életükben is megnövekedett a stressz.

A megnövekedett stressz több konfliktust, több nehéz beszélgetést okoz, és a dolgozók többször keresik meg kérdéseikkel a közvetlen vezetőiket. Gyakran olyan kérdésekkel, amelyekre a műszakvezető sem tudja a választ: Meddig lesz munkánk? Lesz-e munka, lesz-e fizetésemelés?

A stressz következtében egyre többször máshol járnak a dolgozók gondolatai, tehát nő a hibázás mennyisége, a hibák számonkérésének a száma.

Summa summárum, teljesen érthető, hogy a dolgozói morál fenntartása lett a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában.

Vezetőképzés - a dolgozói morál fenntartása a legnagyobb kihívás a frontvonali vezetői munkában

 

Azoknak, akik nem tudnak részt venni a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?” című képzésünkön, röviden összefoglalom, hogyan segítjük a műszakvezető kollégákat a legnagyobb kihívás megválaszolásában.

 

1, Fogadd el, hogy most ilyen a külső gazdasági környezet!

Érdemes úgy felfognod a mai válságot, hogy az emberiség egyrészt a válságokon keresztül fejlődik, másrészt a fejlődés a komplexitás irányába halad. Azaz mindig egyre nehezebb, egyre összetettebb problémákat kell megoldanunk. Kérlek, fogadd el ezt a helyzetet. A sztoikus filozófia ebben sokat tud segíteni. Itt, és itt tudsz feltöltekezni a sztoikusok bölcsességéből.

Persze mindig vannak olyanok, akik nem tudják elfogadni a valóságot és mindig könnyebb lesz a problémákat a szőnyeg alá söpörni, összeesküvés elméleteket gyártani, és remélni, hogy visszajön az aranykor.

 

2. Csökkentsd a belső energiaveszteségedet!

A dolgozói morál fenntartása lett a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában. Ezt akkor tudja egy közvetlen vezető jól megválaszolni, ha nem stresszeli magát feleslegesen, ha rend van a belső világában. Aki nem tanulja meg kezelni a saját stresszét, az is lehet eredményes a dolgozókkal való kommunikációban, kérdéseik megválaszolásában, konfliktusaik megoldásban, de az rengeteg mentális, érzelmi energiába kerül.

Ma sokat foglalkozunk az energia hatékony felhasználásával. Itt az idő, hogy a vezetők foglalkozzanak a saját energia-hatékonyságukkal, különben pont a szeretteikre nem marad már energiájuk! Ha meg akarod tanulni, itt a lehetőség!

 

3. Töltsd fel belső energiáidat megújuló energiaforrásból!

Ha kifáradt, kiégés közelébe jutott a műszakvezető, akkor nem lesz képes a legnagyobb kihívás megválaszolására, nem lesz képes erősen és emberségesen vezetni munkatársait. Aki szélmalomharcként éli meg a munkáját, az nem lesz hosszú távon eredményes.

A műszakvezetői munka része kell hogy legyen, hogy a vezető megtervezze saját maga feltöltődését. Megújuló energiát kaphat a vezető, ha jó kapcsolatokat tud kialakítani maga körül, ha megtalálja a munkájában az értelmet, ha hibázásait úgy éli meg, mint tanulási lehetőséget. (Most csak a legfontosabb megújuló erőforrásokat említettem, de ha érdekel a téma, várunk programunkon.)

A vezető megújuló energiáit elsősorban magában, belső világában találhatja meg, miközben a műszakvezető barátaink a kézzelfogható külső világ bajnokai. Mérnökként kezdtem dolgozni és emlékszem, milyen csodabogárnak néztek szüleim, kollégáim, amikor elkezdtem önismereti tréningekre járni. Ma azonban már nem kell csodabogárnak lenni ahhoz, hogy elkezdjük keresni magunkban a belső, megújuló energiaforrásainkat.

 

Összefoglalás:

Kedves műszakvezető barátaim! Szeretnélek meggyőzni Benneteket! Ahhoz, hogy a műszakvezetői munkában a legnagyobb kihívást megválaszolhassátok, a legnagyobb erőforrások (bocs, és a legnagyobb akadályok is) Bennetek vannak! Fedezzétek fel! Mi szívesen támogatunk mindenkit a felfedező úton!

A dolgozóknak, feletteseidnek, a cégednek erős, energikus és emberséges vezetőre van szüksége.

Ha a vezető fejlődik, mindenki nyer!

 

 

Kérdésem Hozzád kedves Olvasó:

  • Te szerinted mi manapság a legnagyobb kihívás a műszakvezetői munkában?

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

 

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .