Örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában - vezetőképzés - művezetőképzés - műszakvezető képzés

Örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában

Miért fontos örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában?

 

Azért fontos örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában, mert a mai munkahelyeken a nehézségekből van a legtöbb. Persze jó lenne könnyen, gyorsan, minimális erőfeszítésekkel sikereket elérni. Az ilyen sikereket azonban általában nem erőfeszítések révén érjük el, hanem vagy a véletlenen múlnak, vagy pedig a kapcsolati hálónk etikátlan kihasználásából adódnak.

Nekünk embereknek az az evolúciós előnyünk a többi élőlénnyel szemben, hogy jobban tudunk adaptálódni a környezetünk állandóan változó kihívásaihoz, mint a többi faj. Ha elpuhányolunk, elveszítjük ezt az adaptációs készségünket.

 

Kedves olvasónk! Neked mik a tapasztalataid a nehézségekkel való megküzdéssel kapcsolatban? Nekünk az alábbiak:

Vezetői tréningjeinken, a mesterképzéseken azt tapasztaljuk, hogy a legkiválóbb művezetők, műszakvezetők, mesteremberek nem riadnak vissza a nehézségektől, sőt szeretik azokat.

A képzéseinken résztvevő rangidős dolgozók is azt vallják, úgy szerezték meg a tudásukat, hogy a „mély vízbe” kerülve keményen megküzdöttek azért.

Amikor tréningjeinken a csapatoktól sikertörténeteket kérünk, az esetek zömében a nehézségekkel való sikeres megküzdésről szólnak a történeteik.

Örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában - művezető képzés - középvezető - műszakvezető

 

 

Kiváló eredményeket elérő sportolók könyveiből azt olvasom ki, azt hallom ki, hogy szeretik a kihívásokat, nehézségeket.

Nemrég jelent meg Ann HiattBet on Yourself” című könyve. Ann Hiatt Jeff Bezos, Melissa Mayer és Eric Schmidtnek volt közvetlen munkatársa, asszisztense. Könyvében az fejti ki, hogy az Amazon és a Google felső vezetői azt vallják, sőt a cégkultúrájuk is azt támogatja, hogy az alkalmazottak szeressék meg a nehézségekkel való megküzdést. A nehézségekkel való megküzdés táplálja a fejlődést, az innovációt és ez fog versenyelőnyhöz vezetni mind az egyének, mind a cégek esetében.

A boldogság titka, hogy megtanuljunk örömöt lelni a nehézségekkel való megküzdésben - művezetőképzés - középvezető képés

 

Miért olyan nehéz örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában?

Mert a nehézségekkel való találkozást stresszként éljük meg és könnyen elkezdünk ösztönösen viselkedni. Elkezdünk menekülni a stressz okozta kellemetlen érzések elől. Átgondolatlan, tűzoltó beavatkozásokat teszünk, másokat kezdünk el vádolni a nehézségekért.

A fogyasztói társadalom marketingesei nagyon jól ismerik ezt a jelenséget és rengeteg terméket, szolgáltatást eszeltek ki a stressz okozta kellemetlen érzésektől való gyors megszabadulásra.
Alkohol, vásárlás, sorozatok, könnyű szórakozások, drága hobbik – mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő stresszcsökkentő módszert. Ezek a megoldások ráadásul még a GDP növekedéséhez is hozzájárulnak.

Persze könnyű vádolni a fogyasztói társadalmat, de a fogyasztói társadalom csupán csak kihasználja emberi gyarlóságainkat.

Az ókori világ lakóiban is megjelentek a kellemetlen érzések, amikor nehézségekkel találkoztak. Akkor azonban a kor filozófusai, pl. a görög filozófusok úgy fogták fel a nehézségeket, hogy azokat az Istenek küldik, hogy megerősítsenek bennünket. Mai fogalmakkal élve az Istenek az edzőink, akik egyre nagyobb feladatokat adnak, hogy egyre jobbak legyünk. Érdemes tehát elfogadni a nehézségeinket.

Hogyan tudunk örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában - vezetőképzés - művezetőképzés - műszakvezető képzés

 

Hogyan tudunk örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában?

Az érzelmi intelligenciánkat hívhatjuk segítségül. Többször érveltem már e mellett.

 • Észre kell vennünk magunkban, ha a nehézségek hatására megjelennek bennünk a kellemetlen érzések.

 • Meg kell figyelnünk, hogy mik az első gondolataink a helyzettel kapcsolatban. Ilyenkor könnyen áldozatnak érezzük magunkat, esetleg úgy értékeljük, hogy túl nagy nekünk a feladat és alkalmatlanok vagyunk rá.

 • Ha észrevettük ezeket a gondolatainkat, akkor ügyes mentális játékokkal kicserélhetjük gondolatainkat olyanokra, amelyek támogatják a megküzdést. Segíthet a Carol Dweck féle fejlődő gondolkodásmód elsajátítása is: arra gondolunk, hogy a nehéz feladatok elvégzése révén fejlődhetünk.

 

Még egy fontos tanács – Jól válaszd meg küzdelmeidet!

Igen, vannak olyanok, akik megtalálják az örömöt a nehézségekkel való megküzdés folyamtában. A megküzdés mellett ők még abban jók, hogy jól választják meg küzdelmeiket. Ha úgy érzik, hogy cégük, feletteseik kihasználják azt, hogy ők nem riadnak vissza a nehézségektől, vagy nem tartják értelmesnek azt a célt amiért harcolniuk kell, akkor más kihívásokat keresnek.
Ma már szerencsére új szakmát, új céget, új országot, új földrészt, lassan már új bolygót is választhatunk.

 

Mit tudsz tenni, ha egyedül nem boldogulsz a nehézségekkel való megküzdés megszeretésében?

Olvass, hallgass podcastokat. Minden sikeres sportoló, üzletember végigment ezen a tanulási folyamaton, érdemes elolvasni, meghallgatni az ő történeteiket.

Mi is tudnunk támogatni. Javaslom a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?” című tréningünket, illetve a „Légy eltéríthetetlen céljaidtól!” című online egyéni képzésünket.

 

Kérdésem Hozzád, kedves hallgató:

 • Te mennyire barátkoztál meg, mennyire szeretted meg a nehézségekkel való megküzdés folyamatát?

 • Milyen mentális játékokkal kezeled negatív gondolataidat?

 • Hogyan menedzseled a kellemetlen érzéseidet annak érdekében, hogy újra energiával telt állapotba hozd magadat?

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Fektess magadba - vezetőképzés műszakvezetők, csoportvezetők részére

2 thoughts on “Örömöt találni a nehézségekkel való megküzdés folyamatában”

 1. Az internetes világban a Edge és a Chrome a két örömforrása a bolggernek. A velük való sikeres megküzdésre gondolok! Még szerencse, hogy a ChatGPT negy segítségünkre lesz!
  No, ez az öröm már nekem is sok!

 2. A bejegyzést olvasva arra jöttem rá, hogy a gondok tulajdonképpen egy kiapadhatatlan örömforrás 🙂
  Azért olykor én szünetet is szeretek tartani két öröm között.
  A fenti két mondatból nyilván kiderül – van még mit elsajátítanom, és ehhez Sándor mindig kedvet is csinál!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .