A negatív érzés haszna a vezetői munkában - vezetőképzés - művezetőképzés - műszakvezető

A negatív érzés hasznos a vezetői munkában!

Elsőre biztosan nehéz elhinned, hogy a negatív érzés hasznos a vezetői munkában!

A negatív érzés hasznos, mert éberebbé tesz.

Ha megjelenik benned egy negatív érzés, az azért kellemetlen, azért „fáj”, hogy a figyelmed központjába kerülhessen.

Képzeld el, mi lenne, ha nem okozna fájdalmat, ha hozzáérsz a forró tűzhelyhez? Valószínűleg nem rántanád el a kezedet és jobban megsérülnél. Az a javaslatom, hogy a vezetői munkában megjelenő negatív érzéseket is így fogd fel. Segíteni akarnak! A mentális egészséged megtartáshoz fontos, hogy megismerd a negatív érzések természetét.

 

Mik a leggyakoribb negatív érzések a vezetői munkában?

A stresszkezelő programjaink és az érzelmi intelligencia tréningjeink tapasztalatai alapján a düh, a félelem és a szomorúság a dobogósok. Sokan a stresszt említik negatív érzésként, de ahogy több írásunkban is kifejtettük, a stressz nem érzés, hanem egy biológiai reakció a külső környezet kihívásaira. E biológiai reakció közben persze különböző negatív érzések megjelenhetnek bennünk.

 

A düh, mint negatív érzés hasznos, mert energiát ad.

Ha megtanulod a dühödet észrevenni, ha megtanulod a düh adta energiát hosszan égő, kontrollált tűzzé alakítani, akkor lesz energiád, kitartásod a legnehezebb kihívásokkal megküzdeni. Ha dühít, hogy a csapatod nem tud egy visszatérő problémával boldogulni, akkor addig nem nyugszol, míg a probléma végére nem jársz.
Közben megtanulsz pár problémamegoldó technikát, levezényelsz pár közös problémamegoldó beszélgetést. A problémamegoldó megbeszélések levezetése közben jobban megismerheted munkatársaidat, megtanulod, hogyan kell kezelni a beszélgetés alatti reakciókat. A végén meg mindenki örül, mert megoldódott a probléma.

A negatív érzés haszna a vezetői munkában - a düh menedzselése - vezetőképzés - művezetőképzés

 

Anyai nagyapám asztalosüzemét a II. világháború végeztével az akkori politikusok államosították. Még mindig dühöt érzek, amikor emlékeimben megjelenik nagyapám keserűségtől teli tekintete. Ez a düh még mindig bennem van és fel-fel erősödik amikor igazságtalanságot tapasztalok vagy amikor egy-egy autokrata, esetleg machiavellista vezetővel találkozom. Ez a düh még mindig ad energiát ahhoz, hogy vezetőképzéseinken szenvedélyesen népszerűsítsem az emberek bevonására építő vezetői stílust.

 

A félelem, mint negatív érzés hasznos, mert megvéd a meggondolatlan cselekedetektől és alapos felkészülésre késztet.

Jó, ha a dolgozók félnek attól, hogy benyúljanak egy mozgó gépbe, vagy egy feszültség alatti berendezésbe. A tapasztalataim szerint a frontvonali vezetők, középvezetők leginkább a felettesek előtti nyilvános szereplésektől félnek. A vezetők kis része ezt a félelmet motivációként használja fel. Jelentkeznek egy prezentációs tréningre, gyakorolják, hogyan kell emberek előtt szerepelni és így egyre jobbak lesznek benne. Ha jobban szerepelnek vezetőik előtt, akkor több támogatást tudnak kiharcolni a csapatuknak, jobban el tudják „adni” az ötleteiket, végső soron sikeresebbek lesznek.

A negativ érzés haszna a vezetői munkában - a félelem mint motiváció forrás - vezetőképzés - művezetőképzés

 

A szomorúság, mint negatív érzés hasznos, mert arra késztet, hogy visszavonuljunk, reflektáljunk, feltöltődjünk energiával.

Egy csoportvezető barátom jelentkezett a művezetői pályázatra, de nem őt választották. Előszőr dühöt érzett, majd sokáig szomorkodott. Szomorkodás közben elkezdett azon gondolkodni, vajon milyen hiányosságai miatt nem őt választották. Majd elkezdett információkat gyűjteni arról, hogy mások mit látnak benne erősségként és mit gyengeségként. Megkérdezte a HR-es kollegákat, vezetőtársait, feletteseit, majd elkezdte tudatosan fejleszteni magát. Tréningekre járt, könyveket olvasott, podcastokat hallgatott. Két év múlva pedig felkérték egy középvezetői szerepre.

 

Összefoglalva: A negatív érzés hasznos a vezetői munkában!

Ma egyébként sok szakértő szerint és pl. dr. Joan Rosenberg nagyszerű előadásában és kihagyhatatlan könyvében nem is a negatív érzések megfogalmazást használja, hanem kellemetlen érzésként beszél róluk.
A negatív érzések hasznát csak akkor tudjuk élvezni, ha megtanuljuk a negatív érzéseinket kezelni. Ha jobban akarod menedzselni a kellemetlen érzéseidet, akkor javaslom dr. Rosenberg könyvét, illetve előadását.
Ha még több támogatást igényelsz, akkor javaslom a „Légy eltéríthetetlen a céljaidtól” című egyéni online képzésünket, vagy a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?” című csoportos tréningünket.

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó:

  • Te mennyire tanultad meg menedzselni a negatív érzéseidet?
  • Milyen módszer, mentális játék vált be a legjobban?
  • Van saját példád arra, amikor a negatív érzés hasznos a vezetői munkában?

 

Az alábbi írásainkat ajánlom még a figyelmedbe:

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Stresszkezeles-mentalis-ero-fejlesztes-jol-let-fokozas-well-being
 

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .