Vezesd magadat mielött másokat akarsz vezetni - művezetőképzés - középvezető képzés

Vezesd magadat, mielőtt másokat akarsz vezetni!

Vezesd magadat! Rendben van, de mit jelent ez, miért fontos és hogyan kell csinálni?

Mit jelent az, hogy vezesd magadat!?

A vezesd magadat azt jelenti, hogy képes vagy

  • saját érzéseidet, gondolataidat befolyásolni,
  • cselekedeteidet irányítani,
  • annak érdekében, hogy elérd azokat a céljaidat
  • amelyek elégedetté, boldoggá tudnak tenni!

Végül is szüleid is ezt kívánják neked, de lehet, hogy nem tudnak kézikönyvet adni hozzá. A fogyasztói társadalom azt sugallja, hogy a fogyasztáson keresztül jutsz el az elégedettséghez, a boldogsághoz. Sajnos azonban elég sok statisztika pl., a magányosok, depressziósok, alkoholisták, öngyilkosok számának az alakulásáról azt mutatja, hogy nem a növekvő fogyasztás a királyi út az elégedettséghez, boldogsághoz. A királyi út a boldogsághoz az, ha megtanulod vezetni saját magadat!

Miért fontos, hogy vezesd magadat?

Természetesen lehetsz más követője! Minden korban voltak valós értékkel bíró és önjelölt „nagy” emberek, akik azt hirdették, ha őket követed, akkor elégedett és boldog lehetsz. A mai kutatások azonban azt mutatják, több motivációt és szenvedélyt kapsz, ha a saját magad által választott célokat követed. Ha azért csinálsz valamit, mert te döntöttél, hogy azt akarod csinálni, nem pedig valaki azt mondta neked, hogy csináld azt, amit ő mond. Nagyobb valószínűséggel fogsz következetesen és a legjobb tudásod szerint cselekedni, ha saját céljaidat követed.

A vezesd magadat elv annak az elfogadása, hogy mindannyian egyediek vagyunk, egyedi DNS-el, egyedi ujjlenyomattal, egyedi sorssal.

A vezesd magadat annak az elfogadása, hogy neked kell fáradtságos munkával kibontakoztatnod a benned szunnyadó adottságokat.

Sokat segít ebben, ha merítesz mások, az előző generációk gazdag tudásából, sikereiből és kudarcaiból, de a „szívást”, a megküzdéseket, az erőfeszítéseket nem delegálhatod, nem úszhatod meg. Viszont az örömeid erősebbek, tartósabbak lesznek, mint a pénzért vett örömök.

Vezesd magadat mielött másokat akarsz vezetni - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

Ha vezető vagy és nem autokrata módon akarsz másokat vezetni, akkor az emberek bevonására a legerősebb eszközöd a példamutatásod lesz. Ha magadat tudod vezetni, akkor példát is mutatsz a környezetednek, beosztottjaidnak arról, hogyan kell önállóan, a saját életükért, feladataikért felelősséget vállalva élni.

Mi főleg frontvonali vezetőkkel, csoportvezetőkkel, művezetőkkel, műszakvezetőkkel dolgozunk együtt. Tőlük gyakran halljuk, a következő mondatot: „Minél nagyobb rend van a belső világodban, annál nagyobb a rend a külső világodban!” Ők lassan, sok trial-error (próba-szerencse) tanulás révén alakították ki ezt a belső rendet. Szerencsére a mai tudásunkkal felgyorsítható a belső rendünk kialakítása.

 

Hogyan vezesd magadat? Mi a négy legfontosabb összetevő?

Hát bizony meg kell tanulnod pár játékszabályt. Vegyük sorba ezeket:

 

1. Önismeret.

Meg kell ismerned, mire vagy „behuzalozva”, mik az adottságaid, mik a főbb értékeid, hogy aztán ezekre alapozva tudj célokat kitűzni magadnak.

 

2. Érzelmi intelligencia és annak mind a négy része:

Éntudatosság. Meg kell tanulnod észrevenni, megfigyelni milyen érzések és gondolatok kavarognak benned. Ha már észreveszed, akkor jöhet a következő tanulási terület, az

Önszabályozás. Meg kell tanulnod befolyásolni érzelmeidet, gondolataidat és irányítani cselekedeteidet. Ha tudod, mik a legfőbb értékeid, céljaid és arra alapozva cselekszel, akkor megőrizheted motiváltságodat, fizikai és mentális egészségedet.

Társas tudatosság, empátia. Ha már magadban észreveszed az érzelmeidet, akkor elkezdheted fejleszteni az empátiádat és megfigyelni mások érzelmeit. Ha már jól olvasod mások érzelmeit és tudod a saját érzéseidet, gondolataidat befolyásolni, akkor elkezdheted megtanulni, a

Társas kapcsolataid befolyásolását. Ebben az asszertív kommunikáció szemlélete, eszközei lesznek nagy segítségedre.

 

3. Szaktudást is kell gyűjtened céljaid eléréséhez.

Ha lakatos vagy, akkor meg kell szerezned a lakatoláshoz szükséges szaktudást, ha vezető vagy, akkor az emberek vezetéséhez kell szaktudást szerezni. Szaktudást összegyűjthetsz a tanulmányaid során. Ma már szerencsére számos munkahely belső képzésekkel, tréningekkel támogatja a szaktudás fejlesztését. A szaktudás fejlesztése a többi kellékhez hasonlóan egy élethosszig tartó folyamat. És végül még egy valami kell ahhoz, hogy a saját életedet tudd vezetni:

 

4. Önreflexiós szokások kialakítása.

Az önreflexió alapja az éntudatosság. Érdemes szokásokat kialakítanod magadban, hogy értékeld a benned és a veled történteket. David Allen, az idő és az energiagazdálkodás guruja azt mondja, hetente nézd át projektjeidet. Nézd meg, hol tartasz azokban, mit tanultál és mik lesznek a következő lépéseid, melyek a céljaidhoz vezetnek.
A boldogság kutatások azt javasolják, és én is azt javaslom, hogy minden nap végén csinálj egy rövid önértékelést.
BJ Fogg az Apró szokások sikerkönyv írója azt javasolja, hogy alakíts ki magadnak olyan szokást, aminek a segítségével ébredés után rá tudsz hangolódni a napra. Ezt is melegen ajánlom. BJ Fogg TED-es előadása, podcastjai, könyve nekem is nagy segítséget jelentett.

 

A vezesd magadat nem azt jelent, hogy légy önző és csak magaddal törődj.

Ha megtanultad vezetni magadat, akkor készen állhatsz arra, hogy egy közösség hasznos tagja legyél és egy idő után vezetőként is kipróbálhatod magadat. Russel Ackoff, a rendszergondolkodás atyja szerint a komplex szociokulturális rendszerek egészséges működésének az az alapja, hogy a közösség vezetői, a közösség és az azt alkotó egyének is céltudatosak legyenek.

Meggyőződésem szerint, az, hogy tudjuk magunkat vezetni a mai szervezetek sikerének az alapja. Ha egy közösség vezetője céltudatos, de a közösség tagjai nem, akkor megágyazunk az autokrata vezetésnek. A tapasztalataim szerint (tapasztalataim elsősorban a for-profit szektorra terjednek ki) szerencsére egyre több a kiváló vezető, azonban nem szabad elhanyagolni a dolgozók, a frontvonali csapatok képzését, fejlesztését sem.

Ha a közösségek tagjai is céltudatosak, akkor lehet az, hogy az innováció, a kreatív ötletek a szervezet bármely részéről jöhetnek nemcsak az „Istenkirály”-tól, – ahogy az egyik tréningünkön hallottuk a tulajdonos-igazgató megnevezését.

 

Barátom! Állj neki önmagad fejlesztésének, vedd kezedbe a sorsodat és vezesd magadat!

Nem vagy egyedül! Ha támogatást igényelsz, akkor javaslom a a „Légy eltéríthetetlen a céljaidtól” című egyéni online képzésünket és a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?” című csoportos tréningünket. Ha a csapatodat akarod fejleszteni, akkor pedig a Kell egy örömteli csapat! képzésünket ajánlom.

 

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

  • Te mennyire vagy képes magadat vezetni?
  • Mit veszel észre a környezetedben, munkatársaid képesek saját életük vezetésre vagy mástól várják sorsuk jobbulását?
  • Egyet értesz a Vezesd magadat! elvünkkel, vagy másképpen gondolkozol?

 

Az alábbi írásainkat ajánlom még a figyelmedbe:

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .