Munka-magánélet egyensúlya vagy munka-magánélet integrációja

Munka-magánélet egyensúlya vagy munka-magánélet integrációja?

Te hogyan gondolkodsz a munka-magánélet kapcsolatáról?

A munka-magánélet kapcsolata egyre hangosabban jön velünk szembe a műszakvezetőknek, csoportvezetőként tartott tréningjeinken. Oly annyira hangosan, hogy a téma megér egy posztot.
Összefoglalom vezető barátainktól a munka-magánélet egyensúlya, munka-magánélet integrációja témakörben hallottakat. Kicsit fűszerezem a saját élettapasztalatommal, illetve szakirodalmi hivatkozásokkal.

A munka-magánélet integrációja mellett szeretnék érvelni, előrevetítve azt is, hogy annak kialakítása egy életen át tartó figyelmet és tanulást igényel. Jóllétünk, életminőségünk szempontjából viszont búsásan megtérül!

Munka-magánélet hermetikus szétválasztása


Ez elmúlt években, elsősorban a multis környezetben tartott képzéseinken azt halljuk a régóta dolgozó műszakvezetők jelentős részétől, hogy nagyon határozottan és mereven szétválasztják a munkát és a magánéletet.

Tapasztalatuk révén a munkát (elméjüket szinte „automata” üzemmódba téve) letudják. Megtanulták, hogy a munkába csak annyit tegyenek bele, amennyi szükséges. A cégen belüli problémákon már nem stresszelik magukat, mondván nagy a cég, biztos valakik már dolgoznak a megszüntetésükön.
Ha véget ér a műszakjuk, lehúzzák a kártyájukat és megszűnik számukra a cég. Jöhet az izgalmas hobbikkal tűzdelt, megérdemelt „valódi” életük, a magánélet. Ezt a magánéletet a multiknál dolgozó vezetők ma már meg is engedhetik maguknak, hisz elég jó fizetést és juttatásokat kapnak.  Ebben a felfogásban a munka pénzkereseti lehetőség. A flow-tesztjeink is ezt mutatják.

Akik viszont nem tudják megtanulni a munka magánélet hermetikus szétválasztását, sokkal több stresszt élnek át, hazaviszik a munkahelyi problémákat. Leginkább tőlük halljuk a „Ki akarok lépni a mókuskerékből!” vágyakozó mondatot.

munka-magánélet egyensúlya - munka-magánélet integrálása - középvezető képzés - Forlong Bt


A munka-magánélet hermetikus szétválasztásának megvannak a hátrányai, illetve előnyei


E felfogásnak az a hátránya, hogy akik ezt vallják, megállnak a szakmai fejlődésben. Körükben alakulhat ki a kompetenciafáradtságnak nevezett jelenség. Az életük egyharmadát kitevő munka szinte kiesik az életükből és ez az izgalmas magánélet ellenére kihat érzelmi egyensúlyukra, életminőségükre, az élettel való elégedettségükre. Előnye viszont, hogy a magánéletüket szemlátomást jól ki tudják használni.

Figyelem! A fenti megállapításaimat nem ítélkezésként mondom, sokkal inkább a gazdasági fejlődés velejárójaként, illetve trénerként a magam számára feladatként. Hogy tudok segíteni ezeknek a fantasztikus embereknek?

Ők a munka-magánélet hermetikus elválasztásával tudják feldolgozni, hogy egy nagy cégnél már nem látszik annyira a motiváltságukhoz oly szükséges munka végső értelme (lásd írásunkat) és kevés az autonómiájuk. Azt is nehéz megélniük, hogy a középvezetői beosztásból kevés művezetőnek van lehetősége az előrelepésre. A munka-magánélet hermetikus szétválasztásának „jelensége” az én értelmezésemben sokkal inkább a cégekről szól, mint a dolgozókról!

 

A munka-magánélet egyensúlya, illetve annak folyamatos keresése

Esősorban kkv-knál tapasztalom, hogy a középvezetők munkája szinte 24/7-ben zajlik. Míg a multiknál általában kevés termékkel foglalkoznak, kidolgozott folyamatok segítik a célok, a megfelelő hatékonyság elérését, addig a kkv-knál sokféle termék/szolgáltatás van. Kevesebb a bevált folyamat, így sokat kell rögtönözni. A megfelelő döntések meghozásához, a problémák elhárításához viszont az szükséges, hogy a középvezetők mindig elérhetők legyenek.

A munka és a magánélet egyensúlyát általában úgy határozzák meg, mint azt az időt, amit az egyén munkája végzésével tölt, szemben azzal az idővel, amelyet szeretteivel vagy személyes érdeklődési körökkel és hobbikkal tölt.

munka-magánélet egyensúlya - munka-magánélet integrálása - művezető képzés Forlong Bt


Azt tapasztalom, hogy a kkv-k középvezetői kétségbeesetten küzdenek a munka-magánélet egyensúlya érdekében.

Ők nagyon is tudatában vannak az egyensúly hiányának és szívesen vesznek részt készségfejlesztő, időgazdálkodási, stresszkezelési képzéseken. Ezek a képzések ideig-óráig jók lehetnek, azonban a kutya máshol van elásva.

A munka-magánélet egyensúlya trade-off kapcsolat, „Melyik ujjam harapjam?” helyzet. Ha többet áldozok a munkámra, akkor nem jut idő a magánéletemre, családomra. Ha viszont többet áldozok a magánéletemre, akkor a munkámban nem haladok. Ez a helyzet állandó egyensúlyozásra késztet és az örök lelkiismeret-furdalás alapja lehet. Egy blogger barátom írása szerint a munka-magánélet egyensúlyának a hiánya a szexuális életünkre is kihat. Ajánlom írását!

Előnye is van a 24/7-ben való elérhetőségnek. Fontosnak érezheti magát a vezető. A kkv vezetők még találkoznak a végfelhasználókkal, azok elégedettsége, esetleg pozitív visszajelzése enyhítheti a lelkiismeret furdalást.

A munka-magánélet integrálása

A munka-magánélet integrálása egy olyan szemléletmód, melynek középpontjában egy rajtam túlmutató, nemes cél áll, melynek elérését támogatja az átvilágított értékrendem. Az értékrendem alapja, hogy nem én, illetve az egom áll a gondolkodásom középpontjában. Így a sok probléma, a sok kihívás ellenére is nyitott tudok maradni másokra, a világra.

A munka-magánélet integrálása felfogásban, nem csak célról célra ugrálunk, hanem a célok az általam fontosnak tartott irányba is mutatnak. A munka-magánélet integrálásához fontos, hogy értékrendemet minden nap tudjam kamatoztatni a munkámban, a magánéletemben egyaránt, így a munka hivatássá válik. A magánéletből, a munkából is megújuló energiát meríthetünk.

Vezetőképzés - munka-magánélet egyensúlya - munka-magánélet integrálása


Vannak jó példák a munka-magánélet integrálására?!

Igen! A tréneri szakmában az a szép, hogy nálunk kiválóbb emberekkel találkozhatunk. Cégtípustól, beosztástól függetlenül találkozunk olyanokkal, akik szerintünk megtalálták a munka-magánélet integrálását. Szerencsére velük sokat tudunk beszélgetni és modellezhetjük az ő gondolkodásukat, viselkedésüket.

Náluk azt látjuk, hogy megtalálták azt a rajtuk túlmutató célt, amit szolgálnak.
Természetesen ők is küzdenek a mindennapok kihívásainak megválaszolásával, de ezt a küzdelmet nem úgy fogják fel, hogy valaki miatt „szívnak”, hanem elfogadják, hogy az élet természetes része a nehézségekkel való megküzdés.

Míg a munka-magánélet egyensúlya felfogásban a folyamatos egyensúlyozás emészti fel kognitív és fizikai energiáinkat, addig a munka-magánélet integrálása felfogásban a lényeg, hogy folyamatosan dolgozzunk a küldetésünkön. Van, amikor keveset haladunk, van, amikor sokat. Ebben a felfogásban az élet, az üzlet egy hosszútávú játék, ahogy Simon Sinek, korunk vezetői guruja hangoztatja. Az idő pedig a szövetségesünkké válik, ahogy James Clear, egy másik guru, a folyamatos fejlődés guruja vallja.

Kérdés, hogy hogyan lehet megtalálni a rajtuk túlmutató célt?

  • A tapasztalatunk szerint a legtöbb vezető, aki megtalálta a munka-magánélet integrálásának a módját, talált a kapcsolati hálójában olyan személyt, mentort, akit példaképnek tudott tekinteni. Szülők, nagyszülők, tanárok, a rokonságból valaki.
  • Van, akinek az első munkahelyválasztása volt szerencsés és nagyszerű vezetője volt.
  • Volt olyan is, aki az élete kudarcait úgy tudta feldolgozni, hogy közben megtalálta a rajta túlmutató célt.

 

Nekünk nem volt ilyen szerencsénk. Mi tudatosan tanultuk és ma is tanuljuk a munka-szabadidő integrálását.

munka-magánélet egyensúlya - munka-magánélet integrálása - műszakvezető képzés

 

Mi segít minket Forlong Bt.-seket a munka-magánélet-integritásnak megtalálásban?


Nekünk leginkább Marin Seligman PERMA modellje segített, segít. Az ő modelljének az előnye az, hogy nagyon praktikus feladatok révén juthatunk el oda, hogy átvilágítjuk értékrendünket és megkeressük a munkánkban a rajtunk túlmutató értelmet.

Ha többet akarsz megtudni a PERMA modellről, a munka-szabadidő integrálásáról, akkor ajánljuk a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?!” című programunkat, illetve online tanácsadásunkat.

Kinek hasznos, ha a vezetők megtanulják a munkát és a magánéletüket integrálni?


Természetesen nekik az érdekük, hisz jobban érezhetik magukat a bőrükben, de érdeke a családjuknak és végső soron a cégüknek is.

Eredményesebb egy cég, ha a vezetők jól érzik magukat a szerepükben, kevesebb a kiégés, fenntartható a fejlődés. Hazai kutatásokat erre nem találtam, de ha érdekel az Ipsos és a MapowerGroup oldalain számos erre vonatkozó kutatást találhatsz.

 

Kérdésünk Hozzád, kedves olvasó?

  • Te hogyan gondolkodsz a munka-szabadidő kapcsolatáról?
  • Mik a tapasztalataid a munka-szabadidő egyensúlya és a
  • Munka-szabadidő integrálása kérdéskörben?
  • Tudod miért tartják sokan Ádámot és Évát az első lúzernak?

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...