Kell-e egyáltalán egy cégvezetőnek foglalkoznia a spiritualitással?

A spiritualitás és a munkahelyi elégedettség kapcsolata

Miért fontos a spiritualitás a munkahelyen?


A spiritualitás nem azt jelenti, hogy vallásosnak kell lennünk, vagy hogy egy bizonyos hitrendszert kell követnünk. Azt jelenti, hogy értelmet és célt találunk a munkánkban, abban, hogy jó közösségben vagyunk és hogy hozzájárulunk valami nagyobbhoz, mint mi magunk!

A spirituális élet belső békét hoz azáltal, hogy megértjük, elfogadjuk helyünket, feladatunkat a világban.

Segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a munkahelyen, hogy motiváltabbak, kreatívabbak és produktívabbak legyünk, hogy kevésbé legyünk kiégettek, stresszesek és elégedetlenek.

A spiritualitás és a munkahelyi elégedettség kapcsolata - mit jelent a spiritualitás a munkahelyen - vezetőképzés, műszakvezető képzés


Számos kutató szerint leginkább a spiritualitás hiányára vezethető vissza az, hogy sokan nem élvezik a munkájukat.


A mai multinacionális munkahelyeken dolgozók már nem látják, hogy a munkájuk hogyan segíti mások életét. Sokan úgy érzik, hogy nincs befolyásuk a munkafolyamatokra, a döntésekre vagy a változásokra. Lásd az értelmes munkáról és a munka-magánélet integrálásáról szóló írásainkat.

Tréningjeinken ugyancsak sokan panaszkodnak arra, hogy rossz a munkahelyi hangulat, gyenge a közösség, nincsenek barátaik vagy bizalmasaik a munkahelyen. Ezek mind olyan tényezők, amelyek csökkentik a munkahelyi elégedettséget és növelik a lelki válság, mentális betegségek kockázatát.

 

Mi a piacgazdaság legjobb ötlete, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben?


Fogyasszunk többet, vegyünk kütyüket, kényeztessük magunkat, legyen többünk, nagyobbunk, mint a sógorunknak, sógornőnknek, a szomszédunknak, és a kollégáinknak van. Nos, a világ fejlettebb része megtapasztalta, hogy a többletfogyasztás hosszabb távon nem okoz elégedettebb életet.

Ma a jóléti társadalmak legnagyobb problémai pont a jólétből adódnak: az elhízás, a depresszió és a magányosság.

 

A spiritualitás hiánya korunk kihívása


A korábbi időkben, akár pár évtizeddel ezelőtt nem volt gond a spiritualitás hiánya, mert az emberek döntő többsége vallásos volt és hitt abban, hogy létezik egy nála nagyobb erő. Az ő akaratát elfogadva tudták elviselni a gyászt, a háborúkat, a betegségek, a szegénységet, a környezeti katasztrófákat és azt, hogy egyszer mind meghalunk.

 

Ma a vallásos eredetű spiritualitás csökkenőben van. E mellett a tudománynak hála eljutottunk a Holdra, a Marsra, legyőztük a járványt, szóval könnyű azt hinni, hogy mi emberek vagyunk a világ urai, nincs nálunk nagyobb erő!

Kell-e egyáltalán egy cégvezetőnek foglalkoznia a spiritualitással?


Igen, kell foglalkoznia, sőt nézetem szerint ez az egyik legjobb befektetés, amit tehet! Az üzleti kultúrától azonban ma még nagyon idegen a spiritualitás szó, így inkább az értelmes munka fogalmát javaslom.

E közben arra kérlek kedves vezető barátom, hogy olvass utána, hallgass bele egy-egy podcastba, ismerkedj a fogalommal. Indulásképpen javaslom dr. Lisa Miller könyvét és ezt a rövid videóját.

 

Hogyan teremthetünk egy spirituálisabb munkakörnyezetet?


Ha el akarjuk kerülni a spiritualitás szó használatát, de azt akarjuk, hogy a kérdés mégis a spiritualitásról szóljon, akkor így érdemes feltenni:

Hogyan tudunk olyan munkakörnyezetet teremteni, amelyben azt érezhetjük, hogy értelmes, érdekes, mások életét jobbá tévő célokért, jó közösségben, egymást támogatva, folyamatosan fejlődve dolgozhatunk?

Hogyan teremthetünk egy spirituálisabb munkakörnyezetet - A spiritualitás és a munkahelyi elégedettség kapcsolata - vezetőképzés

 

Ha erre a kérdésre keressük a választ a Forlong Bt. ajánlata Martin Seligman PERMA modellje, illetve Simon Sinek „Start with the Why” megközelítése.

Mind a két modellt magunkon kezdtük alkalmazni és e mellett főleg a PERMA modell megismertetésében van széleskörű gyakorlatunk a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?!” című tréningprogramunk révén. Ha érdekel, kérlek, keress meg.

 

Azoknak, akiknek még nincs idejük résztvenni a képzésünkön, összeszedtünk pár tanácsot, melyek segítségével a munkahelyeken is nőhet a spiritualitás és a munkahelyi elégedettség:

  • Keresd meg a munkádban azt, ami összhangban van az értékeiddel, erősségeiddel, érdeklődéseddel. Ha nem találod meg ezt a munkádban, akkor próbálj más munkahelyet keresni magadnak vagy teremtsd meg magadnak a szükséges körülményeket.

  • Légy nyitottabb és kíváncsibb mások iránt. Ismerd meg jobban kollégáidat, ügyfeleidet, a partnereidet. Építs bizalmat és nyertes-nyertes együttműködést velük. Osszd meg velük ötleteidet, érzéseidet, élményeinket.

  • Legyél hálás! Értékeld azt, amit kaptál, amid van. Ha szükséges, nézd meg a Brian élete című filmből a „Mit adtak nekünk a Rómaiak?” jelenetet!

  • Dicsérj meg másokat az eredményeikért és az erőfeszítéseikért egyaránt. Kérj, és ha kérnek, adj visszajelzést.

  • Légy proaktív és felelősségteljes. Tedd meg azt, ami rajtad múlik! Ne várd másoktól, hogy megoldják helyetted a problémáidat. Keresd meg a lehetőségeket a változtatásra és a fejlődésre.

  • Ha olyan jelenséggel, hatással találkozol, amit nem tudsz befolyásolni, akkor azt először is fogadd el. Ha elfogadtad, kérdezgesd magadtól „Mire akar tanítani ez a helyzet?

 

A spiritualitás nem valami, amit egyszerűen megvásárolhatunk, vagy megtanulhatunk.

A spiritualitás egy folyamat, egy „utazás”, egy életmód. A gyakorlása nem csak a munkahelyünket, hanem az egész életünket gazdagíthatja. A spiritualitás nem csak rólunk szól, hanem arról is, hogy hogyan viszonyulunk másokhoz és a világhoz. Nem csak egy válság megoldására szolgál, hanem lehetőség a fejlődésre és a boldogságra.

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

  • Te mit értesz a spiritualitás fogalma alatt?
  • Te hogyan találtad meg a rajtad túlmutató életcélt?
  • Mennyire tartod értelmesnek azt a munkát, amit végzel?
  • Te hogyan töltöd fel magad energiával?

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

Ez hozzáállás kérdése - gyakorlatorientált vezetőképzés
Önmenedzselés

Ez hozzáállás kérdése!

Ez az egész csak hozzáállás kérdése! Az „Egész csak hozzáállás kérdése!” mondatot szinte minden vezetői képzésünkön hallom, úgyhogy megérdemel egy bejegyzést. Vezetőképző programjaink fontos része,

Tovább olvasom »
Harc - Jól válaszd meg harcaidat - Műszakvezető képzés, gyakorlatorientált vezetőképzés
Önmenedzselés

Jól válaszd meg a harcaidat!

Harc!? Jól válaszd meg a harcaidat! A sok felesleges harc elveszi az energiát a fontos harcaink elől! Vezetőkkel dolgozva többször jön velem szembe a „Jól

Tovább olvasom »