Kell-e egyáltalán egy cégvezetőnek foglalkoznia a spiritualitással?

A spiritualitás és a munkahelyi elégedettség kapcsolata

Miért fontos a spiritualitás a munkahelyen?


A spiritualitás nem azt jelenti, hogy vallásosnak kell lennünk, vagy hogy egy bizonyos hitrendszert kell követnünk. Azt jelenti, hogy értelmet és célt találunk a munkánkban, abban, hogy jó közösségben vagyunk és hogy hozzájárulunk valami nagyobbhoz, mint mi magunk!

A spirituális élet belső békét hoz azáltal, hogy megértjük, elfogadjuk helyünket, feladatunkat a világban.

Segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a munkahelyen, hogy motiváltabbak, kreatívabbak és produktívabbak legyünk, hogy kevésbé legyünk kiégettek, stresszesek és elégedetlenek.

A spiritualitás és a munkahelyi elégedettség kapcsolata - mit jelent a spiritualitás a munkahelyen - vezetőképzés, műszakvezető képzés


Számos kutató szerint leginkább a spiritualitás hiányára vezethető vissza az, hogy sokan nem élvezik a munkájukat.


A mai multinacionális munkahelyeken dolgozók már nem látják, hogy a munkájuk hogyan segíti mások életét. Sokan úgy érzik, hogy nincs befolyásuk a munkafolyamatokra, a döntésekre vagy a változásokra. Lásd az értelmes munkáról és a munka-magánélet integrálásáról szóló írásainkat.

Tréningjeinken ugyancsak sokan panaszkodnak arra, hogy rossz a munkahelyi hangulat, gyenge a közösség, nincsenek barátaik vagy bizalmasaik a munkahelyen. Ezek mind olyan tényezők, amelyek csökkentik a munkahelyi elégedettséget és növelik a lelki válság, mentális betegségek kockázatát.

 

Mi a piacgazdaság legjobb ötlete, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben?


Fogyasszunk többet, vegyünk kütyüket, kényeztessük magunkat, legyen többünk, nagyobbunk, mint a sógorunknak, sógornőnknek, a szomszédunknak, és a kollégáinknak van. Nos, a világ fejlettebb része megtapasztalta, hogy a többletfogyasztás hosszabb távon nem okoz elégedettebb életet.

Ma a jóléti társadalmak legnagyobb problémai pont a jólétből adódnak: az elhízás, a depresszió és a magányosság.

 

A spiritualitás hiánya korunk kihívása


A korábbi időkben, akár pár évtizeddel ezelőtt nem volt gond a spiritualitás hiánya, mert az emberek döntő többsége vallásos volt és hitt abban, hogy létezik egy nála nagyobb erő. Az ő akaratát elfogadva tudták elviselni a gyászt, a háborúkat, a betegségek, a szegénységet, a környezeti katasztrófákat és azt, hogy egyszer mind meghalunk.

 

Ma a vallásos eredetű spiritualitás csökkenőben van. E mellett a tudománynak hála eljutottunk a Holdra, a Marsra, legyőztük a járványt, szóval könnyű azt hinni, hogy mi emberek vagyunk a világ urai, nincs nálunk nagyobb erő!

Kell-e egyáltalán egy cégvezetőnek foglalkoznia a spiritualitással?


Igen, kell foglalkoznia, sőt nézetem szerint ez az egyik legjobb befektetés, amit tehet! Az üzleti kultúrától azonban ma még nagyon idegen a spiritualitás szó, így inkább az értelmes munka fogalmát javaslom.

E közben arra kérlek kedves vezető barátom, hogy olvass utána, hallgass bele egy-egy podcastba, ismerkedj a fogalommal. Indulásképpen javaslom dr. Lisa Miller könyvét és ezt a rövid videóját.

 

Hogyan teremthetünk egy spirituálisabb munkakörnyezetet?


Ha el akarjuk kerülni a spiritualitás szó használatát, de azt akarjuk, hogy a kérdés mégis a spiritualitásról szóljon, akkor így érdemes feltenni:

Hogyan tudunk olyan munkakörnyezetet teremteni, amelyben azt érezhetjük, hogy értelmes, érdekes, mások életét jobbá tévő célokért, jó közösségben, egymást támogatva, folyamatosan fejlődve dolgozhatunk?

Hogyan teremthetünk egy spirituálisabb munkakörnyezetet - A spiritualitás és a munkahelyi elégedettség kapcsolata - vezetőképzés

 

Ha erre a kérdésre keressük a választ a Forlong Bt. ajánlata Martin Seligman PERMA modellje, illetve Simon Sinek „Start with the Why” megközelítése.

Mind a két modellt magunkon kezdtük alkalmazni és e mellett főleg a PERMA modell megismertetésében van széleskörű gyakorlatunk a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?!” című tréningprogramunk révén. Ha érdekel, kérlek, keress meg.

 

Azoknak, akiknek még nincs idejük résztvenni a képzésünkön, összeszedtünk pár tanácsot, melyek segítségével a munkahelyeken is nőhet a spiritualitás és a munkahelyi elégedettség:

  • Keresd meg a munkádban azt, ami összhangban van az értékeiddel, erősségeiddel, érdeklődéseddel. Ha nem találod meg ezt a munkádban, akkor próbálj más munkahelyet keresni magadnak vagy teremtsd meg magadnak a szükséges körülményeket.

  • Légy nyitottabb és kíváncsibb mások iránt. Ismerd meg jobban kollégáidat, ügyfeleidet, a partnereidet. Építs bizalmat és nyertes-nyertes együttműködést velük. Osszd meg velük ötleteidet, érzéseidet, élményeinket.

  • Legyél hálás! Értékeld azt, amit kaptál, amid van. Ha szükséges, nézd meg a Brian élete című filmből a „Mit adtak nekünk a Rómaiak?” jelenetet!

  • Dicsérj meg másokat az eredményeikért és az erőfeszítéseikért egyaránt. Kérj, és ha kérnek, adj visszajelzést.

  • Légy proaktív és felelősségteljes. Tedd meg azt, ami rajtad múlik! Ne várd másoktól, hogy megoldják helyetted a problémáidat. Keresd meg a lehetőségeket a változtatásra és a fejlődésre.

  • Ha olyan jelenséggel, hatással találkozol, amit nem tudsz befolyásolni, akkor azt először is fogadd el. Ha elfogadtad, kérdezgesd magadtól „Mire akar tanítani ez a helyzet?

 

A spiritualitás nem valami, amit egyszerűen megvásárolhatunk, vagy megtanulhatunk.

A spiritualitás egy folyamat, egy „utazás”, egy életmód. A gyakorlása nem csak a munkahelyünket, hanem az egész életünket gazdagíthatja. A spiritualitás nem csak rólunk szól, hanem arról is, hogy hogyan viszonyulunk másokhoz és a világhoz. Nem csak egy válság megoldására szolgál, hanem lehetőség a fejlődésre és a boldogságra.

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

  • Te mit értesz a spiritualitás fogalma alatt?
  • Te hogyan találtad meg a rajtad túlmutató életcélt?
  • Mennyire tartod értelmesnek azt a munkát, amit végzel?
  • Te hogyan töltöd fel magad energiával?

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

Az ideális csapattag
Csapatépítés

Milyen az ideális csapattag?

Mi fán terem az ideális csapattag?  A csapatépítő tréningjeink és a vezetőképzések során gyakran felmerül a kérdés, milyen az ideális csapattag. Bizonyára nem meglepő, hogy önmagát

Tovább olvasom »