Az értelmes munka és a művezetők lehetőségei 5 praktikus tanács - vezetőképzés, művezetőképzés - Forlong Bt

Az értelmes munka és a művezetők lehetősége

Az értelmes munka fontos kelléke annak, hogy jól érezzük magukat a munkahelyünkön és abban a társadalomban, amelyben élünk!

Milyen lehetősége van a művezető barátainknak abban, hogy a dolgozók értelmesnek lássák azt a munkát, amit végeznek?

5 praktikus tanáccsal tudunk szolgálni.

Mielőtt elkezdenénk boncolgatni az értelmes munka és a művezetők lehetőségei közötti kapcsolatot kezdjük azzal, hogy mi is az értelmes munka?

Az értelmes munka legegyszerűbben megfogalmazva az a munka, amiben a dolgozók

  • Azt érezhetik, hogy ők, és a munkájuk fontos
  • A munkájuk révén másoknak tesznek jót és e közben
  • Kompetensnek érezhetik magukat, azt érezhetik, hogy jó közösségben vannak és közben fejlődhetnek.
  • Valami náluk nagyobb rendszer részének érezhetik magukat.

Azt, hogy mit érzünk értelmes munkának az elég szubjektív. Függ a személyiségünktől, a világképünktől, a tanultságunktól, a kompetenciánktól, csak hogy pár összetevőt említsek.

Az értelmes munka és a művezetők lehetősége - Mi az értelmes munka - vezetőképzés, művezetőképzés

 

Ma a dolgozók nagy része nem érzi jól magát a munkahelyén!

 

Erre számtalan kutatást látok nyugati oldalakon, de azokat nem idézem, mert a hazai környezet egészen más, mint pl. egy USA-beli. Hazai validált kutatásokat nem találtam, így saját, immár három évtizedes tapasztalataimat osztom meg olvasóinkkal.

Nos, tréneri meggyőződésem szerint az egyik fontos oka annak, hogy a dolgozók jelentős része nem érzi jó magát a munkahelyen, az, hogy nem érzik azt, hogy amit csinálnak az értelmes munka lenne. Sokkal inkább azt élik meg, hogy egész nap robotolnak azért, hogy másnak profitot termeljenek.  Ez ellen nem tudsz tenni, mert ez az „élet”. Gyakran hallok ilyen megjegyzéseket amikor sori dolgozóknak tartunk csapatépítő tréninget.

Ha a dolgozók nem érzik jól magukat egy munkahelyen, sokszor nem is tudják megfogalmazni, ennek mi az oka. Ugyanakkor azt hangoztatják, ha a cég megemelné a fizetésüket, akkor „minden probléma megoldódna”. Sajnos a helyzet ennél bonyolultabb.

Miért nehéz azt látni, érezni a dolgozóknak, hogy értelmes munka az, amit végeznek?

Ma a nagyobb cégekben a munkafolyamatok olyan hosszúak, annyira fel vannak szabdalva apró részekre, hogy dolgozók sokszor nem is látják azt a végterméket, amit előállítanak. Sokszor az ő termékük beleépül egy másik termékbe, mint alkatrész. Nem találkoznak azokkal az emberekkel, akik a terméküket felhasználják. Így aztán nem tudhatják meg a végfelhasználóktól, hogy termékük miben javítja az életük minőségét.

Ezzel szemben nap mint nap azt tapasztalják, hogy mennyi problémával kell megküzdeniük. Azt tapasztalják, hogy mindenki ideges, ha nincsenek meg a napi célok.  Dolgoznának ők, de nincs megfelelő anyag, eszköz, elromlanak a gépek és ettől függ a megélhetésüket biztosító bérük is.

Nos a termelési, szolgáltatási folyamatok nem lesznek egyszerűbbek, rövidebbek.

Mit tehetnek a dolgozókat közvetlenül irányító műszakvezetők, hogy a dolgozók úgy érezzék, értelmes munka az, amit nap mint nap végeznek, amire életük harmadát rááldozzák.

Az értelmes munka és a művezetők lehetősége – 1. Minden nap éreztesd a dolgozókkal, hogy ők fontos, értékes részei a csapatnak.

A kiváló vezetőktől azt hallom, hogy ők minden nap váltanak pár szót a munkatársakkal, mindenkinek próbálnak kis pozitív energiát adni. Minden dolgozót megismernek, tudják, mik az erősségeik, milyen munkát szeretnek csinálni. Igyekeznek olyan kapcsolatot kialakítani a dolgozókkal, hogy elég legyen megkérni őket egy-egy feladatra, hogy ne kelljen utasítani őket. Nagyban hozzájárul a dolgozói elégedettséghez, ha elfogadják, tisztelik a vezetőjüket.

 

Az értelmes munka és a művezetők lehetősége – 2. Láttasd a dolgozókkal, hogy az ő munkájuk, legyen az a folyamat legkiseb része is, fontos ahhoz, hogy a végtermék elkészüljön.

A kiváló vezetőktől azt látjuk, naponta tartanak megbeszéléseket, ahol érzékeltetik, hogy miért fontos a sikerhez minden csapattag munkája. Többek közt elmagyarázzák, milyen károk történhetnek a folyamat későbbi részein, ha valaki nem tökéletesen végzi a munkáját.

Az értelmes munka és a művezetők lehetősége – 3. Mutasd be a dolgozókat érintő változások hátterét.

Miért kell terméket váltani, miért nem sikerült megjavítani a robotot, miért kell vagy éppen miért nem lehet túlórázni. E magyarázattól persze nem lesznek boldogabbak a dolgozók, de legalább nem gondolják azt, hogy „Az egyik kéz nem tudja, mit csinál a másik!”, vagy „Itt akkora a káosz a töketlen …… miatt!” Ha egy munkahelyen elkezdjük egymást, a másik egységet inkompetensnek látni, akkor előbb-utóbb megromlik a légkör, majd azt követően megjelennek a minőségi problémák.

Az értelmes munka és a művezetők lehetősége – 4. A végfelhasználó szemszögéből is magyarázd el a cégen belüli történéseket.

A dolgozóknak nehéz belátni, hogy a munkafolyamat apró hibái, hogyan érintik a végtermék működését, élettartamát, esetleg esztétikáját, illetve az hogyan hat a végső felhasználó élményére.  Pl., egy kis rozsdafoltra, egy pici zsírfoltra, horpadásra, egy kilógó vezetékdarabra könnyen mondja azt a dolgozó, hogy jó lesz az úgy!

A kiváló vezetőktől azt látom, hogy olyan példákkal érzékeltetik a kis problémák súlyát, amelyek közel állnak a dolgozók életéhez. „Képzeld el, hogy hónapokig gyűjtesz egy új telefonra. Végre sikerül megvenned, hazaviszed és amikor lehúzod a védőfóliát, a képernyő közepén egy pár milliméteres karcolást találsz. Mit szólnál akkor, hogyan éreznéd magadat?”

Az értelmes munka és a művezetők lehetősége – 5. Légy biztos abban, hogy a Te munkád is értelmes munka.

Évek óta a legjobb tudásunk szerint igyekszünk támogatni a műszakvezetők, csoportvezetők fejlődését. Le a kalappal az előtt a munka előtt, amit végeznek. Tudjuk, hogy kemény dió évek hosszú során át kiválóan végezni ezt a munkát. Különböző cégeknél dolgozva azt halljuk, hogy ma nehezebb ez a munka, mint pár évvel ezelőtt. Megértjük, hogy nehéz sok ledolgozott év után is pozitívnak maradni, energiát sugározni.

Ha ebben igényelsz támogatást, akkor javasoljuk rövid írásainkat, pl. a pihenés, a feltöltődés fontosságáról, a pozitivitásról, a kiváló műszakvezetők, csoportvezetők hozzáállásáról, szemléletmódjáról.

Ha személyes, online mentoráló beszélgetéseket szeretnél, akkor kérlek, keress meg. Ha a vezetői csapatoddal szeretnél együtt fejlődni, akkor javaslom a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?” című programunkat. Ha a saját csapatoddal szeretnél együtt fejlődni, akkor a „Kell egy pozitív csapat!”  programunkra van szükséged.

Kérdésem hozzád, kedves Olvasónk:

  • Szerinted mi az értelmes munka legjobb meghatározása?
  • Milyen összetevők kellenek ahhoz, hogy a dolgozók azt érezzék, értelmes a munkájuk.
  • Te mennyire érzed értelmesnek az a munkát, amit végzel?

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...