Tudsz változtatni - nem tudsz változtatni - vezetőképzés - vezetői tréning - változásmenedzselés

Tudsz változtatni – nem tudsz változtatni?

A tudsz változtatni – nem tudsz változtatni dilemma megértése nemcsak eredményességedet befolyásolja, de azt is, hogy hogyan érzed magadat a világban!

Biztos vagyok benne, hogy Te is töröd a fejedet, hogy a megugró infláció, az elszabaduló energiaárak közepette mit is kellene tenned, hogyan védekezhetsz, mi az, amin tudsz változtatni, mi az, amihez alkalmazkodnod kell.

Meggyőződésem, hogy a több mint 2000 éves sztoikus filozófia segítségedre lehet!

A sztoikusok azt tanították, hogy belső nyugalmunk, derűnk megőrzésének és a kilengésektől, indulatkitörésektől mentes élet feltétele, hogy:

 • ne dühítsd fel magadat, ne „rugózz”, „engedd el” azokat a dolgokat, amin nem tudsz változtatni és
 • fókuszáld a figyelmed, energiádat, cselekedeteidet arra, amin tudsz változtatni.

 

Stephen R. Covey „A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása” című könyvében újra divatba hozta ezt a sztoikus gondolatot. A mi vezetőképző programunknak is kihagyhatatlan része e megközelítés. Azonban azt is észrevettük, hogy számos félreértés övezi a tudsz változtatni – nem tudsz változtatni sztoista dichotómiát. Ezeket kísérlem meg tisztázni múltkori és mostani írásomban.

A sztoikusok két kategóriába sorolták a bennünket érő ingereket

1# Nem tudsz változtatni, nincs rá hatásod, mert nem tőled függ.

Ide tartoznak az olyan nyilvánvaló dolgok, mint az időjárás, bőr színed, hova, milyen környezetbe születtél, kik a szüleid, stb. A sztoikusok ide sorolták a „kettőn áll a vásár” típusú helyzeteket is, amikor kölcsönösen hatunk egymásra, pl. az emberi kapcsolatok alakulását is. Ugyancsak ide sorolták azokat a helyzeteket, amikor a cselekedeteid által kiváltott hatás nem csak tőled függ. Ilyen pl. az egészséged, a hírneved, a vagyonod.

Ha az ember tőle független dolgokra törekszik és nem kapja meg, akkor szerencsétlennek, áldozatnak és boldogtalannak érzi magát. Személyisége eltorzul, irigykedéstől, vádaskodástól, önsajnálattól áthatva, betegen éli le az életét. Fogadjuk el tehát azokat a velünk történő dolgokat, amelyek nem tartoznak a hatáskörünkbe!

 

2# Tudsz változtatni, a saját hatáskörödbe tartozik a változtatás:

véleményed, hozzáállásod, gondolkodásmódod, döntéseid, cselekedeteid, belső derűd, nyugalmad megőrzése, indulataid visszafogása. Az is a te kizárólagos hatásköröd, hogy erényes életet élj! A sztoikusok négy féle erényt emelnek ki:

 • Nehéz körülmények között is bátran nézz szembe a problémákkal.
 • Döntéseidet a bölcsességre, a belátásra építsd.
 • Embertársaiddal való kapcsolatban az igazságosságot tartsd szem előtt.
 • Az anyagi javak használatában mutass mértékletességet.

A tőlünk függő dolgok olyan mentális mozzanatok, amelyek a cselekvés előkészítésénél játszanak szerepet. A vélemény nem más, mint a külvilág morális szempontból releváns dolgainak, eseményeinek önmagunk számára való megjelenítése. Ezeket tudatosan kell irányítanunk!

tudsz változtatni - nem tudsz változtatni - sztoikus filozófia - vezetőképzés

 

 

Nem tudsz változtatni = feladás, belenyugvás?

Ha nincs ráhatásom az eseményekre, az nem azt jelenti, hogy fel kell tenni a kezemet, „én úgysem tudok mi csinálni”, bele kell nyugodnom a változtathatatlanba. Azt sem jelenti, hogy be kell vennem egy LSZ tablettát és csak a saját dolgommal, saját hasznommal törődni.

 

Nem tudsz változtatni = várni, hogy valaki majd megsegít?

Ha valamire nincs hatásom, azt sem jelenti, hogy tétlenül üljek és várjam, hogy majd valaki észreveszi a problémámat és majd megsegít. Jön majd az erős ember, jönnek a pályázatok, a zúnió és majd segítenek.

 

Nem tudsz változtatni = valaki direkt tesz keresztbe nekem?

Ha valami olyan külső hatás ér, amin nem tudunk változtatni, akkor könnyen elkezdünk azon gondolkodni, ki a hibás, ki a bűnös abban, ami velünk történik. Így keletkeznek az összeesküvéselméletek, az önsajnáltatás, és elkezdjük magunkat igazságtalanul megbántott áldozatnak tekinteni, esetleg lázadozni a helyzetünk ellen.

 

Tudsz változtatni – nem tudsz változtatni = közös alkotás!

Kártyajáték hasonlattal élve, az élettől, a sorstól, az istenektől, a Nagy Rendszergazdától, a véletlenek sorozata folytán megkapjuk életünk játékhoz a lapokat. A mi feladatunk az, hogy jó szívvel fogadjuk el a kapott lapokat és próbáljuk kihozni a legjobbat azokból. Érdemesebb inkább tehát az életünket közös alkotásnak felfogni: a sors biztosította körülmények és az én cselekedeteim közösen alakítják az életemet!

Tudsz változtatni - nem tudsz változtatni - Randy Pausch idézet - vezetőképzés

Tréneri tapasztalataim szerint a munkahelyeken, a magánéletben a „kettőn áll a vásár” típusú kapcsolati helyzetekben legnehezebb alkalmazni a sztoikus elveket!

Képzéseink során számtalanszor azt tapasztalom, hogy vannak résztvevők, akik meg akarják változtatni főnökeiket, vezetőtársaikat, a beosztottaikat, a vásárlókat, mert azok nem úgy viselkednek, ahogy ők szeretnék!

Megpróbálják elmondani véleményüket, de ha a másik féltől visszautasítást kapnak, akkor elkezdik kerülni őket, rossz hírüket terjeszteni, betartani nekik stb., egész széles a paletta.

Nem akarlak lebeszélni arról, hogy jobbá tedd a világot, csupán azt állítom, hogy a világ jobbá tétele nem arról szól, hogy a másik változzon meg! A sztoikusok éretlen, gyerekes viselkedésnek tartották, ha azt akarjuk, hogy a világ a mi elképzeléseink szerint működjön.

 

Akard jobbá tenni a világot, az emberi kapcsolataidat, de úgy, hogy a saját gondolkodásodat, viselkedésedet változtasd meg és maximálisan tedd meg azt, ami rajtad múlik!

Ilyen célokat érdemes kitűznöd, ha javítani akarod a kapcsolataidat:

 • Én tegyek meg mindent, hogy megértsem a partneremet, helyzetét, érzelmi állapotát, kihívásait és jelezzem is vissza neki, hogy megértettem őt.
 • Ne ítéljem meg, ne haragudjak meg a másikra azért, mert más az érdeke, máshogy gondolkodik.
 • Tegyek meg mindent, hogy be tudjam mutatni neki saját gondolkodásmódomat, saját céljaimat, érdekeimet.
 • Tanuljam meg a nehéz konfliktusos megbeszélések menedzselésének folyamatát, kommunikációs eszközeit – kérdezéstechnika, aktív hallgatás, érveléstechnika, érdek alapú tárgyalás, asszertív kommunikáció, empátia, észlelési pozíciók váltása, etikus befolyásolás, csak hogy párat felsoroljak.

Meggyőződésem, ha ezen az úton indulsz el, sokkal inkább sikerrel jársz kapcsolataid jobbá tételében, mintha azt a célt tűzöd ki magad elé, hogy a másik változzon meg!

Ha meg akarod tanulni és profivá válni a kettőn áll a vásár típusú kapcsolatok javításában, akkor javasoljuk online programunkat, illetve a „Nehéz beszélgetések menedzselésére” kifejlesztett személyes részvételt igénylő programunkat.

 

Kérdésem Hozzád kedves olvasó!

 • Mit veszel észre másokon, milyen dolgokat tesznek a „nem tudsz változtatni – tudsz változtatni” kategóriákba?
 • Te hogyan használod a tudsz változtatni – nem tudsz változtatni sztoista dichotómiát?

 

 

 

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Egyénre szabott online vezetőképzés - Forlong Bt - Héder Sándor

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .