A pihenés 7 típusa és a vezetői lét

A pihenés 7 típusa és a vezetői lét

A pihenés 7 típusát mind kiélvezhetitek vezető, műszakvezető, csoportvezető barátaim!

A „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette?” stresszcsökkentő, mentális erőt fejlesztő programunkon rendszeresen megkérdezzük a résztvevő vezetőket: Mennyire stresszes a munkád, az életed, mi stresszel, hogyan küzdesz meg a stresszel, hogyan töltöd fel magadat?

Nos, azt tapasztaljuk, hogy a vezetők kisebb része tervezi meg tudatosan a pihenését. Sokaknak csak a nyári szabadság jut eszükbe, mint pihenés, feltöltődés.

 

A mai vezetők mindennapi munkája tele van stresszorral, így érdemes a napi, hétvégi, éves pihenést tudatosan megtervezni!

Miért? Mert, ha egy stresszes helyzet után ki tudod pihenni magadat, akkor a stressz megerősíthet. Ha elmarad a pihenés, akkor a sok stressz egymásra rakódik, ami egyrészt hosszabb távon számtalan betegséghez vezethet, másrészt csökkenhet a vezetői munkád a minősége.

Ha kipihened magadat, jobb a hangulatod, jobb döntéseket tudsz hozni, jobban kezeled a konfliktusokat, jobban tudod befolyásolni a környezetedet. Érdemes időt szánni a feltöltődésed megtervezésére!

 

A pihenés fontoságát régóta tudják a vezetők, mégis keveset törődnek vele.

Ez talán természetes is, hisz vezetőként inkább az forog a fejedben, hogy hogyan oldasz meg egy problémát, mit fogsz mondani a feletteseidnek, hogyan veheted rá a csapatodat a jobb, hatékonyabb, minőségibb munkára.
Henry Ford száz éve az autógyártás hajnalán azt nyilatkozta, hogy:

„Fél évvel hamarabb kezdhettük volna meg az A-modell gyártását, ha mérnökeimnek megtiltom, hogy vasárnap is dolgozzanak.”

Ideje lenne az idézet mögött rejlő tanácsot megfogadni: az eredményességünkhöz kell a pihenés!

 

Honnan származik a pihenés 7 féle típusa?

Dr. Saundra Dalton-Smith orvos azt vette észre a betegeinél, hogy nagyon sokuknak a betegség forrása a túlhajszoltság, a pihenés hiánya. Orvosként látta, megértette, mennyire fontos a pihenés, és könyvet is írt róla, Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity”  címmel. 2017-ben jelent meg.

A pihenés 7 típusa és a vezetői lét - műszakvezető képzés
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

A pihenés 7 féle típusát megismerve jobban megtervezhetitek a napi, hétvégi éves feltöltődéseteket.

 

Vegyük sorra a pihenés 7 féle típusát:

FIZIKAI PIHENÉS, azért fontos, mert a dolgozókat irányító vezetők munkája fizikailag is igen megterhelő.


Sok csoportvezetőtől, műszakvezetőtől hallom, hogy egy műszak alatt lazán megvan a 20, 30 ezer lépése. A 12 órás műszakok alatt bizony alaposan el lehet fizikailag fáradni.
A fizikai pihenés lehet passzív, pl. alvás vagy szunyókálás, „semmittevés” vagy aktív, pl. séta, kertészkedés, vagy a legnépszerűbb magyar hobbi, a horgászat.
Az okosórák terjedésével pedig az alvás minőségét is nyomon lehet követni. A minőségi alvás fontosságát a szakirodalom is hangsúlyozza, sőt tanácsokat is adnak ahhoz, hogyan tudjuk fejleszteni az alvás minőségét. Sajnos arra nem látok szakirodalmat, hogy mi a jó gyakorlat, ha valaki több műszakban dolgozik.

MENTÁLIS PIHENÉS azért fontos, mert a mai vezetők szinte 24 órában kell, hogy rendelkezésre álljanak.


Munka közben számtalan dologra kell figyelniük, gyakoriak a prioritás váltások, újratervezések, megbeszélések.
A mentális pihenés magában foglalhat rövid szüneteket a munkanap folyamán, amikoris egy picit lelassíthatunk, erőt gyűjthetünk. Sok vezető erre használja fel a kávészüneteket. Egyre több cégnél látom, hogy a kávézó a szabadba nyílik, így a dolgozók, ha a természetet nem is, de egy-két fát láthatnak.
A mentális pihenést, a mentális betegségek megelőzését elősegítő meditációt, relaxációt, légzéstechnikát támogató appok külföldön rendkívül népszerűek. Kíváncsi vagyok, mikor jönnek divatba nálunk is. Én magam a dobozlégzés, (box breathing) appot használom napi rendszerességgel és népszerűsítem is a stresszkezelő programjainkon.

A pihenés 7 típusa és a vezetői lét - műszakvezető képzés - művetőképzés - csoportvezető képzés

 

ÉRZÉKSZERVI PIHENÉS.  Dr. Saundra Dalton-Smith a pihenés 7 féle típusa közt az érzékszerveink pihentetését is fontosnak tartja.


A legtöbb munkahelyen egész nap erős fényben, képernyők előtt dolgozunk. Sok munkahelyen nagy zajban és erős szagok között, nyáron nagy melegben, télen nagy hidegben kell dolgozni.

Nagy segítség, ha csendes, nyugodt körülmények között tudjuk kipihenni magunkat. Segít az is, ha elalvás előtt meg tudjuk állni, hogy ne nyomkodjuk a telefonjainkat, ne nézzünk képernyőt.

 

KREATÍV PIHENÉS, ahol a mindennapi munkánktól eltérő tevékenységeken keresztül felébreszthetjük a csodálkozás és a kíváncsiság érzését.


Műszakvezető, csoportvezető barátainktól hallom, van, aki borászkodik, van, aki fest, zenél, gyógynövényeket gyűjt, kertészkedik. Mindenkit bátorítok, keresse meg a neki megfelelő hobbit.

 

ÉRZELMI PIHENÉS, azt jelenti, hogy van az életünkben idő és tér az érzelmeink szabad kifejezésére anélkül, hogy valaki másnak kelljen a kedvére tenni.


Az érzelmi intelligencia tréningjeink tapasztalata szerint a mai eredményorientált világban (és az autokrata vezetői kultúra mellett) ritka az a munkahely, ahol az ember nyugodtan megoszthatja érzelmeit a társaival. Ennek hiányában elfojtjuk érzelmeinket, ami viszont rossz hangulathoz, konfliktusokhoz, klikkesedéhez, végső soron a motiváció csökkenéséhez, hosszabb távon pedig kiégéshez vezet.

 

A TÁRSAS PIHENÉS, a pihenés 7 féle típusa közé jogosan került fel.


Mi emberek társas lények vagyunk, de a munkahelyen gyakran olyanokkal kell együtt dolgozni, akik számunkra nem szimpatikusak, netán ellenszenvesek, akik „energiavámpírok”. Vezetőként sok olyan kapcsolatunk van, amikor csak adunk, de nem kapunk. Adunk figyelmet, meghallgatást, segítséget, empátiát, tiszteletet, de viszonzást nem kapunk.

Ezért örülök, amikor azt hallom műszakvezető barátaimtól, hogy a munkahelyen jó, szinte baráti kapcsolat van a vezetőtársak között, hogy munkaidő után is vannak közös programjaik. Azt is örömmel hallom, ha vezetők büszkén mesélnek baráti körükről, nagycsaládos összejöveteleikről, ahol humorral teli, szeretetteljes környezetben töltődhetnek fel.

 

LELKI, SPIRITUÁLIS PIHENÉS, amikor megerősíthetjük magasabb rendű, másokat szolgáló értékeinket, céljainkat.


Itt, dr. Saundra Dalton-Smith a pihenés 7 féle típusa könyv szerzője nemcsak a vallásos gyakorlatokra gondol, hanem pl. a közösségünket szolgáló munkákra, illetve olyan tevékenységekre, amikor megéljük, hogy van nálunk nagyobb erő.

Mi hetente járjuk a Mecsek sétáló útjait és nemcsak mentálisan töltődünk fel, hanem ekkor döbbenünk rá újra és újra, hogy milyen hálásak lehetünk, hogy ilyen gyönyörű természet vesz körül bennünket. A reggeli természetben való kávézást is spirituális élményként élem meg, ami után akármilyen nehéz feladattal is megbízhat a Nagy Rendszergazda.

Egy kedves tréningrésztvevőtől hallottam, hogy ő a párjával a reggeli kávézás során egy-egy zsoltárt olvas el és elmélkednek rajta. Azóta én is rendszeresen előveszem és újra élem a fiatal korom meghatározó élményét jelentő Hamvas Béla írásokat.

A pihenés 7 típusa azért nehezen szétválasztható, hisz egy nyári vakáció lehet akár fizikai, mentális, társas, valamint érzékszervi, esetleg spirituális pihenés is. Arra azonban mindenképp jó, hogy elgondolkodjunk arról, hogy a mai stresszes, sokszor cinikus, ellenséges világunkban mennyire fontos a pihenés, a feltöltődés.

A pihenés nem lustaság, a pihenés 7 típusa segítségével pedig elmélyítheted a pihenésedet!

 

Csak a kipihent vezető lehet tetterős, optimista, pozitív energiát sugárzó. Vezető barátaim! Törődjetek magatokkal!

 

Kérdésem Hozzád, kedvesolvasó:

 • A pihenés 7 típusa közül Te melyikkel élsz a legtöbbet?
 • Melyikkel a legkevesebbet?
 • Mi akadályoz leginkább abban, hogy feltöltődj, hogy kipihend magadat?

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a 365 Ai programjával készültek.)

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

2 thoughts on “A pihenés 7 típusa és a vezetői lét”

 1. Odafent a horgászról szóló képek megfogtak. Lehet, hogy a cím is megfogott volna, de már előtte a kép fülön csípett.
  A horgászat egyébként több, a bejegyzésben leírt pihenési módot is szolgál.
  A közhiedelem szerint a horgászat egy renyhe ülősport – ezzel szemben egy vízparton, keszegemelgetéssel töltött napon simán 6-8.000 lépést mutat az okosórám.
  A kapás kikapcsoló izgalom, pláne, ha ponttyal is meg kell küzdenünk.
  Nincs kapás? – valami mást kell kitalálnunk. Más etetőanyagot, más csalit.
  Friss levegő, szép tájak, vizirózsa, békabrekegés, – csevegés a büfénél… Soroljam 🙂

  1. Ahogy olvaslak, szinte mind a 7 féle pihenésed megvan egy horgászat során!
   Jó horgászást kívánok!
   Köszönöm a hozzászólást.

   Barátsággal,

   Sándor

   ps.? a képet a blogcím megadása után az AI csinálta. Szóval a pihenésről az mesterséges intelliegneciának is a horgászat jut az eszébe! Sajnálom, hogy az AI nem tud horgészni! Egyenlőre?!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

vezetők kiválasztása - dolgozóból vezetővé válni - gyakorlatorientált vezetőképzés
VEZETŐI ÉLETPÁLYA

A vezetőképzés fontossága – íme, 7 indok!

A vezetőképzés fontossága a frontvonali vezetők esetében  A vezetőképzés fontossága megnövekedett a dolgozókat közvetlenül irányító vezetők esetében az utóbbi években, különösen a ránk köszönt munkaerőért

Tovább olvasom »