Tökösebb műszakvezetőket szeretnék = kiváló műszakvezetőket szeretnék - 2023 vezetőképzés

Tökösebb műszakvezetőket szeretnék!

Azt szeretném, ha tökösebbek lennének a műszakvezetőink, csoportvezetőink!

„Tökösebb csoportvezetőket, tökösebb műszakvezetőket szeretnék!” Ez volt a felettes vezető sommás elvárása egy előkészítés alatt álló vezetői képzési sorozatunktól. Sokféle felettesi elvárással találkoztam már a pályafutásom során. „Legyenek elkötelezettebbek”, „jobban álljanak ki a cég érdekei mellett”, „jobban tegyék oda magukat”, „ne szakszervezeti bizalminak, hanem vezetőnek érezzék magukat”, de a „tökösebbek legyenek a beosztottaim” elvárással még nem.

 

A „tökösebb műszakvezetőket szeretnék!” elvárás több gondolatot ébresztett bennem

Mennyivel szemléletesebb kifejezés számunkra a magyar „tökös” szó, mint az ugyanazt jelentő angol eredetű divatszó az agilis. Amikor a felettes kimondta, hogy tökösebb műszakvezetőket szeretne, nagyjából már képbe kerültem és tudtam, milyen irányba tereljem a beszélgetésünket.

Az is egyből beugrott, hogy a „tökös” ugyan kifejező szó, azonban nem metoo kompatibilis fogalom. Mégse várhatjuk el a hölgy vezetőktől, hogy tökösebbek legyenek! És még nem is elmélkedtünk a tökös vezető ellenkezőjéről ….

A felettessel való megbeszélésünk során végül abban maradtunk, hogy a megbeszélésünkön ugyan használjuk a tökös kifejezést, de a képzésre keresünk egy HR kompatibilis fogalmat.

 

Amikor azt mondod „tökösebb műszakvezetőket szeretnék!”, milyen vezetőre gondolsz?

Egyáltalán milyen képességekkel, kompetenciákkal rendelkezzen egy tökös vezető, milyen legyen a munkához, a beosztottaihoz való hozzáállása? Milyen egy tökös vezető és a felettese közötti kapcsolat? Próbáljuk „profilozni” a tökös vezetőt! Végül az alábbiakban maradtunk.

Milyen egy „tökös műszakvezető”?

  1. Elfogadja azokat a kihívásokat, amiket az „arcába nyom az élet”. Nem stresszeli, nem hergeli magát a megtörténteken, nem vesztegeti az energiáit mások besározására, összeesküvés elméletek gyártására.
  2. Figyelmét a megoldásra fókuszálja, azon töri a fejét, hogy egy adott helyzetben hogyan tudja a legjobbat kihozni magából és a csapatából.
  3. Képes maga mellé állítani a munkatársait, azáltal, hogy
  1. A történtek után, amikor megnyugszanak a kedélyek, átbeszélik, mit tanultak a kihívásokkal való megküzdés során. Nem csak szakmai szinten, hanem az önismeret, az emberismeret, az együttműködés szintjén is.
  2. Sőt azt is átgondolja, hogy az adott kihívások milyen új, innovatív lehetőségeknek nyithatnak kaput.

Tökösebb műszakvezetőket szeretnék = kiváló műszakvezetőket szeretnék.

Ha végignézzük a fenti felsorolást, végül is azt mondhatjuk, hogy a tökös vezető nem más, mit egy céltudatos, kiváló vezető, akiről oly sokat írtunk blogunkban. Azonban a 2023-as év kihívásai mások lesznek, mint az előző időszakban, ezért érdemes valami új nevet keresni. Éppen ezért azt javasoltuk, hogy mégiscsak haladjunk a divattal és használjuk az agilis műszakvezető szóösszetételt.

Tökösebb műszakvezetőket szeretnék = agilis műszakvezetőket szeretnék.

Tökösebb műszakvezetőket szeretnék = kiváló műszakvezetőket szeretnék = agilis műszakvezetőket szeretnék - 2023 vezetőképzés

Az agilis szót a szoftverfejlesztők hozták a köztudatba 2011-ben. Egy olyan vezetői stílust jelöltek vele, ami az egyre komplexebb szoftverek fejlesztését végző munkatársak és csapataik együttműködését teszi hatékonnyá.

Ma az agilis szót, az agilis vezetést nemcsak a szoftverfejlesztői környezetben használjuk, hanem mindenhol, ahol gyorsan változó, VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambigous – változékony, kiszámíthatatlan, komplex, többértelmű) környezetben kell növelni a cégek, a csapatok alkalmazkodóképességét, együttműködését, ahol az eredményesség érdekében minden csapattag munkájára, szellemi potenciáljára szükség van.

Az agilis vezető erős és emberséges. Olyan vezető, aki a munkatársai bevonása révén ér el kiváló eredményeket. Aki magabiztos, aki nem ijed meg, sőt szereti a kihívásokat, miközben meg tudja őrizni nyugodtságát és intellektuális szerénységét. Az agilis vezetőnek jól kell érteni a szakmájához, de még inkább magasszintű ön- és emberismeretre van szüksége.

 

Műszakvezető barátaim!

2023-ban érdemes lesz megbarátkozni az agilitás fogalmával, megismerkedni az agilis vezetői stílussal, annak eszköztárával. Nem azért, mert nem csináltok valamit jól, hanem azért, mert a külső üzleti környezet, az elvégzendő munka annyira komplex lett a műszakvezetők esetében is, mint egy évtizede a szoftverfejlesztőknél volt. A radikálisan változó környezetben a kiváló vezető az agilis vezető lesz.

Szavainkat nem csak a kommunikációhoz használjuk, hanem a gondolkodáshoz is. A gondolkodásunk, viselkedésünk megváltoztatása a fogalmaink megváltoztatásánál kezdődik. Termelési, szolgáltatói környezetben is barátkozzunk meg az agilis műszakvezető kifejezéssel és töltsük fel tartalommal!

 

Mi 2013-ban is minden erőnkkel támogatunk Benneteket, hogy fejlődni tudjatok, legyen ez akár képzés, akár online tanácsadás.

 

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .