Az erőszak könnyebb, mint a párbeszéd a munkahelyeken is - vezetőképzés

Az erőszak könnyebb, mint a párbeszéd!

Sajnos munkahelyi környezetben is az erőszak könnyebb, mint a párbeszéd!

Könnyebb a teljesítményt büntetés-jutalmazás révén, rövidtávon kipréselni, kikényszeríteni a dolgozókból, mint egy olyan közösséget építeni, amelyben a dolgozók jól érzik magukat, amiért tenni is akarnak és ami hosszútávon biztosítja az érdekeltek fejlődését.

Könnyebb egészségtelen versenyt generálni dolgozók, csoportok, műszakok, egységek között, mint egy célért küzdő közösséget!

Az erőszakos nyelvhasználat, a másik lenézése, semmibevétele könnyebb, mint a másik tisztelete! Ahogy erre pld. a minőségbiztosítással, lean menedzsmenttel foglalkozó szakemberek is felhívják a figyelmet.

Magyarul könnyebb az erőszak hatalmával fellépő főnöknek lenni, mint a megvalósítás hatalmával élő vezetőnek!

 

Miért van az, hogy az erőszak könnyebb, mint a párbeszéd?

Mert az erőszakhoz csak a bennünk lévő ösztöneinknek, dühünknek, haragunknak, vélt vagy valós sérelmeinknek kell utat adni.

A mai komplex szervezetekben kölcsönösen függünk egymástól. Függünk a kollégáinktól, a másik műszaktól, a beszállítóktól. Még a bérünk egy része is a munkatársainktól függ! A vezetői tréningjeinken, a motivációs blokkunkban azt kérdezzük a csoportvezető, műszakvezető barátainktól, hogy mi az, ami leginkább de-motiváló számukra. A leggyakoribb de-motiváló tényező az, amikor

„Tehetetlen vagyok, mert mástól függők. Mástól is függ, hogy én jó, lelkiismeretes munkát végezhessek!

Ebben a helyzetben könnyű a másikban az ellenséget meglátni és elkezdeni egy, a kapcsolatok eszkalációjához vezető adok-kapok ördögi spirált!

 

Igen, vezető barátaim! Az erőszak könnyebb, mint a párbeszéd!

De miért nehezebb a párbeszéd, mint az agresszió? Mert a párbeszédhez meg kell tanulnunk sok mindent!

Meg kell tanulni a belső világunkat menedzselni! Egyáltalán észrevenni, hogy van egy belső világunk, észrevenni, megfigyelni belső monológjainkat, érzéseinket, majd azokat megváltoztatni. Képesnek kell lennünk figyelmünket irányítani és a céljainkon tartani, nem engedni, hogy hirtelen haragunkban azt szem elől tévesszük.

Meg kell tanulni belelépni a másik cipőjébe, az ő szemszögéből látni a világot. Egyrészt azért, hogy megértsük, másrészt azért, hogy utána ő is hajlandó legyen az én világomat megismerni.

A hallgatás képességét is el kell sajátítanunk, többek között azért, hogy a másik érezze, hogy tiszteljük őt!

Érvelni kell megtanulnunk, úgy előadni a saját érveinket, hogy azt a másik fél is megértse és lássa, hogy abban mi lehet az előnyös a számára.

Meg kell tanulni összeegyeztetni az érdekeinket, hogy nyertes-nyertes kapcsolatokat tudjunk kialakítani. A nyertes-vesztes kapcsolatban a másik fél nem fog nyugodni, míg nem tud törleszteni, és idő kérdése, mikorra alakul ki a vesztes-vesztes helyzet. Sokszor erre a dinamikára későn jövünk rá. A Keresztapa című filmben Don Corleone is csak akkor értette meg a vesztes-vesztes helyzetet, miután a maffiafőnökök már meggyilkolták egymás gyermekeit!

A párbeszédhez rendkívül sok tanulás kell, mint ahogy azt is meg kell tanulnunk, hogy legyünk förtelmes főnökökből kiváló vezetők, olyan vezetők, akik erősek és emberségesek.

A PÁRBESZÉD NEHEZEBB, MINT AZ ERŐSZAK, MERT A PÁRBESZÉDET MEG KELL TANULNI - vezetőképzés

Miért érdemes megtanulni a párbeszédet, a konstruktív vitát?

A nyertes-nyertes megoldások révén kikerülhetünk a törlesztés, bosszúállás, megtorlás ördögi köréből, elkerülhetjük, hogy a kapcsolataink a vesztes-vesztes kapcsolatok, a magány, az elszigetelődés szintjére kerüljenek.

Ha megismerünk, megértünk más gondolkodásmódokat, más megközelítéseket, és képesek vagyunk egónkat lehalkítva azokkal együtt élni vagy azokat beépíteni saját gondolkodásmódunkba, akkor mi is gazdagabbak leszünk!

Peter M. Senge 1990-es években megjelenő korszakalkotó könyvében már felhívta a figyelmünket, hogy nincs szervezeti tanulás, szervezeti rugalmasság párbeszéd nélkül. Dr. Deming, a vezetőknek szánt 14 pontjában a félelem romboló hatásáról beszélt, már 1980-ban. A lean menedzsmenttel foglalkozók az egyén tiszteletének fontossága mellett érvelnek.

 

Az agresszió könnyebb, mint a párbeszéd, de hol tudjuk megtanulni, gyakorolni a párbeszédet?

Mindannyian a legtöbb időt a munkahelyünkön töltjük el. Simon Sinek szerint hangulatunkra, egészségünkre leginkább a munkahelyünk, azon belül is a vezetők hatnak.

Drága vezető, műszakvezető, csoportvezető barátaim! Hogyan lehet kikerülni az erőszak, törlesztési, „betartási” szándék és a kedvetlenség, demotiváltság, kiégés ördögi köréből!? Úgy, hogy megmutatjátok, megtanítjátok munkatársaitokat arra, hogyan kell beszélgetni egymással, hogyan kell a nehéz, kellemetlen beszélgetéseket is egymást tisztelve, konstruktívan menedzselni. Ti töltitek a dolgozókkal a legtöbb időt. Rátok hallgatnak, a dolgozók számára Ti vagytok A VEZETŐK. Ne hagyjuk, hogy a tömegmédiából, a közösségi médiából áradó gyűlölködés bekússzon a munkahelyekre. Inkább fordítva, a munkahelyekről épülve alakuljon ki a családjainkban, a közösségeinkben az egymás tiszteletére épülő viselkedési kultúra.

Persze ahhoz, hogy példát tudjatok mutatni, nektek is folyamatosan kell tanulnotok, meg kell őriznetek optimizmusotokat. Mi, ahogy bármely más trénercég, a rendelkezésetekre állunk, akár tréning formájában akár 7/7; 0-24 órában mentorálással. (Komolyan, hétközben, hétvégén, kora reggel, késő este, éjszaka.)

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

 

fotók:
Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash
Lenyűgöző díjtalan  képek – Pixabay

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .