stresszkezelés műszakvezetőknek

Praktikus stresszkezelés műszakvezetőknek

Stresszkezelés műszakvezetőknek – képzéseink legjobban bevált módszerei.

Évek óta tartunk stresszkezelési képzést frontvonalon dolgozó műszakvezetőknek, csoportvezetőknek. Szükségük is van rá, mert a vezetői hierarchia középső rétegeiben számtalan stressz éri őket minden irányból. A dolgozók nem motiváltak, a gépek, berendezések elromlanak, a folyamatok szakadoznak, a felettesek követelnek, miközben az elvárásokat naponta kell teljesíteniük.

 

A stresszkezelés témakörét sokféleképpen lehet megközelíteni.

Meg lehet közelíteni a szervezeti oldalról. Hogyan lehet olyan szervezetet létrehozni, ahol az elkerülhetetlennél több stressz nem éri a dolgozókat? Világos, teljesíthető elvárások, folyamatok; hiteles visszajelzés, igazságos bánásmód, hatékony megbeszélések stb.

A stresszkezelés megközelíthető az egyén oldaláról.

Mit tehet a dolgozó, hogy az elkerülhetetlennél több stressz ne érje őt, ne drámázzon, ne csináljon munkahelyi szappanoperát?

Képzéseinken mind a két megközelítést alkalmazzuk. Jelen írásunk azonban csak arra koncentrál, hogy az egyén, azon belül is a műszakvezetők mit tudnak saját hatáskörben tenni a stressz kezelése érdekében. A számtalan hasznos módszerből – légzéstechnika, relaxáció, mozgás, én-tudatosság erősítése, gondolatok újrakeretezése stb., – most Ellen J. Langer professzorasszony ajánlásait szeretném kiemelni.
Azért az ő módszereit, mert praktikusak és egy rövid cikkben is összefoglalható a módszer lényege. Tapasztalataink szerint ezen módszerek kis gyakorlással a vezetők jelentős részének rövidtávon és hosszútávon segítséget adnak a stressz kezelésében. Számomra azért szimpatikus Langer megközelítése, mert a technikák mellett a stressz megelőzéséhez kutatásokkal alátámasztott, hatásos gondolkodásmódot, mindsetet is javasol.
Ellen J. Langer munkássága külön posztot is megérdemelne. A legrövidebb bemutatása így szól: nemzetközi hírű kutatója annak, hogy a gondolkodásmódunk hogyan hat az életminőségünkre, mentális és fizikai egészségünkre.
Ajánljuk könyveit, podcastjait!

 

Lássuk Ellen J. Langer stresszkezelési, stresszmegelőzési tanácsait!

 

Stresszkezelés műszakvezetőknek I.Vedd észre, hogyan stresszeled magad!

Ma a stresszorok zöme nem fizikai fenyegetettség. Nincsenek a közelünkben vadállatok, vagy szerencsére nálunk nincs háború. A stresszorok döntő többsége pszichológiai: elképzeljük, milyen rossz dolgok történhetnek velünk, csapatunkkal.

Praktikus stresszkezelés műszakvezetőknek - stresszreakciók régen és napjainkban - vezetőképzés, művezetőképzés

 

Példák:

Műszakvezetőként 10 perces prezentációt kell tartanom a csapatomról a feletteseimnek, vezetőtársaimnak. Milyen rossz dolgokat „mozizhatok” magamnak?
(Ilyen gondolatokat hallunk a prezentációs tréningjeinken.)

 • Ki fognak röhögni!
 • Le fogok égni!
 • Szét fogom izgulni magamat!
 • Belém fognak kötni, hogy megégessenek!

A műszakom vége előtt két órával elromlott az egyik gépünk!

 • Mi lesz a számainkkal!?
 • Elő fognak venni! A szőnyeg szélére fognak állítani!
 • Miért nem lehet normálisan karbantartani egy gépet?!

 

Stresszkezelés műszakvezetőknek II.Gondolj bele három olyan lehetséges kimenetbe, ami számodra pozitív hatású lehet!


Prezentációt kell tartanom:

 • Izgulni fogok, de legalább látják, hogy készültem és fontos nekem a munkám.
 • 10 percig mindenki rám figyel, így „fényezhetem” a csapatomat.
 • A feletteseim kiváló szakemberek, akik nem arra figyelnek, hogy izgulok-e, meg hogyan tartom a lábamat, hanem arra, amit mondok!

Elromlott a gép:

 • Talán most sikerül úgy megjavítani, hogy hosszabb ideig jó lesz.
 • Remélem, meglesz a hiba gyökéroka.
 • A gépen dolgozók besegíthetnek máshol, ahol emberhiány van.

 

Stresszkezelés műszakvezetőknek III.Döntsd el, hogy akarod-e tovább stresszelni magadat, vagy belegondolsz a jobb lehetőségekbe!

Egy Mark Twain idézettel segítjük a döntésedet:

„Számos tragédiát éltem át az életem során, ezeknek legalább a fele ténylegesen megtörtént.”

Stresszkezelés műszakvezetőknek IV.Mégis bekövetkezik a legrosszabb, amire gondoltál. Nos, akkor elmélkedj azon, hogy milyen háromféle jó dolog származhat ebből a rossz helyzetből!

Prezentációd szörnyen sikerült. (szerinted):

 • Elküldenek egy alapos tanfolyamra.
 • Legalább nem kell többet prezentálnom.
 • Nem én leszek a főnökeim kedvenc műszakvezetője, akit mindig többletfeladatokkal bombáznak, miközben a pénzem ugyanannyi, mint neki.

Elromlik a gép és nem tudják megcsinálni, nem lesz kész a norma, nem kapod meg a prémiumot és még le is üvöltik a fejedet:

 • Remélem, ezek után el tudják dönteni, hogy kell-e egy új gép.
 • El tudom dönteni, hogy váltsák-e munkahelyet vagy sem.
 • Megfigyelhetem, hogyan viselkednek ilyenkor a feletteseim, a kollégáim. Ki nyugodt, ki nem, ki az, aki látványosan unatkozik, ki az, aki feltalálja magát. Ezeket fel tudom használni a későbbi munkám során.

 

Praktikus stresszkezelés műszakvezetőknek - mentális játék a stressz kezelésére - vezetőképzés

 

A fenti I-IV pont gyakorlást igényel, de minden gyakorlással jobbak lehetünk saját feszültségeink kezelésben. A gyakorlás révén egyre jobbak lehetünk nézőpontjaink megváltoztatásában és a mentális játékokban, mely készséget ki tudjuk használni az innovációban, a konfliktuskezelésben!

 

Langer arra figyelmeztet bennünket, hogy az élet tele van bizonytalansággal, kiszámíthatatlansággal.

 

Az élet olyan kihívásokkal állít szembe, amikre sohasem gondolnánk. A negatívumokból tanulunk és pozitívumokká alakíthatjuk azokat. A pozitívumoknak is lehetnek hosszútávon negatív hatásai pl. elkényelmesíthetnek bennünket és aztán jönnek a negatívumok. És ez így fog menni életünk végéig. Ha el tudod ezt fogadni, rájössz, nincs értelme stresszelni magadat.

A híres rendszergondolkodó sikerkönyvének a címe is a fenti gondolkodásmódot erősíti meg: A múlt sikerei lesznek a jövő sírásói.

Tréningjeink résztvevőitől gyakran kérünk sikertörténeteket. A legtöbbször olyan történeket hallunk, hogy valamilyen kihívás, probléma érte őket, és a stressz adta energiát arra használták fel, hogy sikeresen megküzdjenek egy adott helyzettel. Sőt tanultak is a kihívásokkal való megküzdésből és még a csapatukon belüli összefogás is javult.

 

Összefoglalva a stresszkezelés műszakvezetőknek című írásunkat:

A stresszorok hatására tele leszünk energiával. Ha ezeket az energiákat át tudjuk irányítani a megoldások megtalálására, értékeink melletti kiállásra, akkor életenergiát nyerünk. Sőt nemcsak életenergiát nyerünk, hanem egészségesebbek, eredményesebbek leszünk, jobb társaság leszünk a többiek számára. Lehet-e műszakvezetőként vagy bármilyen szintű vezetőként ennél többek kihozni egy stresszel teli helyzetből?

 

Kérdéseink Hozzád, kedves olvasónk:

 • Ha műszakvezető vagy: Neked milyen stresszkezelési módszerek váltak be az élet egyetemén?
 • Ha műszakvezető felettese vagy beosztottja vagy: Milyen helyzetek okozzák a legtöbb stresszt a műszakvezetőknek?
 • Ha műszakvezető a párod: Mi az, ami annyire stresszeli a párodat a munkahelyén, hogy azt haza is viszi?

 

Barátsággal!

Héder Sándor, mérnök, tréner, címzetes egyetemi docens

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

vezetők kiválasztása - dolgozóból vezetővé válni - gyakorlatorientált vezetőképzés
VEZETŐI ÉLETPÁLYA

A vezetőképzés fontossága – íme, 7 indok!

A vezetőképzés fontossága a frontvonali vezetők esetében  A vezetőképzés fontossága megnövekedett a dolgozókat közvetlenül irányító vezetők esetében az utóbbi években, különösen a ránk köszönt munkaerőért

Tovább olvasom »