Honnan lesz energiád 2024 kihívásainak megválaszolásához - vezetőképzés - művezetőképzés - műszakvezető képzés

Honnan lesz energiád 2024 kihívásainak megválaszolásához?

Honnan lesz energiád ahhoz, hogy a komplexitás növekedése mellett is hatékony legyél a munkádban? Honnan lesz energiád ahhoz, hogy kiélvezd azt a pár évtizedet, amit itt a Földön kaptál? 

Amellett szeretnék érvelni, hogy a belső energiád a legnagyobb értéked!

Honnan lesz energiád 2024 kihívásainak megválaszolásához - az energiávalteliség inkább bölcsesség mint akaraterő - vezetőképzés

A bölcsesség erejével megtanulhatod az energiáidat fenntartható módon előállítani és hatékonyan használni. Energiád négy egymással kölcsönösen összefüggő forrásból származhat. Ez a négy forrás a következő:

 • Testi energia
 • Mentális energia
 • Érzelmi energia
 • Spirituális energia

 

Honnan lesz energiád Testi energia

 

Sokan a testüket csak arra használják, hogy cipeltessék az agyukat, melyet Woody Allen a második kedvenc testrészének titulált. Azonban a második kedvenc testrészünk optimális működéséhez is kell oxigén, táplálék és alvás. Mese nincs, meg kell terveznünk, mennyit mozgunk, mit eszünk és mennyit alszunk. Szerencsére az okos eszközök ehhez adatokat is szolgálnak, melyek nagyban segítik a tervezést és a mérést. A futás, a böjtölés, a hideg fürdő, a légzéstechnikák ma méltán kezdenek divatosak lenni.

Azt javaslom, tervezd meg, mit teszel egészséged, testi energiád megőrzése érdekében és alakíts ki a terved végrehajtását biztosító új szokásokat. A jó hír az, hogy nevetségesen kevés napi mozgás elég ahhoz, hogy karbantartsd a testi energiád, tehát nem kell aggódnod, hogy nincs időd rá. Persze a jó terv készítéséhez mentális energia, a végrehajtásához meg érzelmi energia kell.

Woody Allen homályban hagyta, melyik az első kedvenc testrésze. Én sem szeretnék találgatni!  🙂

 

Honnan lesz energiád Mentális energia

A mentális energiád hatékony felhasználásához fókuszálásra van szükség. Ahhoz, hogy tudd, mire fókuszálj, kell egy stratégia, illetve a stratégiai gondolkodás napi készséggé fejlesztése. A stratéga fontos része, hogy tudj nemet mondani. A nemet mondás pedig lényegében fájdalom-menedzsment, így a mentális energiád fókuszálásához az érzelmi energiáidat is jól kell tudnod menedzselni.

A stratégiakészítés nem csak a külső világ lehetőségeinek a mérlegelése, hanem az is, hogy a stratégiai céljaid összhangban álljanak értékrendeddel. Ha az értékrended nem támogatja céljaidat, akkor egy idő után nem lesz kedved munkát fektetni a céljaid elérésébe. Az értékrended átvilágításához azonban önismeretre van szükséged.

 

Honnan lesz energiád Érzelmi energia

Az érzelmi energiád akkor lesz a legmagasabb, ha vonzó célokat tudsz kitűzni magad elé. A célok elérése közben számtalan akadállyal fogsz találkozni, az „utazásnak” lesznek unalmas szakaszai. Ezért kell megtanulnod kellemetlen érzéseid menedzselését is. E tanulás alapvető része a stresszkezelés, a rezilienciád fejlesztése.

Több érzelmi energiád lesz, ha nem egyedül vágsz bele a céljaid elérésébe. Minél erősebb a kapcsolati hálód, annál több érzelmi támogatást kaphatsz a megküzdésekhez. Természetesen a legtöbb érzelmi energiát családodtól, barátaidtól kaphatod. Törődj is velük!

 

Honnan lesz energiád 2024 Spirituális energia

A spirituális energia üzleti körökben ma még a woodoo kategóriába tartozik, pedig nem kellene. A spirituális energiád akkor nő meg, ha céljaidat nem az egod szabta vágyaidra alapozva határozod meg, hanem úgy, hogy azokkal a rajtad túlmutató közjót is szolgálod. Itt foglalkoztunk bővebben a spiritualitással.

Honnan lesz energiád 2024 kihivásainak megválaszolásához - a belső energia 4 forrása - vezetőképzés

 

A bölcsesség segítségével nyert belső energia megszerzésének van egy nagy hátránya:


Egy életen át kell dolgozni azon, hogy bölcs legyél, miközben a piacgazdaságban a hedonizmusnak lényegesen nagyobb a reklámja, mint a bölcsességnek.
A jó hír viszont az, hogy amikor elkezdesz öregedni (kb. a húszas éveid közepétől) és csökken az evolúció adta testi energiád, a többi három energiaforrásból bőségesen pótolhatod belső energiád.

 

Jó lean-esként csökkentsd az energiaveszteségeidet.

Hadd soroljak fel pár energiaveszteség forrást, olyanokat, amit a vezetői tréningjeinken tapasztaltunk.

 • Nem gondosan választod meg a harcaidat.

A felesleges harcokban elpazarlod az energiáidat, ráadásul vesztes-vesztes kapcsolatokba sodródva hosszútávú ellenségeket szerezhetsz magadnak. Sok csoportvezetőnél, műszakvezetőnél tapasztalom, hogy harcol a felettesével, vezetőtársaival, egy-egy hangadóval. Persze ösztöneinkre támaszkodva harcolni rövid távon könnyebb, mint megtanulni az erő elegáns használatát, az asszertív kommunikációt.

 • Elfogadod az aranybilincset.

A legtöbb vezető jól meg van fizetve ahhoz, hogy ne változtasson és ne keressen olyan munkát, ami megfelel az értékrendjének. Az aranybilincs azonban szép lassan kiveszi az energiát az emberből. Ilyen esetben a vezető és a csapata is szenved.

 • A másokkal való összehasonlítgatás energiafaló.

„A másik vezetőnek, a másik egységnek könnyebb a munkája és jobb a pénze!” Szinte minden cégnél tapasztalom a másokkal való összehasonlítgatás jelenségét. Ha az egyéneknek lenne saját vonzó életstratégiájuk, akkor arra koncentrálnának és nem arra, hogy a másiknak milye van, a másiknak miért jobb.

 • Sokan azon agonizálnak, amin nem tudnak változtatni.

A mai világban számtalan olyan tényező van, ami alapvető mértékben hat ránk, de nem tudunk változtatni rajta: infláció, háborúk, politikai megosztottság, piacgazdaság, hogy csak pár példát említsek. Ha nem arra koncenrálunk, amit a saját hatáskörünkben tudunk tenni, akkor vagy

  • magunkat helyezzük áldozati pozícióba és energiánkat az önsajnálatba fordítjuk vagy
  • dühöngünk és névtelen hozzászólásokra, trollkodásra pazaroljuk el értékes belső energiáinkat, időnket.

Ha bármelyiket is tapasztalod magadon, érdemes megismerkednek a sztoikus filozófiával.

 • Észrevétlenül belecsúszol a teljesítmény paradoxonba

Ezt a jelenségét nagyon sok szorgalmas, a cég iránt lojális dolgozónál, vezetőnél látom. Aki bekerül ebbe a paradoxonba, egyre többet, egyre keményebben dolgozik, hogy lépést tartson a változó világgal és előbb-utóbb kiég. Itt írtunk arról, hogy pontosan mi is a teljesítmény paradoxon és hogyan lehet kikerülni belőle. Jó szívvel javaslom írásunkat!

 

Kedvem Olvasó! Kíváncsi vagyok a Te gondolataidra, élettapasztalataidra is. Az írásunk alján várom válaszodat az alábbi kérdésre: • Te mekkora energiával vágsz bele a 2024-es évbe?

 

Barátsággal!

Héder Sándor mérnök tréner címzetes egyetemi docens Forlong Bt

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha szimpatikus a gondolkodásmódunk, kérlek, nézd át képzési programjainkat!

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

Segít vagy árt a szorongás?
Önmenedzselés

Segít vagy árt a szorongás?

Igen! Segít vagy árt az szorongás! Ma (is) olyan korban élünk, melynek része a szorongás. Az elmúlt éveket végigszorongtuk a pandémia, a home office és

Tovább olvasom »
Az ideális csapattag
Csapatépítés

Milyen az ideális csapattag?

Mi fán terem az ideális csapattag?  A csapatépítő tréningjeink és a vezetőképzések során gyakran felmerül a kérdés, milyen az ideális csapattag. Bizonyára nem meglepő, hogy önmagát

Tovább olvasom »