Az élet második szakasza előbb jön el mint gondolnád - vezetőképzés - középvezető képzés

Az élet második szakasza előbb jön el, mint gondolnád!

Az élet második szakasza a mindennapok rohanásai közben szinte észrevétlenül tör ránk.

Miért probléma ez? Azért, mert 35-50 éves korunk között képességeink, teherbírásunk el kezd romlani. A rossz hír az, ha ebben a szakaszban nem tudsz váltani, nem ugrasz egy másik szintre, akkor keserűség lesz a földi utazásod vége. A jó hír viszont, ha tudsz váltani, akkor kiteljesedésben lehet részed.

Ezt vallja a tudományos kutatásokra és a vallási hagyományokra támaszkodó, közgazdász alapvégzettségű 57 éves Arthur C. Brooks új, magyarul is elérhető könyvében.

A könyvében leírtak összecsengenek a saját élettapasztalatommal is. Vezetőképző programjainkon hasonló jelenségeket látok, mint amilyeneket Brooks leír. Találkozom olyan tapasztalt vezetőkkel, akik a kiégés szélén vannak és ki akarnak lépni a „mókuskeréből”. Ugyanezen cégnél találkozom olyanokkal is, akik rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek össze és tele vannak életerővel.

 

Érted mit jelent az a kifejezés, hogy az életed lemezének a „B” oldala forog?


Nos, ha érted, mit jelent a „B” oldal, akkor valószínűleg életed második szakaszában vagy (vagy kéne lenned) és fog érdekelni ez a könyv! Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki az életkor előrehaladtával bölcsebbé, elégedettebbé akar válni és ehhez inspiráló, praktikus tanácsokat keres.

Az élet második szakasza előbb jön el mint gondolnád - vezetőképzés - középvezető képzés - műszakvezető képzés

 

Miről is szól Brooks szerint az élet első és az élet második szakasza?

Szerzőnk Raymond Cattell pszichológus kutatásaira hivatkozik, amikor azzal érvel, hogy míg életünk első szakaszában a folyékony intelligenciára (fluid intelligence) támaszkodunk, addig második szakaszában áttérhetünk a kikristályosodott intelligenciára (crystallized intelligence).

 

Mi jellemző a folyékony intelligenciára?

A folyékony intelligencia az okosságot, a  rugalmas gondolkodást jelenti. „Vág az agyunk”, gyorsan tanulnunk meg új dolgokat, gyorsan és újszerűen oldunk meg problémákat. Ez az intelligencia viszonylag korán, a harmincas-negyvenes évektől kezdve gyorsan csökken.


Mi jellemző a kikristályosodott intelligenciára?

A kikristályosodott intelligencia a múltban tanult tudáskészlet felhasználásának képességét jelenti.


Ekkor elménk könyvtára már tele van tudással, de a könyvtárosunk sajnos lassú.


Meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a lassú könyvtárossal. Könyvtárosunk lassan bóklászik a nagy könyvtárban, de előbb-utóbb megtalálja azt a legfontosabb könyvet, amire pont szükségünk van. Erre a szakaszra jellemző a mély és kontextushoz kötött tudás.


Brooks érvelése szerint a folyékony intelligenciáról az élet második szakaszában nagy bátorsággal át kell ugrani a kikristályosodott intelligenciára


Mért nehéz ez? Mert az első szakaszban megszoktad a pörgést, a sikereket, a sikerekkel járó hírnevet, anyagi biztonságot és a szinte kimeríthetetlennek tűnő energiát. Mindennek lassan vége, de te görcsösen próbálsz fiatal maradni öltözködésben, viselkedésben, szokásaidban. Be akarod bizonyítani a világnak, hogy még „toppon vagy”, bírod a versenyt a fiatalokkal. Egy idő után azonban kimerülünk és akár nevetség tárgya is lehetünk. Brooks könyvében erre számtalan amerikai példát hoz, de az ő általa bemutatott szereplők nálunk nem ismertek. Szerintem, ha körülnézünk, itthon is találunk példát szép számmal.

Az életed első szakaszában nincs semmi rossz, semmi természetellenes! Élvezd ki, gyűjts minél több tudást, (feldolgozott) élettapasztalatot, hasznos barátokat. Ha nem gyűjtöttél az életed első felében elég tudást, tapasztalatot, akkor nehezen fogsz átlépni a kikristályosodott szakaszba! Nincs, ami kikristályosodjon!


Mi a teendő, ha úgy érzed, elérkezett az idő ahhoz, hogy az élet második szakaszára ugorj?

  1. Fogadd el, hogy az idő előrehaladásával változol.
  2. Ismerd fel magadban és fogd vissza azokat a vágyaidat, amelyek ehhez a szakaszhoz kötnek: siker, hírnév, anyagi javak hajszolása, stb.
  3. Készülj fel a második szakaszra!

A fenti felsorolást egy blog terjedelméhez igazítottam. Ha bővebben érdekel a téma, mindenképp javaslom Brooks könyvét, illetve a vele készült podcastokat.


Összefoglalva

Életünk második szakasza is bőven hozhat örömöket, elégedettséget, kiteljesedést, erre azonban alaposan fel kell készülnünk! Megnyugtató, hogy hasonlókat mond, mint Martin Seligman a PERMA modelljével. Az EQ modellek is azt mondják, hogy az érzelmi intelligenciánk életünk végéig fejlődhet.

A paradoxon az, hogy úgy tudunk a legjobban magunkkal törődni, ha másokkal törődünk, ha a fókuszunk nem az egonkon, hanem másokon van!


Kérdésem Hozzád, kedves olvasó:

  • Te életpályád melyik szakaszában vagy?
  • Hogyan tudtad elengedni az első szakaszt?
  • Mikor, hogyan léptél át a második szakaszba?

 

Barátsággal!

Héder Sándor, mérnök, tréner, címzetes egyetemi docens

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

 

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

Túl vagytok már a pánik szakaszon - William Bridges változás modellje
VEZETÉS VÁLSÁG IDEJÉN

Túl vagytok már a pánik szakaszon?

Gratulálunk, ha már túl vagytok a pánik szakaszon! … és mondjátok el, hogyan csináltátok! A változások kezelésével számtalan modell foglalkozik. Szinte mindegyik modell egyetért abban,

Tovább olvasom »