Kiégés - Ez a cég égeti ki a műszakvezetőket - vezetőképzés - műszakvezető képzés, középvezető képzés

Ez nem kiégés! Ez kiégetés.

A kiégés témakörét sokszor úgy közelítjük meg, mint az egyén gyengeségét vagy a munka-magánélet egyensúlyának a hiányát.

A mi tapasztalatunk szerint a kiégéshez alaposan hozzájárul az a rendszer, amiben dolgozunk. Ezt fejezte ki keserűen a legutóbbi stresszkezelő programunkon az egyik tapasztalt, de megfáradt vezető:

Ez nem kiégés! A saját cégünk éget ki bennünket, műszakvezetőket.


Amikor a műszakvezető kolléga azt mondta „A saját cégünk éget ki bennünket, műszakvezetőket”, akkor nem arra gondolt, hogy név szerint valamely felettes a hibás, hanem az a munkakörnyezet, amiben dolgoznak.

Ez nagyon bölcs meglátás. Mára már a WHO is elismeri, hogy a kiégés a tartósan fennálló munkahelyi stressz következményeként kialakuló „foglalkozási rendellenesség”.  
A kiégés világprobléma, minket is elért. Jobb, ha nem dugjuk a homokba a fejünket, hanem mindent megteszünk a megelőzéséért.


A Forlong Bt. képzésein foglalkozunk a kiégés megelőzésével és a kiégés előszobáját jelentő stressz kezelésével.


Mivel a kiégés elsősorban a munkahelyi környezetből származó probléma, így az ellen a legtöbbet a cégek tehetnek. Azt tapasztalatom, hogy sok cég érzékeli a problémát és kiváló HR-esek dolgoznak a probléma megelőzésén.

Emellett, vagy ezzel párhuzamosan azt szeretnénk, ha a középvezetők, frontvonali vezetők, sőt a frontvonalon dolgozók is megismernék

 • a kiégés folyamatát,
 • a stressz kezeléséhez szükséges szemléletmódot, technikákat.

Azt szeretnénk, ha növekedne önismeretük, önbizalmuk, ha a jóllétük érdekében meg tudnák tenni azt, ami rajtuk múlik.

Ha mi egyének fejlődünk, nem jelenti azt, hogy maguktól megszűnnek a társadalmi igazságtalanságok, vagy akár a cégen belüli problémák. Azt sem jelenti, hogy minden nehéz sorsú munkatársunknak át tudjuk venni a keresztjét.

Azt jelenti, hogy a

 • saját életünk, a környezetünk menedzselésében meg tudjuk tenni azt, ami rajtunk múlik.
 • próbáljuk gyors ítélkezések nélkül megérteni azt a komplexitást, ami korunkat jellemzi.
 • az együttműködés szándékával, a nyertes-nyertes kapcsolatokat próbálunk kialakítani és
 • a konstruktív véleménykülönbségek felvállalásával megpróbálunk megoldást keresni közös problémáinkra.


A kiégés és az abból való kilábalás szakaszai Christina Maslach szerint és az egyén szemszögéből nézve

(Christina Maslach a kiégés nemzetközi hírű kutatója. A WHO döntően az ő kutatásaira alapozza a kiégés mérésével, megelőzésével kapcsolatos ajánlásait.)

Kiégés - Ez a cég égeti ki a műszakvezetőket - vezetőképzés - Kiégés és az abból való kilábalás szakaszai Christina Maslach szerint

 

 1. szakasz: Lelkesedés
  Ez az a kezdeti szakasz, amikor nagyon motiváltak és elkötelezettek vagyunk a munkánk iránt. Magas elvárásokkal és energiaszinttel rendelkezünk, élvezzük a munkánkkal járó kihívásokat és elismeréseket. Sok pályakezdő csoportvezetővel, műszakvezetővel találkozva azt tapasztalom, hogy túl nagyok az elvárásaik magukkal szemben és túl gyorsan szeretnének átütő eredményeket elérni, bizonyítani. Az elvárások zömében a szocializációnk által befolyásolt tudattalan megfelelési kényszerek.

  Ebben a szakaszban sokat segít a SMART célkitűzés megfogalmazása.
  (megjegyzem Maslach szakaszai 1994-ben datálódtak. A belső trénerek beszámolói szerint az új munkavállalókon egyre kevésbé tapasztalható ez a lelkesedés szakasz, melyről itt írtunk!)

 2. szakasz: Stagnálás

  Ez az a szakasz, amikor kezd szembejönni a valóság! Problémák, elakadások, „értetlen”, az együttműködésre, a minőségi munkára nehezen rávehető munkatársak, az eredményeket elváró felettesek. A lelkes kezdés után hamar elveszíthetjük érdeklődésüket a munkánk iránt. Könnyen elkezdhetjük áldozatnak érezni magunkat: a felettesek csak követelnek, a munkatársak nem támogatnak. Állandóan könyörögni, vitatkozni kell, hogy elkészüljön a munka.

 3. szakasz: Frusztráció

  Ez az a szakasz, amikor stresszesebbé, dühösebbé válunk. Azt tudjuk, mit várnak el tőlünk, azonban ahhoz, hogy jól végezzük a munkánkat, rendszeresen másokra kell várni, ha úgy tetszik, másoktól függünk. Könnyen azt érezhetjük, hogy nincs kontrollunk, nincs megfelelő autonómiánk a munkánk felett. Az is frusztráló lehet, ha nem az értékeinknek, erősségeinknek megfelelő munkát kell végeznünk.

 4. szakasz: Apátia

  Ez az a szakasz, ahol cinikussá válunk, amikor negatív hozzáállásunk alakul ki a munkánkhoz, munkatársainkhoz, cégünkhöz, a „világhoz” és végül magunkhoz. Érzelmileg elszakadhatunk a munkánktól, és közömbössé, érzéketlenné, sőt cinikussá válhatunk munkatársaink szükségletei és érzései iránt. „Fejben” kivonulhatunk a munkahelyi környezetükből, és elszigetelhetjük magukat másoktól. A munkahelyi szleng ezt hívja „LSZ” tablettának vagy csendes kilépésnek.

Ha legkésőbb a 4. szakaszban nem „világosodunk meg” vagy nem kapunk támogatást, akkor a kiégés felé vezető lejtőre léptünk!

 1. szakasz: Beavatkozás

  Ez az a szakasz, amikor kimerültségünkben, a „gödör alján” rádöbbenünk, hogy mik lesznek a következmények, ha nem változtatunk!

  Ha elég erősek vagyunk, ilyenkor tanulunk meg „nem”-et mondani, delegálni. Megtanuljuk figyelmünket a prioritásokra irányítani, a problémákat nem magunkat sajnálva halogatni, hanem minél előbb megoldani. Azt is megtanuljuk, hogyan legyünk empatikusak, együttműködők, de közben álljunk ki magunkért és ne vegyük a vállunkra mindenki keresztjét.

Nagy szerencséje van annak, aki kiváló vezetőket tud modellezni, aki képzéseket kap cégétől, vagy akinek mentora van. A bátrabbak ebben a szakaszban beismerik, hogy segítségre van szükségük és mernek is segítséget kérni.

 1. szakasz: Helyreállítás

  Ez az a szakasz, ahol az emberek kezdenek kilábalni a kiégésből, és visszanyerni energiájukat és a munkájuk iránti motivációjukat. Ez a szakasz vezethet oda, hogy elfogadjuk az élet komplexitását, úgy, hogy közben megtesszük, ami rajtunk múlik. Ebben a szakaszban fedezhetjük fel érzelmeink, gondolataink, energiaszintünk működését és szép lassan megtanulhatjuk azok menedzselését. Ekkor kristályosodhat ki küldetésünk, értékeink, megtalálhatjuk a munkánk értelmét. Ekkor lesz lehetőségünk a munka és a magánélet integrálásának megteremtésére.

A mi tapasztalatunk szerint ez a folyamat egyben az a fejlődési folyamat is, amin szinte minden újonnan kinevezet vezető átmegy. A fejlődés „S” görbéje is hasonló szakaszokból áll.

 

A kiégés folyamata a Forlong Bt. tapasztalatai alapján

Mi az elmúlt évtizedekben elsősorban for profit termelő, szolgáltató cégeknél dolgoztunk, így tapasztalataink innen származnak. (A segítő szakmákból – orvos, ápoló, pedagógus, szociális munkás – nincs tapasztalatunk.)

Mi azt tapasztaljuk, hogy ha az újonnan kiválasztott csoportvezetők, művezetők nem kapnak alapképzést, mentorálást, akkor gyorsan kiéghetnek. A mélyvíztesztet nem lehet elkerülni, de Hosszú Katinka sem azért lett olimpiai bajnok, mert nem süllyedt el!

A másik tapasztalatunk az, hogy a kiégés inkább egy olyan folyamat, melyben a motiváció lassan csökken, majd megszűnik, és sokkal nehezebben észrevehető, mint a Maslach-féle görbe.
Inkább a főtt béka esetére hasonlít, amikoris a békát beteszik a vízbe és szép lassan elkezdik melegíteni a vizet. Addig tűri a meleget, míg már nem lesz ereje kimászni. Orwell Állatfarmjából példát véve, Bandi a ló esete lehet a kiégés metaforája. A Napóleonnak nevezett fődisznó hangzatos motiváló beszéd mellett fokozatosan terhelik Bandi szekerét, és ő mindig meg akar felelni az elvárásoknak, mígnem összeesik.

Kiégés - Ez a cég égeti ki a műszakvezetőket - vezetőképzés - A kiégés folyamata a Forlong Bt. tapasztalata szerint

 

A Forlong Bt. ajánlása, csak arra koncentrálva, hogy az egyén mit tud tenni saját hatáskörében a kiégés ellen.

Kiégés - Ez a cég égeti ki a műszakvezetőket - vezetőképzés - A kiégés megelőzése a Forlong Bt. szerint – az egyén lehetősége

 

Drága műszakvezető, csoportvezető barátaink!

Szakítsatok időt, törődjetek magatok fejlesztésével, egészségetek megőrzésével és azzal, hogy kipihenjétek magatokat. Ez nem önzőség! Ha Ti energikusak, motiváltak tudtok maradni, akkor jobban tudjátok támogatni családotokat, csapatotokat, a cégeteket és az országot.

 

Kérdésem hozzád kedves Olvasónk:

 • Te tapasztaltad már magadon a kiégés jeleit?
 • Mi a legjobb gyakorlatod a kiégés ellen?
 • Mennyire értesz egyet azzal az állítással, hogy „Ez a cég égeti ki a műszakvezetőket!”
 • Te hogyan szoktad kipihenni, feltölteni magadat?

 

Barátsággal!

Héder Sándor, mérnök, tréner, címzetes egyetemi docens

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette - stresszkezelés^J mentális erő fejlesztése^J jóllét fokozása - vezetőképzés

 

(A postban használt képek a Microsoft Edge és a Microsoft 365 AI programjával készültek.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

A teljesítmény paradoxon - vezetőképzés - művezetőképzés - középvezető képzés - Forlong
Az eredményesség befolyásolása

Miről szól a teljesítmény paradoxon?

A teljesítmény paradoxon arról szól, hogy ha folyamatosan a teljesítményre, a teljesítmény fokozására koncentrálunk, akkor meglepő módon romolhat a teljesítményünk. Munkahelyi környezetre levetítve ez azt

Tovább olvasom »